Slutspelsserien, omgång 5

Dags för avslutningen av Slutspelsserien och det var dramatik inför avgörandet, men väl där blev det faktiskt förhållandevis avslaget när det gick såhär:

Oskarshamn - Almtuna 6-0
Björklöven - AIK 4-3
Pantern - Södertälje 2-5

Oskarshamn pulveriserade stackars Almtuna när man vann med 6-0 och därmed spelade det ju ingen roll vad Södertälje och AIK hittade på, eftersom att IKO redan från början hade den bästa målskillnaden av de 3. Den blev ju inte sämre här och Oskarshamn stannar därmed på +12. Då hade alltså södertälje varit tvunget att vinna med 10 mål och AIK med 14 mål. Med andra ord, saken var klar, men snacka om att det där målet i sudden mellan AIK och Oskarshamn i match 4 blev avgörande. Hade AIK avgjort där istället, då hade det varit Södertälje som hade vunnit den här serien.

SSK gjorde nämligen vad man kunde borta mot Pantern, för även om Pantern hämtade in både 0-1 och 1-2 så var det ändå Södertälje som var det starkare laget. Man stannar alltså på samma poäng som Oskarshamn, men med sämre målskillnad.

Tabellen skrivs slutligen alltså såhär:

1, Oskarshamn 12p +12
2, Södertälje 12p +5
3, Björklöven 11p +4
4, AIK 9p -2
5, Almtuna 5p -10
6, Pantern 2p -9

Oskarshamn vinner alltså serien på bättre målskillnad än vad Södertälje har. Intressant här är att båda dessa lagen gick in med 0 poäng, alltså inga bonuspoäng, i den här serien. Det är alltså ganska klart att det är dessa båda lag som har toppat formen klart bäst och tar alltså 12/15 poäng vardera, men återigen, snacka om att det där avgörande målet i sudden mellan AIK och Oskarshamn i match 4 blev avgörande. Hade AIK avgjort där, då hade Södertälje nu mött Leksand i bäst av 3. Nu är det Oskarshamn som gör det.

Bara för att understryka det där med formstarkt lag så får ni en tabell där alla lag hade startat på 0 poäng här. Då hade tabellen sett ut såhär:

1, Oskarshamn 12p
2, Södertälje 12p
3, Björklöven 10p
4, AIK 6p
5, Almtuna 3p
6, Pantern 2p

Tabellen hade alltså sett likadan ut, men det hade blivit ännu tydligare att den hade varit uppdelad i 2 skikt, där IKO, SSK och Björklöven tillhör det övre skiktet, AIK, Almtuna och Pantern det nedre.

Hursomhelst så har nu alltså Södertälje, Björklöven, AIK, Almtuna och Pantern spelat klart för säsongen.

Oskarshamn ska nu möta Leksand i bäst av 3. Vinnaren där kommer att möta Mora i bäst av 7 om en plats i SHL till nästa säsong.

Om jag då till slut får gå in på den matchserien litegrann så tror jag att det här var perfekt för Leksands del.

Leksand har haft det väldigt svårt med Björklöven under säsongen. Bara tagit 2/12 poäng, Löven har alltså vunnit 3/4 matcher. Så att det inte blev Björklöven känns väldigt bra.

Samma sak gäller AIK. Visst, nu vann Leksand på Hovet där i 4:e sista grundserieomgången, men annars är AIK alltid jobbiga att möta, så att det inte blev AIK känns också bra.

Almtuna är alltid Almtuna, där har Leksand haft det traditionellt jobbigt och svårt, så att det inte blev AIS känns också bra, även om de nu redan var avsågade innan sista omgången, precis som Pantern.

Så kvar var alltså IKO och SSK. Där tror jag det är lite hugget som stucket, men Leksand slog Oskarshamn med 6-1 i sista grundseriematchen, fförvisso i en helt betydelselös match, men den är ändå relativt färsk i minnet och kanske kan den bidra till något positivt i huvudet hos killarna nu inför vad som komma skall, för matcherna här nu, det är de allra viktigaste på hela säsongen.

Vi är 2 segrar från ett nytt Daladerby i direktkvalet, men vi är samtidigt 2 förluster från en riktig flopp får man ändå säga.

Målet har hela tiden varit att ta oss tillbaka till SHL, att ta tillbaka det som är vårt, man gick t.o.m. ut med det innan säsongen, att det var det som var målet, så tar man sig inte ens till direktkval nu, då är det en ordentlig flopp måste jag ändå säga.

Så, de 2-3 kommande matcherna kommer avgöra om den här säsongen slutar med en rejäl flopp eller om den lever vidare och fortfarande kan sluta med en obeskrivlig lycka...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0