SM-finalen, omgång 2, 3 och 4

Finalserien rullar vidare och nu är 4 omgångar spelade. Senast jag skrev om den hade HV vunnit med 5-2 i match 1 och hade således 1-0 i matcher. Efter den matchen trodde man kanske, jag också, att HV skulle ånga på, men så lätt har det inte gått, för därefter har det gått såhär.

Omgång 2

Brynäs - HV71 3-2 SD

Egentligen borde Brynäs ha vunnit stort här, för oj så mycket bättre man var i 2 perioder. Man fullständigt körde över HV. I synnerhet i 1:a perioden. där var det ingenting som stämde för Jönköpingslaget. Brynäs gjorde 1-0, men det kunde både ha stått 2-0, 3-0 och 4-0 om man hade fått mer utdelning. Det var nästan bara ett lag på isen. Samma sak i 2:a perioden. Brynäs dominerade fullständigt och bara sköljde över HV. Att det kan svänga så snabbt, från en match till en annan, det är en gåta. 2 dagar tidigare var det ju hV som var klart bättre än Brynäs. Nu var det Brynäs som var klasser bättre än HV och hade 24-8 i skott efter 2 perioder, men änå bara 1-0 i mål. Man ökade dock på till 2-0 i början av 3:e perioden och det kändes lite som spiken i kistan, men knappt 2 minuter senare reducerade HV ändå, helt ologiskt sett till matchen. Där och då svängde matchen också över till HV, som plötsligt fick alla studsar med sig, passningarna satt där de skulle och kvitteringen kom också, med 18:19 på klockan. Matchen gick alltså till förlänggning, trots ett monumentalt Brynäsövertag och om HV hade vunnit i sudden, då hade vi verkligen snackat orättvist. Nu var det dock Brynäs som till slut kunde gå segrande ur match 2, när Linus Ölund avgjorde efter bara 03:18 av förlängningen och det kändes faktiskt helt rättvist.

Omgång 3

HV71 - Brynäs 3-4 SD

Ny match i Jönköping, ny Brynässeger i sudden. Ett brynäs som alltså hade vänt 0-1 i matcher till 2-1 i matcher. Det var också Brynäs som öppnade matchen bäst, precis som uppe i Gävle. HV såg inte alls ut att vara på banan och Jacob Blomqvist gjorde också 0-1 för Brynäs efter 03:51. Det var en ledning som Kevin Stenlund kviterade drygt halvvägs in i matchen, men där Brynäs sedan återtog ledningen bara minuter senare, när jacob Blomqvist gjorde sitt 2:a mål för kvällen, den här gången i boxplay. Aj, aj, aj, ett sådant mål får man ju inte släppa in i ett sådant här läge, i en SM-final, men HV revanscherade sig ganska fort när Mattias Tedenby satte 2-2 sekunden efter att brynäs blivit fulltalia. Brynäs återtog sedan ledningen en gång till innan perioden var över, en ledning som stod sig tills det var 5 minuter kvar att spela. då klev Martin Törnberg fram och satte 3-3 för HV, ett mål som på nytt tog matchen till förlängning, men precis som i Gävle i match 2 så var det Brynäs som gick segrande ur det hela. Detta efter att Tomas Zaborsky blivit stor matchhjälte för Brynäs, i en förlängning där HV annars var det bättre laget, skapade ett par bra chanser till att avgöra och hade 7-3 i skott innan avgörandet kom.

Omgång 4

Brynäs - HV71 4-6

Här var det 0-0 efter den 1:a perioden och 0-0 drygt halvvägs in i matchen. Där och då fanns det inget som tydde på att det skulle bli 10 mål i matchen, men då smackade Tomas Zaborsky, som ju avgjorde match 3, in 1-0 för Brynäs. Kevin Stenlund kvitterade 01:36 från paus i 2:a perioden och sedan följde en helt galen 3:e period. Juuso Ikonen återgav ledningen till Brynäs bara 21 sekunder in i perioden. Simon Önerud kvitterade i powerplay efter 04:51. Brynäs tog på nytt ledningen när Zaborsky gjorde sitt 2:a mål för matchen, men sedan gjorde HV 3 mål på 5 minuter när Önerud också gjorde sitt 2:a mål för kvällen fram till 3-3, Lias Andersson 4-3 01:20 senare och 5-3 drygt 3 minuter efter det. Lawrence Pilut var det som gjorde det. Brynäs reducerade visserligen med 25 sekunder kvar att spela, men närmre än så kom man inte och Anton bengtsson satte spiken i kistan med 6-4 i öppen kasse. Då hade HV alltså gjort 5 mål på 8 skott i 3:e perioden. Wow!

Det svänger alltså fram och tillbaka i den här matchserien och nu är det bäst av 3 matcher som gäller. Hur det kommer att gå är helt omöjligt att säga, men det känns någonstans som att HV kanske vände tillbaka det här nu i och med den här senaste segern. Hade Brynäs vunit där och fått 3-1 i matcher, då vetitusan, men nu, med 2-2 i matcher, är det helt jämnt och HV har hemmaplansfördel igen. Brynäs har dock vunit i jönköping tidigare och man har kört över HV tidigare i den här matchserien, så varför inte göra det igen? Kan man ta match 5 imorgon, då har man ett jätteläge att avgöra hemma i match 6. Vinner istället HV matchen imorgon, då blir det jobbigt för Brynäs, men räkna inte bort Gävlelaget ändå, för som sagt, det här känns helt öppet just nu känner jag...