Säsongens första poäng i bottenmötet!

Jumbomöte i Leksand under lördagskvällen och det var ett Leksand som ville väldigt mycket, men som duttade och slarvade en hel del med pucken ändå. Trots det fick man med sig ett powerplay och där satte faktiskt Alexander Ytterel 1-0 för Leksand och misstar jag mig inte så var det 1:a gången den här säsongen som man tar ledningen i en match. Viktigt!

Efter målet var det dock Örebro snrare än Leksand som shapade upp sig och tog tag i taktpinnen. Samma sak var det efter att man kvitterade mot Djurgården i 1:a matchen också.Då gjorde Djurgården istället 1-2, 1-3 och 1-4. Här höll man dock emot, även om ÖHK tog över mer och mer och hade ett brutalt spelövertag.

Det var dock 1-0 efter den 1:a perioden och det var 1:a perioden för den här säsongen som Leksand vinner. Även om det var minst sagt på en skör tråd så är det klart att det är ett steg framåt.

I 2:a perioden var det dock, helt ologiskt, Leksand som ökade på ledningen till 2-0, också det i powerplay, precis som det 1:a målet, och det var också johan Porsbergers 1:a mål för säsongen.

Halvvägs in i perioden och matchen kunde dock Örebro reducera, också det i powerplay. 3/3 mål än så länge var alltså gjorda i spel 5 mot 4.

Matchbilden var ganska lik den i 1:a perioden, Örebro dominerade ordentligt och hade ett kraftigt spelövertag och gjorde nästan som man ville där ute på isen. Man åkte i princip bara och tog pucken från Leksandsspelarna och att det stod 2-1 på tavlan, det var nästan ofattbart.

Leksand fick dock en ny powerplaychans mot slutet av perioden, efter att Johan Olofsson bara skulle vinkla in pucken i mål, men hakats/trippats utan åtgärd. Sträx därefter kändes det nästan som en kompensationsutvisning när Leksand trots allt fick spela 5 mot 4. Tyvärr lyckades man inte utnytja det den här gånen, även om det var ruskigt nära när det låg en hel hög av spelare i målgården nere hos Hudasek, men det var 2-1 efter 2 spelade perioder och den 2:a perioden slutar alltså 1-1, vilket också, med tanke på hur säsongen hittills har sett ut, får ses som godkänt, helt klart.

Tyvärr fick Leksand precis den start av 3:e perioden som man inte behövde. Örebro kvitterade efte 3 minuter, men sedan var resten av perioden relativt jämn ändå. Leksand sköt iaf 14 skott på mål, vilket var dubbelt så många som man hade skjutit på mål under de 2 inledande periodernna, då man, enligt statistiken, bara sköt 8 skott på mål.

Några fler mål föll dock inte i slutperioden och matchen gick till förlängning, där Örebro och Libor Hudasek kunde avgöra efter 01:52.

1 poäng blev det iaf, men jag är väldigt kluven efter den här matchen får jag erkänna.
Det är säsongens 1:a poäng, det är ett klart steg framåt, man vinner dessutom 1:a perioden med 1-0, man tar ledningen i en match och man spelar 1-1 i mittenakten.
Allt det är positivt, men trots att man kämpade och slet så fick man ändå "bara" med sig 1 poäng.
Det var nog mindre bra på sikt tror jag.
Nu väntar nämligen 3 nya bortamatcher och nollar man där, då har man 1 poäng efter 8 spelade matcher.
Vi ska inte gå händelserna i förväg, men 3 poäng efter 5 spelade matcher, varav 3 bortamatcher, hade ändå varit väldigt skönt att ha med sig inför de här 3 kommande bortamatcherna.

Så poäng blev det, det är väldigt positivt, men det hade varit väldigt skönt rent mentalt att få med sig en trea här.

Karlskrona - Färjestad 5-2

Väldigt mycket mål överlag kan vi konstatera.

I Skånederbyt fick Rögle en kanonstart när Sebastian Kollberg vallade in 1-0 via Kristopher Nilstorps rygg och sedan gjorde man också 2-0, innan Malmö gjorde 2 raka mål och Rögle återtog ledningen med 3-2, allt detta i den 1:a perioden. I den 1:a perioden åkte Daniel Sylvander också på ett matchstraff och i det efterföljande powerplayet gjorde Malmö inte mindre än 3! mål och vände 3-2 till 3-5. Man gjorde sedan också 3-6, innan Rögle reducerade både 1 och 2 gånger, innan Malmö till slut kunde sätta spiken i kistan med 7-5, men snacka om att det där matchstraffet på Sylvander blev avgörande. 12 mål i en och samma match alltså. Wow!

Mycket mål blev det också i jönköping, där HV studsade tillbaka ordentligt efter debacklet med självmålet från Chris Abbott som avjorde matchen mot frölunda i torsdags. Här gjorde HV 3 mål på 150 sekunder och sedan satt också 4-0 i nät innan den 1:a perioden var över. En riktig stjärnsmäll för Skellefteå alltså, som aldrig hämtade sig efter den kallduschen och martin Törnberg och Christoffer Törngren kunde istället göra både 6-1 och 7-1 i slutskedet av matchen. Ingen lyckad eftermiddag för Gustaf Lindvall i Skellefteåkassen...

Karlskrona vinner också igen. 3:e raka vinsten om jag räknar rätt och man gör det övertygande mot Färjestad, som inte har övertygat här på slutet. 0-4 i 1:a perioden mot Malmö i torsdags och här gick KHK upp till 3-0 inan Färjestad fick in en reducering. Det räckte dock inenstans och Karlskrona vann ganska enkelt till slut. Snyggt av KHK, som därmed parkerar på 3:e plats i tabellen med 9 poäng efter 4 matcher.

i Gävle tog LHC säsongens 1:a trepoängare när Henrik Törnkvist satte det matchavgörande 1-2-målet i LHC's enda powerplay under hela matchen. Snacka om effektivitet där, men om det var någon som rräddade laget så var det Jakob Johansson i kassen. Jäklar så bra han var i 2:a perioden, där Brynäs hade bud på både 2-1, 3-1 och 4-1, men Johansson stod emot och det var först i 3:e perioden som LHC sedan kunde avgöra.

Växjö hade ingen lyckad kväll. luleå gjorde först 0-1 i boxplay och sedan jorde man också 0-2 och 0-3 innan Växjö kunde reducera knappt 4 minuter in i 3:e perioden. Närmre än så kom man dock inte och Luleå vann, trots att man bara sköt 18 skott på mål.