Första trean!!!

Brynäs har inte varit bortskämda med bra publiksiffror direkt under de senaste åren, men när Leksand kom på besök för säsongens 1:a Gävle/Daladerby, då var det fullsatt. Faktum var att det inte hade varit så mycket folk i Gavlerinken arena sedan Leksand var där senast för 2 säsonger sedan.

Matchen då?
Ja, Brynäs var så klart stora, stora favoriter, men 1:a perioden blev relativt jäm. En bra inledning av Leksand, där man inte alls backade tillbaka på samma sätt som man jorde i de första matcherna för säsongen, utan där man ville något och gick framåt.

Brynäs kom igen mer och mer ju längre perioden gick, men det var 0-0 efter den 1:a perioden, ett rättvist resultat sett till matchbilden.

I 2:a perioden tog Brynäs över mer än i 1:a perioden och tog också ledningen genom Ponthus Westerholm.

Ett mål i hockey är dock ingenting och Leksand höll emot det Brynäs som definitivt hade skruvat upp tempot jämfört med i 1:a perioden. Leksingarna spelade fast sig själva i egen zon och Brynäs fick flera bra chanser, men Atte Engren, som var riktigt bra mot LHC senast, var återigen sådär bra och motade alla hemmalagets skott.

I 3:e perioden fick Leksand in en tidig kvittering, precis som mot LHC, en puck från blå signerad Daniel Bertov som signade in bakom Felix sandström i Brynäskassen, och därefter vägde matchen faktiskt över lite till Leksands fördel. Nu var det snarare Brynäs som hamnade i lite tidsnöd och med 6 minuter kvar att spela kom också Ben Youds 1:a mål i Leksandströjan och det var 2-1 för Leksand!

När Brynäs sedan plockade målvakten tog det bara 12 sekunder innan Sondre Olden också kunde göra sitt 1:a mål för säsongen när han satte spiken i kistan med 3-1 i öppen kasse.

Säsongens 1:a trea, 1:a matchen man gör fler än 2 mål och 1:a matchen man gör fler än 1 mål på bortais och att det dessutom var Brynäs som stod på andra sidan, det känns så klart extra skönt!

Jag tror det här var oerhört viktigt för Leksand. Man gjorde det bra mot LHC senast och då var det nästan i underkant att man bara fick med sig 1 poäng. Här fortsätter man på samma spår och det räcker hela vägen till 3 poäng. Man verkar äntligen ha hittat lite rätt i SHL. Atte Engren har växt och visar mer och mer stabilitet tycker jag, defensiven funkar bättre och bättre. Nu är det bara offensiven som ska filas lite på, men å andra sidan, släpper man bara in 1 mål, då räcker det att hänga 2 kassar och avgöra i öppen kasse. Ja, här finns massor positivt att ta med och det här laget har nu tagit jättesteg framåt de 2 senaste matcherna jämfört med i inledningen av serien och som sagt, att den kom mot Brynäs känns så klart extra skönt, för det ligger så mycket prestige i de här mötena mellan Leksand och Brynäs.

Nu suger vi på den här karamellen till nästa match, på tisdag mot Skellefteå, ett Skellefteå som inte alls har imponerat såhär långt under säsongen, som faktiskt bara är 2 poäng före Leksand i tabellen och som visar upp stora defensiva brister, inte minst nu ikväll...

Djurgården - Luleå 3-4 str

Som sagt, Skellefteå har stora defensiva problem. 0-5 hemma ser inte snyggt ut alls och Joni Ortio har inte övertygat än så länge, men det tar kanske några matcher innan han kommer in i det. Lars Haugen å andra sidan, han har en tendens att vara lite ojämn, men nu har han släppt in 1 mål på 2 matcher. Det är riktigt bra och Skellefteå var då enda laget ikväll som inte gjorde mål.

Rögle var dock nära att skrivas in i den kolumnen också, men dryga minuten från slutet satte Jack Connolly sitt 1:a mål för säsongen, men närmre än så kom man inte och Frölunda tog 3 nya poäng, inför en något bättre publiksiffra, men ändå dåligt med folk i Scandinavium, 7785.

Malmö och Karlskrona fortsätter att övertyga. KHK spelade visserligen igår, men man hämtade upp 0-2 till 2-2 och på straffar var det Joel Kellman som avgjorde för Karlskrona. Grymt! Det påminner faktiskt lite om hur det såg ut i hockeyallsvenskan. Då slutade man tvärsist 1:a säsongen. Sedan låg man länge i toppen säsong nr. 2 och slutade till slut 5:a. Förra säsongen slutade man tvärsist i SHL och nu har man inlett den här säsongen strålande. Återstår att se hur långt det räcker...

Malmö ryckte åt sig en 0-2-ledning sent i 1:a perioden, när jakob Lilja åkte på matchstraff för en kneeing. Då satt både 0-1 och 0-2 i nät bakom Jacob Johansson. Det blev också 0-3 i 2:a perioden, innan LHC reducerade i powerplay, samma spelform som också 2-3 kom i och bara 25 sekunder senare satte man också 3-3. Snacka om momentum för LHC. Man lyckades dock inte utnytja det mer än så i 2:a perioden och i 3:e kunde istället Noah Welch göra 4-3 för Malmö och Erik Forssel satte spiken i kistan med 5-3. Det var Malmös 5:e mål på 18 skott i matchen. Wow! Snacka om utdelning! LHC å andra sidan, man krossade Malmö skottmässigt, 46-18, men Oscar Alsenfelt fortsätter att imponera. Det här innebär också att det skiljer 16! poäng mellan Malmö och LHC på 10:e plats.

HV hade 3-1 på Örebro, men Örebro gjorde 3 raka mål i 2:a perioden, stänkte dit 3-5 i 3:e och de 3 poängen innebär att man klättrar från 13:e till 9:e plats, förbi Rögle, Djurgården, Skellefteå och LHC. så jämnt är det där i botten.

På Hovet utspelades smått otroliga scener. Luleå hade alltså 2-1 med dryga minuten kvar att spela. Då plockade Djurgården målvakten och kvitterade. Med 20 sekunder kvar gjorde Luleå ändå 3-2. då trodde nog de flesta att det var kört ändå, men icke. Djurgården kvitterade 9 sekunder senare, matchen gick till förlängning och straffar, där Johan Harju kunde avgöra för Luleå, men snacka om dramatik!