Sumering av Hockeyallsvenskan 2016/17

Då har det blivit dags att sumera Hockeyallsvenskan 2016/17. Jag kan ju säga som så att mitt tips från innan säsongen inte alls stämde i slutänden. Nej, jag var helt ute och cyklade där...

Som vanligt drar vi igenom tabellen här och siffran inom parentes är var jag tippade laget innan säsongen:

1, Mora 105p +45 (6)
2, Bofors 97p +51 (12)
3, Västervik 90p +21 (13)
4, Pantern 89p +12 (10)
5, AIK 85p +11 (1)
6, timrå 83p +9 (2)
7, Tingsryd 82p +18 (11)
8, Almtuna 77p +13 (5)
9, Oskarshamn 69p -17 (3)
10, Vita hästen 67p -11 (14)
11, Björklöven 67p -44 (8)
12, Modo 66p -22 (4)
13, Västerås 65p -28 (7)
14, Södertälje 50p -58 (9)

Inte ett enda rätt alltså. 0/14 rätt. det är under all kritik.

Jag trodde alltså att AIK skulle upprepa bedriften från förra året. Det hade man nog också kunnat göra, om man hade fått det att kugga i tidigare än vad man fick nu, men den urdåliga starten av serien satte käppar i hjulen för resten av säsongen. Man halkade för långt efter och man låg länge nere runt plats 10-12 och harvade, tillsammans med Modo. Skillnaden var att AIK till slut lyfte, Modo gjorde det inte. Jag trodde Modo skulle ha lite mer att säga till om här i serien än vad man har haft nu i år, men säsongen har varit blytung för Övikslaget, som nu får se framemot ännu en säsong i Allsvenskan. Jag lider med alla Modofans, spelare och hela föreningen måste jag säga. Det har inte varit roligt att se Modo den här säsongen, men som sagt, redan efter guldet 2007 började det spåra ur och de sista åren i SHL var det nästan bara en tidsfråga innan det skulle gå som det gjorde. Nu är frågan om man kommer orka och kunna ta sig tillbaka till SHL igen. Som det har sett ut under den här säsongen är det långt kvar innan det bli aktuellt, samtidigt som det sannolikt kommer bli svårare och svårare för de Allsvenska lagen att ta steget upp när de ekonomiska klyftorna blir ännu större fr.o.m. säsongen 2018/19, när det nya TV-avtalet kommer ge ännu mer pengar till SHL-klubbarna. Jag hoppas i vilket fall att Modo kan mobilisera sig och ta sig tillbaka så småningom, för Modo är ändå ett lag som ska vara i SHL.

Ett annat lag som har varit allt annat än kul att se den här säsongen är Västerås. Detta Västerås, som för bara 2 säsonger sedan storsatsade för att ta steget upp i SHL, när ligan skulle utökas till 14 lag. Man vann serien, men förlorade i kvalet, som då ledde direkt upp i SHL, mot Karlskrona. Sedan förlorade man även mot Rögle i chans nr. 2. Ett rögle som vann slutspelsserien då och gick den berömda bakvägen upp i SHL. Både KHK och RBK är kvar i SHL nu också. Tänk om Västerås hade fixat det där för 2 år sedan. då hade man kanske fortfarande varit kvar i SHL. Nu tvingas man istället att kvala sig kvar i Allsvenskan, efter en riktig rysare uppe i Umeå i sista omgången, där Björklöven fixade kontraktet och desutom klättrade förbi Modo i absolut sista omgången. skönt för Björklöven, som jag dock hade tippat betydligt högre upp innan säsongen började, inte minst med tanke på att man hade fått behålla flera av spelarna från förra säsongen och därmed hade en bra kärna att byga runt, men nej, man har haft en tuf säsong även i Umeå den här säsongen, där väl målvaktsspelet har varit det som har svajat mest.

Desto roligare har det varit i Malmö och Västervik. Wow säger jag bara. Pantern gjorde det bra redan förra säsongen, den 1:a i Allsvenskan för laget. Då var man med i racet om en slutspelsserieplats tills det bara återstod några omgångar. Till slut slutade man 10:a i tabellen. Här slutar man alltså 4:a och hade god marginal ner till Oskarshamn under sträcket. Jag blir imponerad av Håkan Åhlund och grabbarnas jobb där nere, i den klubb med mycket troligt den minsta ekonomin i hela serien. Pantern ska definitivt vara nöjda med säsongen såhär lånht och än är det ju inte slut. Det blir minst 5 matcher till, varav 3 på hemmais. Det blir det också för Västervik, som, likt Tingsryd förra året, bara har fortsatt att tugga på. Man har haft några smärre dippar under säsongen, när man hela tiden har trott att laget skulle falla tillbaka, men det har man inte gjort. Gång på gång har man studsat tillbaka igen och nykomlingen slutar alltså 3:a i serien. Det är faktiskt i klass med Tingsryd förra året, som slutade 2:a och mötte AIK i den Allsvenska finalen, där man till slut förlorade med 3-2 i matcher. I år har Tingsryd fortsatt att leverera. Jag trode att man skulle få det betydlit tuffare än vad man har fått det, med tanke på hur många spelare man förlorade, Eric Castonguay, Drew Paris, Johannes Jönsson, bara för att nämna några tunga namn, men man har fortsatt att leverera ändå. Det blev ingen Allsvensk final den här säsongen, men slutspelsserien blir det och det är mer än vad jag tippade innan säsongen.

södertälje trodde jag skulle kunna hävda sig lite mer än vad man har gjort. Man gjorde det i inledningen av säsongen, ja, typ första halvan av serien, men sedan har man fallit tillbaka ordentligt. Man var kanske aldrig uppe och hotade på allvar för en slutspelsserieplats, som jag tippade innan säsongen, men man var med i racet om att undvika kval neråt. Till slut tror jag ändå att rutinen och orken hos Mats Waltins grabbar blev avgörande. I stort sätt har man ju spelat med en trupp från Hockeyettan, med enstaka nyförvärv, ungefär som Leksand i SHL, och det är klart att det tar ut sin rätt till slut. Nu blir det kval och där gäller det att Alexander Sahlin, Johan Skinnars, Anton Holm, Henrik Thegel och de andra bärande spelarna i SSK fortsäter att leverera. annars blir det tufft i kvalserien, för det känns som det finns ett par lag i ettan som verkligen är hungriga och vill uppåt i systemet. då tänker jag främst på Troja och Kristianstad, som båda 2 känns som rejäla utmanare till Södertälje och Västerås. Men de ska ta sig till kvalserien också. Det är inte klart än och vägen dit är ju minst sagt invecklad i Hockeyettan.

Till slut måste vi också lyfta fram Mora. Mora IK är ett lag som år efter år har tuggat på i mitten av tabellen, nästan alltid gått till slutspelsserien eller liknande, men aldrig nått hela vägen sedan man åkte ur dåvarande Elitserien typ 2008, när Rögle gick upp. Nu vinner man hela Allsvenskann och man gör det i stor stil. Imponerande får jag faktiskt säga, trots att det är Mora. Jeremy colliton har verkligen fåt ihop det där bra och tillsammans med AIK ser jag Mora som det största hotet för Rögle och Leksand i ett kvalspel. Mora har en enorm potential, men jag tycker ändå att man har darrat lite här mot slutet. Det har kommit lite grus i maskineriet så att säga, så för tillfället tycker jag faktiskt att AIK är det mest hotande laget i Allsvenskan, bara man tar sig till ett kval, vilket jag dock tror att man har goda chanser att göra...

Avslutar vi med en snabb titt på gjorda och insläpta mål så ser vi att det är just Mora och Bofors som har gjort klart flest mål, 162 resp. 161. 3:an på den listan är faktiskt 8:an Almtuna med 149 gjorda mål. Minst antal mål har inte helt oväntat Södertälje gjort, 106st, Västerås med 114 och Vita hästen med 117. Björklöven och Modo, som också hamnade där nere, gjorde faktiskt relativt många mål. Löven stannade på 139st och Modo på 133. Där är det istället defensiven som inte har fungerat. Björklöven är t.o.m. det lag i serien som har släppt in flest mål, hela 188st. Näst flest där har Södertälje släppt in, 164 och Modo 155. det att jämföra med Bofors, som bara har släppt in 110 mål. BIK, som annars brukar vara ett lag som både gör mycket mål och släpper in mycket mål, men inte den här säsongen. Med 110 mål bakåt är man det tätaste laget i serien och Andrew Engelage har ju varit fullkomligt strålande. Näst minst mål har Mora och Västervik släppt in, 117st var.

Med det stänger vi butiken för grundserien av hockeyallsvenskan 2016/17 och ser fram emot den Allsvenska finalen, slutspelsserien och kvalserien, samtidigt som vi tackar Oskarshamn, Vita hästen, björklöven och Modo för den här säsongen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0