Läget i Leksand

Det har nu gått drygt 2 veckor sedan Mora avgjorde direktkvalet och det stod klart att Leksand kommer få börja om i Allsvenskan igen.

Precis som senast det blev såhär, för 2 år sedan, så upphör i stort sätt alla kontrakt i truppen, eftersom att de är SHL-kontrakt, men till skillnad från då för 2 år sedan så är det betydligt fler spelare som verkar stanna i laget även nästa säsong, vilket gör att det faktiskt känns betydligt bättre än vad det gjorde då. Då hade vi fler stjärnor i laget, spelare som Oscar Alsenfelt, Mattias Guter, Mattias Ritola, Johan Ryno, Tomi Sallinen, Toni Kähkönen osv. De stjärnorna har inte Leksand haft under den gångna säsongen, bortsett från Ritola som kom in här mot slutet då, men annars har det i stora drag varit en Allsvensk trupp som har spelat i SHL och därför är det kanske inte så konstigt att fler spelare stannar nu jämfört med för 2 år sedan.

Hittills har följande spelare förlängt och gjort klart med klubben även över nästa säsong:

*Olle Alsing
*Sebastian Björnstad
*Oskar Lang
*Isak Skedung
*William Wikman
*Fredrik Forsberg
*Martin Grönberg
*Martin Karlsson

Dessutom har man redan nu gjort klart med följande spelare utifrån:

*Jonas Antzen, den egna lovande J20-målvakten som nu får a-lagskontrakt och kommer vara en av 2 keeprar till hösten
*Mattias Nilsson, som vänder hem från Timrå igen, där han har varit i 2 eller 3 säsonger nu
*Fredrik Lindgren, som ansluter från Skellefteå och som kommer bli enormt viktig för det här i övrigt väldigt unga laget. Lite av en lagpappa, precis som Timander var 2013 och Frögren var 2016. Väldigt viktig tror jag!

I övrigt är det klart att Perra lämnar sin post som huvudtränare och att Markus Åkerblom tar över jobbet som headcoach. Det är väl det enda som känns lite sådär än så länge. Jag har inte vidare bra koll på åkerblom, men det han mäktade med i Björklöven var ju inte överdrivet imponerande, men vi får ge den gode Åkerblom en chans, så får vi se vad han går för, meen Perra ska ha ett jättetack för allt han har gjort för den här klubben under de här 1,5 åren. Han kommer föralltid ha en väldigt speciell plats i alla Leksandshjärtan, för wow, vilken resa han genomförde tillsammans med laget från november 2015 till april 2016. Det står förevigt inskrivet i historieböckerna och är, som Gereon sa efter den där game 7 uppe i Övik, en "jävla saga som det kommer pratas om i fan 20 år".

Det är också klart att Janos Hari lämnar, men i övrigt har det varit sparsamt med besked kring spelare som inte blir kvar. En sak vågar jag nog dock säga. Väljer Mattias Ritola att lämna nu, då är han rökt i Leksand. Aldrig att han kan komma tillbaka en gång till då. Han valde att bryta sitt långtidskontrakt förra gången Leksand ramlade ur. Nu har fansen samlat kraft för att kunna värva hem honom igen. Att det inte blev den effekt av hans ankomst som man hade hoppats är en annan fråga, men väljer han att återigen lämna och bryta sitt kontrakt, som han ju har signat på 4 år den här gången, ja, då är han körd och fansen lär nog känna ett väldigt svek. Så det ska bli väldigt intressant att se vad som händer på den fronten...

Får jag önska så ser jag dock gärna att Haukeland stannar, liksom Porsberger, Olofsson, ovan nämnda Ritola, Knuts, Tobbe Forsberg, Youds och Norén. Dock tycker jag redan nu att vi har en bra grund att bygga vidare på inför framtiden och det är just de här unga hungriga spelarna med bakgrund i Leksand som man har knutit till sig. Nej, som sagt, än så länge får jag säga att jag är försiktigt optimistisk inför framtiden, iaf jämfört med för 2 år sedan, när vi satt i samma sits.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0