Kvalserien till Allsvenskan, omgång 10

Då är kvalserien till Allsvenskan färdigspelad och vi vet nu vilka 2 lag som kommer att få möta Leksand och de andra lagen i Allsvenskan nästa säsong och vilka som får ta en till säsong i Hockeyettan, men wow, vilken dramatik det blev här i sista omgången! Såhär gick det.

Omgång 10

Troja - Huddinge 5-4
Södertälje - Visby 3-1
Västerås - Kristianstad 2-1 SD

Okej, vi börjar med att återge hur tabellen såg ut innan den här sista omgången. Södertälje toppade tabellen på 19 poäng. Troja hade 18 och Kristianstad 17. Det var de 3 det stod emellan.

Som synes så gjorde Södertälje vad man skulle med visby, inför ögonen på hela 4016 åskådare i Axa sports center. det var visserligen 0-0 efter 1:a perioden, och det, i kombination med att Troja hade 2-0 och Kristianstad 0-1, gjorde att Södertälje i det läget var 3:a i tabellen, men i 2:a perioden lossnade det för SSK. Olov Lundqvist gjorde 1-0 efter 04:50, Johan Skinnars 2-0 efter 06:41 och Lucas Carlsson 3-0 9 sekunder från paus. Då såg det kassaskåpssäkert ut för SSK, som i och med det klättrade upp på 22 poäng. Det fanns inget som tydde på att Visby skulle vända på det och det gjorde man inte heller, även om Andreas Gröndahl reducerade 02:10 in i 3:e perrren. Närmre än så kom man dock inte och Södertälje är därmed klart för Allsvenskan även nästa säsong. Grattis!

Den andra platsen blev det dock dramatiskt kring. Verkligen dramatiskt. Troja hade ju som sagt allt i egna händer och man hade 2-0 efter den 1:a perioden. I den 2:a reducerade först Huddinge efter 22 sekunder, men Troja svarade upp med att göra både 3-1 och 4-1 innan halva matchen hade gått. Då såg det ganska avgjort ut där också, för då spelade det ju ingen roll att Kristianstad alltjämt hade 0-1 mot Västerås. Huddinge gav dock inte upp. man reducerade på nytt innan 2:a perioden var över och genom ett nytt tidigt mål i 3:e perioden, den här gången efter 46 sekunder, gjorde att nerverna kom på riktigt hos Trojaspelarna igen och kvitteringen skulle också komma. Rasmus Dahlbergg-Karlsson satte 4-4 med 12:40 på klockan. Då var Kristianstad plötsligt 2:a, eftersom att man fortfarande hade 0-1 mot Västerås. Det skulle dock ändå gå Trojas väg, för med 17:20 på klockan i Västerås kunde Mikael Fryklund kvittera för hemmalaget. Det var ett mål som tog den matchen till förlängning. det kunde dock fortfarande gå för Kristianstad, eftersom att man hade bättre målskillnad än vad Troja hade, så man var fortfarande över sträcket, men, med 19:28 på klockan i Ljungby sköt Niklas Lehmann 5-4 för Troja och alla de 3171 åskådarna i Ljungby arena fullkomligt exploderade, för i och med det så spelade det ingen roll hur det gick i Västerås. Troja var i Allsvenskan. Huddinge kunde ha kvitterat under matchens sista sekunder, men det gjorde man inte, Troja höll undan, och den anrika föreningen i Småland är därmed tillbaka i Allsvenskan, där man ramlade ur för 3-4 år sedan. Niklas Lihagen fick avsluta målskyttet för Västerås när han dessutom avgjorde den matchen 44 sekunder in i förlängningen. Den där poängen för Kristianstad hade kunat räcka, om Huddinge hade kvitterat och sedan vunnit i sudden/straffar, men det gjorde man inte och vi säger därför grattis till Södertälje och Troja, som alltså spelar Allsvenskan nästa säsong. Samtidigt är hockey oerhört grymt, för så otroligt nära som Kristianstad var på att klara det, det är helt sjukt. Slutligen måste jag på nytt nämna detta Västerås. Man vaknar här mot slutet av serien, vinner typ 3 raka här på slutet, men det var för sent och detta VIK hockey, som alltså hade dubbla chanser till att kvala upp till SHL så sent som för 2 säsonger sedan, både mot Karlskrona och mot Rögle, får nu alltså starta om i Hockeyettan, där man kommer få möta lag som Enköping, Borlänge, Köping, Skövde, Mariestad och Surahammar, som klarade sig kvar i ettan via kval. Det är tragiskt att se och jag lide verkligen med alla Västeråssupportrar...

Tabellen ser slutligen ut såhär:

1, Södertälje 22p +8
2, troja 21p +8
3, Kristianstad 18p +8
4, Västerås 15p -5
5, huddinge 11p -1
6, Visby 3p -18

Sumerar vi tabellen så kan vi notera att 3 lag stannade på 31 gjorda mål. Det var Södertälje, Kristianstad och Huddinge. Därefter gjorde Troja 28, Västerås 23 och Visby 21. Visby släppte också in flest mål, 39st. Huddinge släppte in 32, Västerås 28, Kristianstad och Södertälje 23 och Troja var tätast bakåt med 20 insläppta mål. Snacka om att verkligen pricka formen. Troja var ju väldigt nära att inte ens ta sig till kvalserien, när man först förlorade Hockeyettanfinalen mot Huddinge med 2-1 i matcher och där man sedan låg under med 1-0 i matcher mot Mariestad i playoff 3. Då var man tvungna att vinna 2 raka mot mariestad och det lyckades man med och sedan har det bara gått som tåget här i kvalserien, iaf tills 7:e omgången var spelad. Sedan darrade man lite här mot slutet, men man redde till slut ut det, men som sagt, det är små marginaler. Det erfar inte minst Västerås också. Jag vet att jag har nämnt det tidigare, men man hade alltså kontraktet i sin hand med mindre än 1min kvar att spela i omgång 52 uppe i Umeå. Mindre än 1min från att få spela Allsvenskan även nästa säsong, men så gick det som det gjorde, Björklöven kvitterade, skickade VIK till kvalserien och där låste det sig totalt tills det bara återstod 3-4 omgångar. då vaknade man, men för sent. Som sagt, det är små marginaler i hockey, både på gott och ont, men det är en stor faktor till varför jag älskar den här sporten så oerhört mycket, även om det stundtals krossar ens hjärta. Det man i gengäld kan få när det går bra gör det dock ändå värt alla motgångar, för den euforin är magisk och jag är helt övertygad om att Västerås kommer att komma tillbaka igen. Jag hoppas verkligen det, för det är ett lag med en av de bästa inramningarna i Allsvenskan och när det är mycket folk i ABB arena, då är det drag, ett drag som jag hoppas få uppleva i Allsvenskan igen inom inte allt för avlägsen framtid!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0