Slaget om Siljan 2.0 är avgjort, Mora spelar tyvärr kvar i SHL till nästa säsong

Leksand var ju också tvunget att göra som Timrå gjorde, nämligen vinna match 5 på bortais, efter att Mora skaffat sig matchboll efter match 4 i Tegera förra söndagen.

 

Timrå lyckades vinna sin match 5 nere i Karlskrona och sedan också mafch 6 uppe i Timrå och det var precis det som Leksand också var tvunget att göra, då hade det kunnat bli riktig nerv i det här, men det ville sig inte.

 

Precis som i martch 4 så gick Leksand ut och gjorde allt rätt, utom mål, i 1:a perioden. Jag befarade ju att Mora skulle komma ut starkt för att avgöra det här på hemmaplan, men istället var det Leksand som förde spelet helt och hållet i 1:a perioden, vaskade fram målchanser och vann skotten med 12-4, men gjorde inte mål.

 

Därför var det också 0-0 efter den 1:a perioden och precis som i match 4 så var det istället Mora som tog ledningen i 2:a perioden, när Emil Aronssson hittade nätet bakom Tex Williamsson efter drygt halva matchen, inte helt rättvist sätt till matchbilden så långt.

 

2:a perioden har varit Leksands svagaste kort i stort sett genom hela säsongen. Varför vet jag inte riktigt, men här kunde man iaf kvittera och se till att det trots allt var vidöppet inför 3:e perioden, efter att Emil Bemström slagit till med 18:32 på klockan.

 

Sett över hela matchen hade Leksand varit bättre, men man fick inte dit puckarna. Mora höll leksingarna på utsidan och även om man sköt så var det inga jättefarliga skott och inga större problem för Christian Engstrand att ta dem.

 

Chansen fanns docck fortfarande, hittade man tillbaka till spelet i 1:a perioden så skulle Mora få det kämpigt, men precis som typ i alla matcher under den här matchserien så hade Leksand inte marginalerna med sig, för istället var det Mora som gjorde 2-1 efter 03:45 i 3:e perioden och där tippade matchen över till Mora, som också gjorde 3-1, också det i powerplay, precis som 2-1.

 

Leksand försökte få till en reducering, men udden i anfallen fanns liksom inte där, den där riktiga desperationen fanns inte heller riktigt där och Mora kunde vinna matchen med 3-1 och därmed också säkra SHL-kontraktet för nästa säsong.

 

För 2:a året i rad vinner alltså Mora kvalet mot Leksand, men jag vet inte, jag var väldigt frustrerad och nere efter matchen, men sedan dess har det mest känts tomt.

 

Det ironiska i det hela är också att Mora nu vinner matchserien med 4-1 i matcher. Förra året blev det 4-2. Ändå var det betydligt jämnare i år jämfört med förra året. Här var det Leksand som förde i stort sätt varje match, men det var Mora som hade marginalerna med sig, som när pucken tog på Bertovs skridsko och in i mål i martch 2, det målet som där blev avgörande, eller när McNally bara skulle rensa undan pucken i match 4, men träffade Ollas och pucken gick istället i eget mål, ett mål som också där blev helt avgörande. 2 självmål på 5 matcher alltså, 2 självmål som blev direkt avgörande för de matcherna. Dessutom hade match 3 nog kunnat tippa över till Leksands fördel om man hade gjort 1:a målet istället för Mora den gången, och så här, i match 5, där hade man med lite mer tur kunnat haft både 1-0 och 2-0 efter den 1:a perioden, men som sagt, det ville sig inte, man hade inte marginalerna med sig.

 

Nu ska jag inte skylla allt på marginaler, marginaler är ju samtidigt något man förtjänar, men på något sätt känns det nästan lite olustigt att Mora vinner med 4-1 i matcher. Det känns liksom inte rättvist, för så mycket bättre tycker jag verkligen inte att de har varit i den här matchserien. Då var det ju betydligt större skilnad förra året och då blev det ändå 4-2 i matcher. Så här hade det mycket väl kunnat gå till 7 matcher också, men nu gjorde det inte det och någonstans fastnar jag ändå i det som har varit lite problemet hela säsongen, att man inte gör mål på sina chanser. Ineffektiviteten är alldeles för stor, man spelar runt istället för att skjuta och varför man gör det kan väl iaf delvis hänga ihop med självförtroende, men samtidigt vet jag inte riktigt. Jag menar, skillsen i det här laget finns definitivt för att vinna den här matchserien. Jag tycker nästan Leksands skills spelare för spelare är bättre än Moras, men Mora har haft marginalerna med sig och därför spelar man tyvärr kvar i SHL även nästa säsong...

 

För Leksands del blir det en ny säsong i Allsvenskan nästa år och det återstår att se hur mycket det där TV-avtalet kommer påverka och hur stor klyftan kommer bli mellan SHL och Hockeyallsvenskan. Jag hoppas verkligen inte att det här var sista chansen, men i och med att det är så mycket pengar det handlar om så är risken stor att det kommer bli betydligt tuffare än vad det har varit nu och då har det ändå inte varit lätt nu på något sätt. Nålsögat kommer bli ännu mindre, men samtidigt gäller det att förvalta de pengar och de medel man har och i och med att klyftan blir ännu större så kanske det finns en chans att det skapar ännu mer nerver och att det spär på det psykiska och mentala spelet ytterligare i negativa aspekter för de SHL-klubbar som hamna i ett kval, för det blir ännu mer att förlora.

 

Vi får helt enkelt se vad som händer, jag kommer lägga upp ett rent analysinlägg av säsongen senare, men just nu känns det mest bara tomt, även om det har gått 4 dagar sedan match 5...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0