Ännu mer oroande...

6 matcher har Leksand spelat sedan senast jag skrev. Då skrev jag att det fanns fog för viss oro med tanke på hur spelet såg ut och tyvärr måste jag säga att det fortfarande ser lika illa ut och det är därmed ännu mer fog för oro, för nu börjar det dra ihop sig på riktigt. Det är faktiskt bara 10 omgångar kvar av grundserien och just nu parkerar Leksand på 2:a plats med 73 poäng, men AIK, som spelar sin 42:a match imorgon hemma mot Almtuna, kan gå förbi om man vinner, så Leksand sitter definitivt inte säkertt på något sätt och det är bl.a. det som gör mig så frustrerad just nu, att man har haft chansen under de här senaste matcherna att koppla ett rejält grepp om den där Allsvenska finalen, men då har istället spelet svajat något oerhört och det har varit allt annat än övertygande. Framförallt är det ineffektivt som jag vet inte vad. Det märks och syns på killarna att de också är frustrerade, det kuggar liksom ingte i och självförtroendet finns inte heller där. Ungefär som i början av säsongen. Så nog finns det fog för oro alltid, ordentligt fog...

Visserligen har man tagit 9/18 poäng på de här 6 matcherna, men bara det är egentligen alldeles för dåligt. Det ger bara ett snitt på 1,5 poäng/match. Det är inte uruselt, men för topp 2 räcker det inte.

Matchbilderna ser i stort sätt likadana ut, Leksand dominerar inte sällan rent spelmässigt, skapar mängder av chanser och krossar motståndarna rent skottmässigt, men ineffektiviteten är brutal just nu.

Såhär har det sett ut de 6 senaste matcherna, med skottstatistiken inom parentes:

Leksand - Bofors 2-0 (29-34)
Leksand - Oskarshamn 4-5 (25-27)
Västervik - Leksand 1-4 (24-36)
Leksand - Västervik 4-1 (44-21)
Södertälje - Leksand 3-0 (18-32)
Leksand - Björklöven 2-4 (41-12)

Mot Bofors gjorde Tex faktiskt en riktigt bra match. Det var han som långa stunder räddade kvar Leksand när det länge stod 0-0. Oscar Lang gjorde sedan båda Leksands mål och det var en sådan där lättnadsseger, med tanke på att man hade 3 raka förluster innan den martchen och bara 1/9 poäng på dessa 3 matcher. Tar man med de 3 matcherna i ovan nämnda beräkning så har Leksand alltså bara tagit 10/27 poäng de 9 senaste omgångarna och det är definitivt inte godkänt.

Det var i vilket fall en skön vinst över BIK och den skulle följas upp med ännu en seger på hemmaplan var det tänkt, men så blev det inte. Oskarshamn hade 4-1 halvvägs in i matchen. Då vaknade Leksand och körde över IKO resten av matchen. Tobbe Forsberg gjorde 2-4 där i mitten av matchen och Ritola och samme Tobbe Fopp gjorde sedan 3-4 och 4-4 i 3:e perioden.

Då trodde jag Leksand skulle vända på steken eller åtminstone ta poäng. Hade man gjort det, då hade matcherna efter kanske sett annorlunda ut, men nu gjorde istället Oskarshamn 5-4 med mindre än 3 minuter kvar att spela och det blev inga poäng för Leksand.

Det blev det dock tack och lov mot Västervik. 6/6 poäng, men det var inte så övertygande som det ser ut. 4-1 på bortais satt långt in, det var inte förrän andra halvan av matchen som det lossnade där också, precis som mot Oskarshamn, och i hemmamötet med Västervik höll Viktor Östlund på att växa fram till ett spöke för Leksand. Han gjorde flera idioträddningar och trots 14-5 i skott efter den 1:a perioden var det ändå Västervik som ledde med 0-1. Sedan vände Leksand visserligen på steken och vann med 4-1, men imponerande och övertygande var det inte. Poäng är dock poäng, oavsett hur det ser ut.

Sedan kom vi till Södertälje i onsdags och det blev ett rent elände. Skotten säger att Leksand var överlägsna och visst skapade man, särskilt när SSK hade 2-0 och Leksand gick för en reducering. Då gjorde istället Södertälje 3-0, vilket man kunde ge sig fan på med den matchbilden och den ineffektiviteten som de blåvita hade, och sedan var den matchen körd. Christopher Bengtsson gjorde förövrigt SSK's alla 3 mål och trots att Leksand vann skotten med 12-4 i 3:e perioden så lyckades man alltså inte göra ett enda mål.

Och så matchen nu ikväll. Hemma mot Björklöven. Ett Björklöven som har varit lite av ett spöke under säsongen och det fortsatte man att vara nu. Leksand var fullständigt överlägsna, hade 15-2 i skott efter 1:a perioden, men vet ni vad det stod på tavlan? 0-2. Löven hade alltså skjutit 2 skott och gjort mål på båda. Faktum var att man inte ens hade skjutit 2 skott, för det ena målet var på straff.

Leksand reducerade visserligen i 2:a perioden, men med tanke på hur stort man dominerade så borde man både ha kvitterat och vänt matchen där, men så blev det inte och det syns så extremt tydligt att det är ett lag i motgång just nu. Ingenting stämmer. Det kuggar inte i. Man bränner frilägen. Puckar hoppar över bladen. Puckar studsar fel. Marginalerna är emot oss hela tiden, ungefär som det var förr om åren i kvalserien. Här hade man bl.a. en puck som gled längs mållinjen, touchade stolpen och ut igen, en annan puck som Adam Werner i Lövenkassen på något sätt lyckades rädda på mållinjen när halva arenan redan hade rest sig upp och sträckt armarna i skyn för mål.

Nej, ingenting stämmer just nu och det är oroande. Jag skrev i förra inlägget att jag hoppades att det berodde på att killarna är nertränade och att det släpper snart. Jag hoppas fortfarande på det, men problemet är att man inte har råd med det just nu. Det är bara 10 matcher kvar av grundserien, 30 poäng och varje poäng är dödsviktig för att man ska nå den där Allsvenska finalen. För missa den, det vill vi verkligen inte göra! Då hamnar vi i en slutspelsserie tillsammans med typ Almtuna, Södertälje, Modo och Björkklöven, där just Almtuna och Löven har varit riktiga spöken för oss den här säsongen. Det skulle inte alls kännas bra.

Nej, den Allsvenska finalen måste vara målet, men ska vi nå dit, då måste en förändring ske. Det måste hända något...

Något kommer nu ocks att hända. Efter matchen ikväll presenterade föreningen nämligen den tyska superduon Daniel Pieta och Marcel Múller, som har sprutat in poäng i den tyska ligan och som är aktuella för VM senare i år. Därför vill de spela matcher och eftersom att Krifield, där de kommer ifrån, är avsågat i DEL, så väljer de nu Leksand. Känns med andra ord inte som några killar som spelar för skölden, men de kan producera och det behöver vi verkligen just nu. Samtidigt är det alltid en risk att plocka in spelare i truppen såhär sent och störa gruppdynamiken, men å andra sidan ser det inte särskilt harmoniskt ut just nu, så det känns inte som att det kan göra det sämre. Förhoppningsvis bara bättre och förhoppningsvis kan de båda tyska herrarna bidra till att lagmaskinen börjar tugga igång igen, för är det något vi behöver så är det just det!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0