Då är det klart för kvalserien upp till Allsvenskan. Playof 3 är färdigspelat och där hade vi ju med oss Kristianstad, som hade slagit ut Nybro i playoff 2, Vimmerby, som hade slagit ut Sundsvall i playoff 2 och Skövde i playoff 1, Visby, som slog ut Kallinge i playoff 2, Piteå, som slog ut Väsby i playoff 2 och Örnsköldsvik i playoff 1, Troja, som förlorade Hockeyettanfinalen mot Huddinge, och Mariestad, som slog ut Asplöven i playoff 2.

Omgång 1

Vimmerby - Kristianstad 1-4
Piteå - Visby 2-3
Mariestad - Troja 2-1 SD

Kristianstad tog ledningen redan efter 59 sekunder. Man vann sedan också skotten med 11-5 i 1:a perioden, men Viktor Kokman ryckte upp sig och var tät i kassen resten av perioden. I 2:a perioden kom dock 0-2, men Vimmerby gjorde match av det hela när man reducerade 01:39 från paus i 2:a perioden. När Sebastian Magnusson satte 3-1 för Kristianstad 07:37 in i 3:e, då blev uppförsbacken för stor för Vimmerby och Kristianstad vann till slut med 4-1.

I Piteå var det 0-0 efter 1:a perioden, men i 2:a perioden tog hemmalaget ledningen och ett enormt jubel utbröt bland de 1637 åskådarna i LF arena. 8 minuter senare satt dock kvitteringeen i nät bakom Joel Vännström och 3 minuter efter det hade bortalaget vänt på steken. 16 sekunder efter ledningsmålet kvitterade dock Piteå och det var helt jämnt inför 3:e perioden. Där kunde Mikael Adamsson avgöra för Visby när han gjorde 3-2 med 04:15 kvar att spela. Piteå plockade målvakten och tryckte på för en kvittering, som aldrig kom och Visby vann matchen med uddamålet.

Mariestad fick precis den start som man behövde i den här matchserien mot Troja och precis som jag sa innan så kunde man rida vidare på sin vinnarvåg, medan Troja precis hade förlorat Hockeyettanfinalen mot Huddinge med 2-1 i matcher, trots att man hade 1-0 i matcher och sedan 2 raka hemmamatcher att avgöra. Så blev det dock inte och mentalt hade Mariestad ett rejält övertag och här kunde man också ta ledningen i spel 5 mot 3, med knappt 3 minuter kvar av 2:a perioden. Det var en tät och jämn match och kvitteringen kom också, 4 minuter in i 3:e perioden, också det i powerplay. fler mål föll inte inan 60 minuter var spelade och det krävdes förlängning för att skilja de båda lagen åt och där var det mariestad och Douglas Lögdal, som ju avgjorde någon match mot Asplöven också, som satte den avgörande pucken i nät bakom Robin Johansson.

Matchboll för Kristianstad, Visby och Mariestad alltså.

Omgång 2

Kristianstad - Vimmerby 5-2
Visby - Piteå 4-0
Troja - Mariestad 3-2

Kristianstad hade chansen att ta sig till kvalserien och det gjorde man också. Fredrik Hansson gjorde 1-0 efter 7 minuters spel och han ökade sedan på till 2-0 17 sekunder in i 2:a perioden. Vimmerby reducerade halvvägs in i matchen, men närmre än så kom man inte, för Kristianstad gjorde 3-1 och när Axel blomqvist satte 4-1 05:19 in i 3:e perioden, då var det spiken i kistan. Vimmerby reducerade visserligen efter 16:12, men 26 sekunder senare kom 5-2 och det blev också slutresultatet.

Visby städade undan Piteå med klara 4-0 hemma på Gotland. Piteå hade inte kraft att slå tillbaka Visby, som hade 1-0 efter 1:a perioden, 2-0 efter 2:a och sedan bevakade man den ledningen hela 3:e perioden, där Piteå egentligen aldrig var nära att gå ikapp.

I Ljungby blev det däremot desto mer dramatiskt. Hemmalaget tog ledningen med 17:54 på klockan i 1:a perioden. Mariestad kvitterade 04:12 in i 2:a perioden, men Troja återtog ledningen 5 minuter in i 3:e. Sedan mina damer och herrar, sedan blev det dramatiskt. För Mariestad plockade målvakten och spelade 5 mot 4 när Trojaspelare åkte på en 2+2 för hög klubba och Mariestad 2min för en hakning. Då satt också kvitteringen i nät bakom Robin johansson, trots att Troja ju hade chansen att göra 3-1 i öppen kasse. Nu blev det inte så. Mariestad kvitterade och såg ut att ta matchen till förlängning, men icke. För med 19:59 på klockan kunde ändå tobias Törnkvist slå in 3-2 för Troja och hela hallen exploderade. wow!

Kristianstad och Visby alltså klara för kvalserien, men 1-1 i matcher mellan Troja och mariestad och där behövdes det alltså en 3:e och helt avgörande match för att skilja lagen åt.

Omgång 3

Troja vänder alltså och vinner ändå, trots att man tappade 1-0 till 2-1 i Hockeyettanfinalen och hamnade i underläge med 0-1 i matcher här. Ändå reser man sig och reder ut det. det är starkt. Det är väldigt starkt får jag säga. Imponerande, minst sagt. Inte nog med det, man reste sig i själva matchen också, för Mariestad fick en drömstart och hade 2-0 efter 09:42 av 1:a perioden. Då tog Troja en timeout och det hjälpte. Robin Johansson spikade igen resten av perioden och matchen, samtidigt som reduceringen kom halvvägs in i matchen, kvitteringen 03:41 in i 3:e perioden och avgörande 3-2 knappt halvvägs in i perioden. Daniel Karlsson var det som noterades för det målet och Troja är alltså, trots allt, klara för kvalserien. Den där förlusten i match 2 tog nog mer på Mariestad än vad man kunde ana innan och där och då fick Troja ny energi och här vann man skotten med hela 46-21, 21-3 bara i 3:e perioden, så nog var det en rättvis seger alltid.

Kristianstad, Visby och Troja alltså klara för kvalserien, där man gör Huddinge, södertälje och Västerås sällskap. Wow, vilken serie det kommer bli och det lär inte bli någon lätt historia för varken Södertälje eller Västerås. Goda chanser att hålla sig kvar har de båda visserligen, men framförallt Kristianstad och troja tror jag kommer utmana på allvar...