Dubbelmöte med Malmö

I helgen som var vankades det dubbelmöte med Malmö för Leksands del. Malmö vann det 1:a mötet lagen emellan i Malmö arena tidigare i höstas med klara 5-1, men i Leksand var det Johan Porsberger som avgjorde fram till 1-0 på straffar. Tror förövrigt att det är Leksands enda 0-0-match hittills den här säsongen.

Lagen möttes nu först i Malmö under fredagskvällen och sedan i Leksand under lördagen.

I Malmö var det hemmalaget för hela slanten till att börja med. Leksingarna satt typ kvar i bussen och malmö gick fram till 2-0 redan efter 14:32.

Då började Leksand också spela och resten av perioden var jämnare, även om malmö vann skotten med 13-8.

Det var alltjämt 2-0 efter den 1:a perioden, även om reduceringen inte var långt bort i slutet av perioden. Istället kom en riktig kalldusch när Erik Forssell gjorde 3-0 efter bara 35 sekunder i 2:a perioden.

Där avgjordes matchen litegrann skulle man kunna säga, även om Jesper Ollas reducerade bara 34 sekunder senare. Därefter trampade Leksand på riktigt bra, jobbade betydligt hårdare än i 1:a perioden och tryckte stundtals ner Malmö i egen zon. Några fler mål fick man dock inte in i perioden, trots att man vann skotten, för Oscar Alsenfelt fortsätter att storspela i Malmökassen och gör nog fasen en ännu bättre säsong nu än vad han jorde med Leksand för 3 år sedan nu.

Matchbilden fortsatte på samma sätt i 3:e perioden, Leksand trampade på och tryckte ner Malmö i egen zon under långa sekvenser, men någon utdelning fick man inte, vilket kanske var en kombination av en storspelande Alsenfelt och Leksands oförmåga att göra mål, 53 mål på 31 matcher, 1,7 mål i snitt/match.

Några fler mål blev det inte heller och Malmö vann matchen med 3-1.

Man kan väl säga att Leksand gav bort matchen i 1:a perioden, för där var Malmö klart bättre och borde kanske t.o.m. ha haft mer än 2-0 där. Resten av matchen var Leksand dock inte alls utspelade. Tvärtom. Man gjorde det riktigt bra, men fick inte in pucken och därför vann Malmö matchen.

Det var dock chans till snabb revansch för Leksand, för knappt ett dygn senare var det dags för retur uppe i Leksand, inför en bra publiksiffra, 6131 åskådare.

Också här var det dock Malmö för hela slanten i 1:a perioden och henrik Haukeland, som nu vaktade kassen, fick kapitulera redan efter 03:52, när Rhett Rakhshani gjorde 0-1 för Malmö.

Malmö hade sedan bud på mer. Mycket mer, men Haukeland var tät och tog de resterande skotten och istället kunde Leksand och Tobbe Forsberg helt ologiskt kvittera 9 sekunder från paus, ett skott som Nilstorp i Malmökassen kanske skulle ha tagit. Den smet in i armhålan på honom.

I 2:a perioden upprepades lite av det vi såg i Malmö under fredagen. Leksand trampade på, jobbade hårt och skapade en hel del. Skillnaden här var att man nu fick utdelning. Joe Piskula gjorde äntligen sitt 1:a mål i Leksandströjan fram till 2-1 och 12 sekunder från paus smällde Ben Youds in 3-1 i powerplay, som ju verkligen inte har varit Leksands starka sida än så länge under säsongen.

En behaglig 3-1-ledning inför 3:e perioden byttes dock snabbt mot ett inte alls lika behagligt 3-3-läge på 01:08, när först Ilari Filppula gjorde 2-3 och Forssell sedan gjorde 3-3.

Där och då trodde jag att Leksand skulle tappa matchen och inkassera ännu en hedersam förlust, men så blev det inte. Istället kunde Johan Porsberger kliva fram och efter ett avklarat boxplay göra 4-3 för Leksand!

Då återstod det drygt 7 minuter att spela och de sista minuterna där blev väldigt nervösa. Malmö skruvade upp tempot några hack och tryckte på rejält för en kvittering, men Haukeland stod för några riktigt kvalificerade räddningar där mot slutet och Leksand kunde vinna med 4-3!

En oerhört skön seger!
Man krigar verkligen till sig den här vinsten, jobbar helt enkelt hårdare än vad Malmö gör och då vinner man, om man samtidigt har en bra målvakt, även om laget på andra sidan är way mycket skickligare spelare för spelare. Det handlar om inställning och är det något det här laget har och som Perra gång på gång lyckas förmedla till grabbarna så är det inställning att kötta och kriga i varje byte under 60 minuter.

Som sagt, en oerhört skön seger, inte minst som Rögle förlorade det viktiga mötet mot Djurgården med 3-1 och att Örebro föll med 2-1 i sudden. Det gör att Rögle nu återigen är 5 poäng bakom Leksand och att Leksand bara är 2 poäng bakom Örebro över sträcket.

På torsdag möter Leksand just Örebro och då vill jag se 2 saker. Haukeland i mål och samma inställning som här, för då kommer man vinna den matchen, det är jag ganska säker på och då, mina damer och herrar, då är Leksand för 1:a gången den här säsongen över det nedre kvalsträcket!

Vi ska dock inte gå händelserna i förväg, men en riktig sexpoängsmatch blir det på torsdag, minst sagt!

Karlskrona - HV71 2-3

Ett fullsatt Behrn arena och nya tränare igen, för 2:a gången den här säsongen, hjälpte alltså inte för Örebro. Det blev förlust igen och hela agerandet i ÖHK andas desperation tycker jag. Tornberg fick typ bara en månad som headcoach innan han nu fick kliva åt sidan. tro fan att han inte hinner göra några underverk på den korta tiden. Man borde ha gett honom tid, men desperationen lyser hos föreningen och man kände väl helt enkelt ingen ro till att låta honom ta den tid han behövde för att få gruppen på rätt körl igen. Istället plockar man nu in Niklas Sundblad, som aldrig har coachat i Sverige tidigare, men som vann DEL tillsammans med parhästen Petri Limatainen, som nu också blir ass. coach i Örebro. Hela det där är en soppa och det inger verkligen inget förtroende till spelarna heller. Det är lite som i Leksand för 2 år sedan, när Kjell Kruse kom in, Tommy Salo slutade, kom tillbaka och slutade igen, Tore Jobs kom in och floppade, varefter både Jobs och Kruse försvann, efter att laget förlorat direktkvalet mot Malmö. Lite samma sak kan det nog bli i Örebro också om det vill sig illa. Blir det så att de får kvala här om några månader, då tror jag det blir tufft, för det där är en klubb i verklig gungning just nu...

Rögle ligger inte heller så bra till, men det här var en väldigt viktig seger för Djurgården, som nu är 5 poäng före Leksand och 7 poäng bakom luleå över sträcket. 7 poäng är mycket och det är fortfarande närmre ner till det nedre sträcket för DIF, men jag tror ändå att den värsta faran är över i Djurgårdden nu. Man kommer klara sig undan kval. Jag har svårt att se något annat, inte minst nu när både Linus Hultström och Markus Högström har kommit tillbaka igen. Nej, kampen om att undvika kval tror jag kommer stå mellan trion där i botten just nu, Örebro, Leksand och Rögle. Och ja, där är jag försiktigt optimistisk får jag faktiskt säga...

Färjestad var på väg mot 3 poäng när man hade 1-0 enda in i 3:e perioden, men där kvitterade först Sebastian Aho och med 2 sekunder kvar tryckte Per Lindholm in 2-1 för Skellefteå och tystade hela Löfbergs arena. Skön seger för Skellefteå, som därmed parkerar på 6:e plats i tabellen. det är 7 poäng upp till Växjö på 2:a plats, men bara 6 poäng ner till just Färjestad på 9:e plats, så det är jämnt även där.

Över 5000 åskådare var på plats i Karlskrona när HV kom på besök. Det såg dock ut att bli en enkel resa för bortalaget, som hade 3-0, men KHK reducerade i 2:a perioden och efter 05:53 i 3:e perioden kom 2-3. Därmed blev det ordentligt spännande under matchens sista minuter, men Karlskrona hann aldrig ikapp, trots en straff med 6 minuter kvar av matchen, och HV tog 3 viktiga poäng och är 5:a i tabellen, på samma poäng som Skellefteå, 54.