Back 2 back mot Frölunda med succéartad utgång!

Leksand spelade back 2 back med de regerande svenska mästarna, Frölunda, fredag och lördag. En väldigt svår uppgift på förhand och poäng i de här båda matcherna kändes på förhand som en bonus, men vilken succé det blev!

Matchen i fredags, som spelades i Frölundaborg, måste ha varit en av säsongens absolut bästa insatser. william Wikman, som hade kallats hem från Västerås igen, gjorde 0-1 för Leksand i 1:a perioden och även om Frölunda definitivt inte var ofarliga så var Atte Engren sådär riktigt jävla bra som en förstakeeper ska vara, men som han oftast inte har varit den här säsongen. här var han det dock och när Patrik Norén gjorde sitt 1:a SHL-mål i den 2:a perioden, då var det inte alls helt orättvist,men Engren var bättre än Johan Gustafsson den här kvällen, det var den största skillnaden, för inget av lagen saknade chanser.

0-2 var dock inget som Frölunda inte skulle kunna ta in, men när Eric castonguay styrde in 0-3 och när Janos Hari sköt 0-4 för leksand efter 05:26 i 3:e perioden, då kändes det väldigt bra. Jacob Larsson reducerade visserligen för Frölunda, men närmre än så kom man faktiskt inte och William Wikman kunde istället sätta sitt 2:a mål för kvällen och fastställa slutresultatet 1-5 för Leksand.

Wow, alltså, jag vet knappt vad jag ska säga efter den här matchen.
Det var en så galet bra laginsats.
Alla jobbade verkligen tillsammans.
frölunda vinner alltså skotten med 20-8 bara i 3:e perioden, men Leksand spelar ändå 3-1 i samma period. 3 mål på 8 skott, det är grym effektivitet må jag säga, men den stora skillnaden i den här matchen var som sagt att Leksand hade en målvakt som var riktigt jäkla bra. 97,62% säger det mesta, i synnerhet i kombination med att han tog 41! skott, den gode Engren. Det var inga dåliga skott heller. Nej, han gjorde några riktigt grymma räddningar.
Dessutom levererar både Wikman och Isac Skedung, liksom Sebastian Björnstad på backen. Leksand har definitivt något riktigt bra på gång där i egna juniorled får jag säga.

Det var dock chans till snabb revansch för frölunda när lagen möttes igen under lördagskvällen, då uppe i Leksand.

Det var en ganska jämn 1:a period, men den här gången var det Frölunda som tog ledningen med 0-1, när Patrik Carlsson hittade rätt bakom Haukeland, som alltså fick chansen trots engrens magiska insats kvällen innan. Kanske var det just därför. Han var slut efter den matchen och att han skulle göra en minst lika bra match en gång till, för 2:a gången på ett dygn, det kändes kanske inte så troligt, så ändå helt rätt att ställa Haukeland mellan stolparna.

Oskar Lang fortsätter att riva och slita i match efter match och han gör det riktigt bra. Han är inte stor, den gode Lang, typ 170cm och 75kg eller något, men blick för spelet har han och här var han högst bidragande till att Isac Skedung kunde kvittera för Leksand, knappt 5 minuter från paus.

Det var alltså 1-1 efter den 1:a perioden, men i 2:a perioden var det Frölunda för hela slanten. Man var som ett helt annat lag jämfört med dagen innan och radade upp målchanser på löpande band. Casey Wellman gjorde också 1-2 och Patrik Carlsson höll sig framme igen och gjorde 1-3 för Frölunda.

att det inte stod mer än 1-3 på tavlan efter 2 spelade perioder skulle Leksand nog vara glada för, men i början av 3:e satt även 1-4 i nät bakom Haukeland och det kändes väl lite som spiken i kistan. Leksand hade behövt ett snabbt reduseringsmål där, fram till 2-3, men istället gjorde Frölunda 1-4 och matchen kändes körd.

Då plötsligt, i mitten av 3:e perioden, kom både 2-4 och 3-4 inom loppet av 17 sekunder!

Jon Knuts satte 2-4 och direkt på tek satte sedan Jesper Ollas 3-4. Publiken hann knappt lugna sig efter 2-4-målet.

Plötsligt var det ordentlig match igen och det var lång tid kvar. Över 11 minuter, så det var gott om tid för att få in en kvitteringspuck.

Tiden rullade dock på utan att man fick in den där kvitteringen. Man skapade flera vassa chanser kort efter de båda målen, men sedan bedarrade trycket litegrann och Frölunda var istället nära på att stänga matchen med ett 3-5-mål.

Det blev dock inte så, men när Lang åkte ut knappt 2 minuter från slutet när han bedömdes ha skjutit iväg en Frölundaklubba som någon hade tappat, ja, då kändes det ändå kört. Kort tidigare hade pucken i princip dansat på målinjen utan att gå in och nu kändes det lite som att det var den stora chansen att faktiskt kvittera.

Så blev det dock inte heller, för än var det inte slut på dramatik.
I spel 5 mot 4 tappade Frölundaspelare pucken när han körde skridskospetsarna i isen och ramlade. Lukas Eriksson snodde pucken, kom fri mot Gustafsson, det såg inte snyggt ut, puck, klubba, ben och armar var åt alla håll, men på något sätt lyckades han ändå peta in pucken i mål och Leksand hade alltså kvitterat matchen till 4-4, i boxplay!!!

Matchen gick alltså, mot alla odds, till förlängning, där leksand inledde i spel 4 mot 3 efter att Frölunda åkt på ett lagstraff för för många spelare på isen i slutskedet av 3:e perioden. avgörande 5-4 var sannerligen inte långt bort där, man skapade flertalet jättechanser och gustafsson och Frölunda hade bara tur att pucken inte gick in där. Istället kom avgörandet med 46 sekunder kvar av förlängningen och då var det Frölunda som stod för den. Man utnytjade sina skills i spel 3 mot 3 och kunde till slut avgöra matchen.

trots förlust så får jag ändå säga att även det här kändes som en seger.
Att hämta upp 1-4 i början av 3:e perioden till 4-4, det är starkt. riktigt starkt och det är inte mot vilket lag som helst man gör det heller, nej, det är mot de regerande svenska mästarna.
Wow, vilken krigarmoral det finns i det här laget!
4/6 poäng på de här 2 matcherna var låångt mer än vad jag hade kunnat drömma om på förhand, men så blev det. Faktum är att Leksand har tagit 7/12 poäng, alltså över hälften, mot detta Frölunda under den här säsongen. Det är riktigt bra. Riktigt bra.

Örebro är fortfarande 6 poäng före, men oj så de här båda matcherna har stärkt Leksand mentalt nu, det kan jag garantera!
Vad Perra säger till grabbarna, det vet jag inte, men hur man kan gå in och förlora med 4-0 och 0-6 mot Brynäs och Växjö, för att 2 resp. 3 matcher senare gå in och kriga ner de regerande mästarna med 1-5 på bortais och sedan hämta upp 1-4 till 4-4 matchen efter, det är enormt starkt, så vad det än må vara han säger så gör han det jävligt bra, den gode Perra!

HV71 - Skellefteå 5-2

Örebro förlorar alltså igen, även om det satt långt inne. Markus Ljung gjorde 1-0 i 2:a perioden och Emil Johansson fastställde slutresultatet 7 minuter in i 3:e perioden. Det var Djurgårdens 1:a trepoängare på bra länge och Adam Reideborn fick dessutom hålla nollan. Det var han dock inte ensam om, för Oscar Alsenfelt gjorde detsamma i Skånederbyt mot Rögle och höll därmed nollan för 9:e! gången den här säsongen. det är tangerat rekord med Fredrik Norrena i Linköping typ 2003/04 eller 2004/05. grymt av Alsenfelt!

Skellefteå tog ledningen efter 03:43 mot HV, men HV kvitterade bara 6 sekunder senare. Snacka om snabb replik! Sedan jorde man 3 raka mål i 2:a perioden, ett 34 sekunder in i perioden, ett 3 sekunder från paus. Snacka om psykologiska mål båda 2 och Skellefteå hämtade sig som sagt aldrig efter det. Tung seger för HV.

Till slut kan vi också konstatera att Växjös superssvit av segrar nu är bruten. brynäs vann rättvist. Växjö såg bleka ut i den matchen. Man sköt bara 20 skott på mål under hela matchen. Nej, rättvis seger för Brynäs där.

Vi kan också konstatera att det här, trots allt, kan bli jämnt in i det sista.
Örebro är som sagt 6 poäng + målskillnad före Leksand med 5 matcher kvar att spela, men de närmsta 2 matcherna har Leksand Karlskrona hemma och Rögle borta. Örebro har Malmö hemma och Växjö borta. På pappret betydligt mer gynsamt för Leksand, but time will tell...