SM-slutspelet har jag inte skrivit någonting om, men det är ju i full gång och först ut var de kanske inte så heta åttondelsfinalerna.

Där möttes ju Luleå, som slutade 7:a i grundserien, och Brynäs, som slutade 10:a, och HV, som slutade 8:a och lHC, som slutade 9:a.

Luleå - Brynäs 2-3
Brynäs - Luleå 1-2
Luleå - Brynäs 2-4

Brynäs slår alltså ut Luleå här och noterbart är att det var 3/3 bortasegrar i den här korta matchserien.

Först var det Kevin Clak som gav Brynäs ledningen i match 1, men bara minuten senare kvitterade Johan Harju. Hans namne, Johan Alcén, återgav dock ledningen till Brynäs, men återigen var det Johan Harju som kvitterade för Luleå. Det var ett mål som såg ut att ta matchen till förlängning, men Juuso Ikonen tystade hela Coop Norrbotten arena när han med 21 sekunder kvar att spela stänkte in 2-3 för Brynäs, ett mål som gjorde att Brynäs hade chansen att avgöra på hemmaplan i match 2.

Det gjorde man dock inte, för trots att Jacke Blomqvist gav Brynäs ledningen knappt 3 minuter från slutet av 1:a perioden så kvitterade Patrik Cehlin för Luleå och 38 sekunder in i 3:e perioden gav Robin Kovacs Luleå ledningen och trots att Brynäs jagade en kvittering efter det så höll Luleå ändå emot och vips så var det återigen Luleå som hade fördel inför den 3:e och helt avgörande matchen.

Där fick dock Brynäs en kanonstart på matchen när Juuso Ikonen gjorde 0-1 och Ryan Gunderson 0-2 efter inte ens 5 minuters spel. En riktig kalldusch för Luleå och man bytte även målvakt, vilket stoppade blödningen enda in i 2:a perioden, då Juuso Ikonen höll sig framme igen och ökade på Brynäs ledning till 0-3.

Emil Larsson och Robin Kovacs gav dock nytt hopp till hemmalaget genom varsitt mål och de sista 10 minuterna av matchen blev en rejäl jakt för Luleås del, men man nådde inte hela vägen fram, Brynäs höll undan och avgjorde i öppen kasse.

Brynäs alltså vidare till kvartsfinal mot Växjö, Luleås säsong är över.

HV71 - Linköping 0-2 i matcher

HV71 - Linköping 1-3
Linköping - HV71 3-2

Linköping gör alltså Brynäs sällskap till kvartsfinalerna genom 2-0 i matcher mot de regerande mästarna, HV71. En liten skräll får jag faktiskt säga, för det kändes lite som att HV var på väg att tugga igång, samtidigt som jag inte tycker att LHC har övertygat alls under säsongen med tanke på det lag och det material man har. "Monstret" i mål har dock växt och här var han riktigt bra med närmre 95% i räddningsprocent i båda matcherna.

Publiken måste jag dock ge en floppstämpel. Det är slutspel och dessuitom E4-derby, ändå var det inte fullsatt i mnågon av matcherna, inte ens nära. 6 280 i Kinnarps arena och 6 709 i Saab arena. Det är inte bra.

Matcherna då?
LHC var klart hetare i match 1 och körde över hemmalaget med 15-5 i skott i 1:a perioden. Man ledde inte helt orättvist också med 2-1, men det kunde ha varit mer än så.

Fler mål blev det inte förrän Derek Roy avgjorde med 7 minuter kvar att spela och LHC hade alltså chansen att avgöra på hemmaplan i match 2.

Det gjorde man också, men här bjöd HV upp till bättre motstånd än i martch 1 tycker jag och den stora snackisen efteråt blev bråket på uppvärmningen, där flertalet spelare anmäldes till disiplinnämnden.

Matchen var sedan också ganska grinig med mycket känslor. Mathis Olimb kunde ändå ge hemmalaget ledningen och HV drog på sig utvisning efter utvisning och i spel 5 mot 3 kunde Chad Billins utöka ledningen till 2-0, innan Bill Sweatt några minuter senare gav HV kontakt. Kristian Näkyvä drygade dock ut ledningen igen och inte förrän i 3:e perioden, med målvakten utplockad och i ett sista försök att komma ikapp, kunde Max Wern reducera för HV71. Närmre än 3-2 kom man dock inte och LHC var däemed klara för kvartsfinal mot Djurgården.