Kvalsystemet i Hockeyettan och förplayoff till playoff 1

Det börjar dra ihop sig i Hockeyettan för playoff för att nå kvalserien om några veckor.

Vägen för att nå kvalserien i Hockeyettan är skapligt invecklad kan vi väl milt sagt säga, men såhär ser det i stort ut:

I höstas spelade lagen en grundserie, Norra, södra, Östra och Västra. Därifrån gick lag 1-5 till Allettan och resterande lag fick spela fortsättningsserie nu under våren.

Grundseriens 5 bästa lag från Norra och Västra serien slogs ihop till Allettan Norra och grundseriens 5 bästa lag från Östra och Södra serien slogs ihop till Allettan Södra.

Dessa fortsättningsserier och Allettor är nu färdigspelade och då kommer vinnarna av resp. Alletta att ställas mot varandra i en matchserie i bäst av 5, precis som den Hockeyallsvenska finalen. Vinnaren där är klar för kvalserien. Förloraren får ge sig in i playoff 3 för att nå kvalserien.

innan vi når playoff 3 kommer dock playoff 1 och 2 att spelas.

I playoff 1 går vinnarna från resp. fortsättningsserie, alltså de som inte tog sig till Allettan efter höstens grundserie, in i handlingarna, tillsammans med lag 4-8 i resp. Alletta. De bildar alltså 6 matchserier, som spelas i bäst av 3. Vinnarna där går vidare till playoff 2.

I playoff 2 har vi som sagt de 6 vinnarna från playoff 1, + lag 2 och 3 från resp. Alletta. De bildar alltså 5 matchserier som spelas i bäst av 3 och vinnarna där går vidare till playoff 3, som jag nämnde ovan, där alltså förloraren från Hockeyettanfinalen går in som 6:e lag och bildar tillsammans med de 5 vinnarna från playoff 2 3 matchserier, som också spelas i bäst av 3. Vinnarna där är klara för kvalserien och får möta lag 13 och 14 från Allsvenskan, + vinnaren från Hockeyettanfinalen.

Allt glasklart?
Troligtvis inte, men så ser det iaf ut och vi har redan nu kommit en bit på väg.

Fortsättningsserierna är nämligen, som jag skrev ovan, färdigspelade och därifrån tog sig Vännäs från Norra, Köping från Västra, Hammarby från Östra och Tranås från Södra fortsättningsserien vidare.

vännäs slutade 6:a i höstens grundserue och var med det 7 poäng bakom Boden på 5:e plats. Fortsättningsserien vann man också mycket övertygande. Man gick faktiskt helt rent, vann 10/10 matcher och stannade på 35 poäng, 11 poäng före 2:an Kiruna.

Köping slutade också 6:a i höstens grundserie och var med sina 36 poäng 7 poäng bakom Skövde på 5:e plats. Fortsättningsserien vann man sedan 5 poäng före Enköping, som slutade 2:a.

Hammarby slutade bara 8:a i höstas, 12 poäng efter valbo som slutade 5:a. Bajen har dock växlat upp under våren och vann fortsättningsserien med 28 poäng, 5 före Sollentuna på 2:a plats. Nyköping, som slutade 6:a och precis under sträcket för att ta sig till Allettan i höstas, slutade här bara 3:a med 22 poäng.

Tranås missade Allettan med 1 poäng i höstas, till förmån för HC Dalen. Fortsättningsserien vann man dock med 38 poäng, också det 5 poäng före 2:an i serien, precis som Hammarby och Köping. Här var det Halmstad som var 2:a med 33 poäng.

vännäs och Köping ställdes sedan mot varandra och Hammarby fick möta Tranås i ett slags förplayoff för att nå playoff 1 och där krävdes det 3 matcher i båda matchserierna, men till slut vann Köping och Tranås med 2-1 i matcher efter följande resultat:

Köping - Vännäs 3-1
Vännäs - Köping 4-1
Vännäs - Köping 1-2

Hammarby - Tranås 3-2
Tranås - Hammarby 5-3
Tranås - Hammarby 4-0

Vännäs, som alltså inte hade förlorat sedan i höstas, åkte alltså på stryk direkt, men sedan reste man sig och var väldigt nära på att rubba Köping. Köping hade visserligen 0-2 inför 3:e perioden, men Vännäs plockade målvakten med 6 minuter kvar och minuten senare kom också reduceringen. Närmre än så kom man dock inte.

Tranås var mer överlägsna än vad Köping var, även om Hammarby lyckades vinna match 1. I Tranås blev det visserligen "bara" 5-3 i match 2, men Tranås hade 5-1 där innan Hammarby reducerade 2 gånger om och i match 3 var det som synes inget snack om saken.

Köping och Tranås är alltså klara för playoff 1, där bataljerna kommer spelas enligt följande:

Mariestad - Skövde
Östersund - Tranås
Boden - Nybro
Kallinge - Köping
Hudiksvall - Kalix
HC Dalen - Visby

Mitt tips där är att Visby, Hudiksvall, Kallinge, Nybro, Östersund och Mariestad tar sig vidare till playoff 2.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0