Luleå vann fullständigt rättvist

3:e bortamatchen i rad för Leksand under torsdagskvällen när man åkte hela vägen upp till norrbotten för möte med Luleå.

Det såg inte bra ut till en början. De blåvita hade stora problem att hänga med i Luleås tempo och Luleå gjorde också både 1-0 och 2-0 i den 1:a perioden. Leksand lyckades dock reducera strax efter Luleås 2-0-mål, inte alls rättvist sett till matchen, för Luleå var mycket bättre, men så var det. Luleå fick dock sista ordet i 1:a perioden när Anton Hedman gjorde sitt 2:a mål för kvällen med drygt 2 minuter kvar av perioden.

I 2:a perioden ökde Luleå på till 4-1 och sedan hade Leksand ett powerplay och chans till att närma sig i målprotokollet, men det lyckades man inte med och istället gjorde Luleå 5-1 strax efter att man blivit fulltalia och där var det rullgardin ner för den här matchen.

Nej, det var för osäkert och för slarvigt i Leksand. Slarv skulle jag nog föresten inte kalla det, snarare okunskap eller brist på rutin/erfarenhet. Atte Engren i mål är visserligen rutinerad, han tog trots allt 33 skott under matchen, men 3 av de 5 målen var på returer han släppte, men som backarna inte lyckades rensa undan och som luleåspelare istället fick tag i, så backsidan är väl det stora problemet här.

I 3:e perioden hände inte särskilt mycket. Luleå hade naturligtvis allt under kontroll och gick inte för fullt, men är det något Leksand kan ta med sig från den här matchen så är det att 3:e perioden iaf slutade 0-0. Annars tycker jag tyvärr att det här var ett steg bakåt igen, eller om Luleå bara var så mycket bättre än de lag man tidigare har mött.

Nej, inga poäng här heller.
På lördag gästar Örebro Tegera arena. Ett Örebro som heller inte har vunnit någon match än så länge under årets säsong. Ett riktigt bottenmöte blir det alltså. Leksand har också haft lätt för just Örebro tidigare, så på lördag tror jag faktiskt att det är goda chanser till säsongens första poäng!

HV71 - Frölunda 2-4

Färjestad rasade ihop fullständigt under den 1:a perioden. Malmö fick spela powerplay redan efter några sekunder och 44 sekunder in i matchen gjorde Nils Andersson 1-0 för Malmö. Efter 02:37 ökade Ilari Filppula på till 0-2, Nils Andersson gjorde sitt 2:a mål för matchen, säsongen och perioden fram till 0-3, varefter Färjestad tog timeout och bytte målvakt. Ut med Lars Haugen, in med Wictor Andrén, som fick en mardrömsstart när Ilari Filppula inte ville vara sämre än Nills Andersson och också satte sitt 2:a mål för kvällen och det var 0-4 redan efter den 1:a perioden. Färjestad ryckte upp sig i denn 2:a perioden och såg till att det iaf blev lite spännande inför den 3:e perioden när Alexander Johansson spräckte Oscar Alsenfelts nolla och Mikael Wikstrand reducerade på nytt några minuter senare. Närmre än så kom man dock inte och Malmö tog 4:e raka segern och man toppar fortfarande tabellen.

Också Brynäs tog en tidig ledning mot Örebro, men viktigt för Örebro kvitterade man ganska omgående. Det var dock Brynäs som ledde efter den 1:a perioden, efter att Kevin Clark på nytt gett bortalaget ledningen efter drygt 15 minuters spel, en ledning som man utökade till 3-1 innan Örebro reducerade på nytt. Brynäs gjorde dock 4-2, men Örebro gnuggade på och fick också in ännu en reducering i spel 5 mot 4. Brynäs kunde dock avgöra i 3:e perioden, ett något tveksamt ingripande av Axel Brage i Örebrokassen, fri sikt på typ 10m håll, men pucken slank förbi honom ändå och Brynäs kunde vinna matchen.

I reprisen av vårens SM-semifinal mellan Skellefteå och Växjö var det Växjö som tog ledningen efter knappt 2 minuter, men Skellefteå kvitterade bara några minuter senare. Det var en väldigt välspelad och underhållande match med ett högt tempo och klockrena passningar. Skellefteå tog sedan ledningen i upptakten av 3:e perioden, men med 11 minuter kvar höll sig Växjös förstaline framme och Tuomas Kiiskinen kunde göra 2-2. Matchen gick till förlängning och där kunde Skellefteå och Jesper Olofsson avgöra matchen och ta bonuspoängen.

I Ängelholm gav Emil Kristensen-Löjborg bortalaget ledningen efter knappt halva 1:a perioden, men Rögle kvitterade genom Sebastian Wennström. Broc Little återgav dock ledningen till LHC 3 minuter från paus i 1:a perioden. Den ledningen stod sig enda in i 3:e perioden, men precis i upptakten av densamma tryckte Christopher Liljewall in 2-2 för Rögle, ett mål som gjorde att matchen gick till förlängning. Där träffade Rögle först stolpen och sedan åkte Bryan Lerg helt sonika ifrån sin LHC-spelare, rundade Markus Högberg i LHC-kassen och lade enkelt in 3-2 för Ängelholmarna.

HV hade 2-0 på Frölunda, men Frölunda reducerade i 2:a perioden, kvitterade i 3:e perioden och sedan avgjordes matchen på ett väldigt märkligt sätt. HV fick en utvisning med sig och skulle spela powerplay. PW lämnade då kassen, men en HV-spelare slog pucken bakåt, ingen HV-spelare, eller Frölundaspelare heller för den delen, var i närheten av den, PW hade ju lämnat kassen och pucken gick in i det tomma målet. Snöpligt för HV, minst sagt. Snacka om kalldusch. Nästan lite komiskt, men det tycker nog inte HV...