Äntligen äntligen äntligen!

Ny hemmamatch för Leksand väntade under lördagen, när Luleå stod för motståndet. Ett luleå som vann med klara 5-1 när lagen möttes uppe i Luleå tidigare under säsongen.

Här var det dock Leksand som tog tag i taktpinnen direkt och skapade både flest och bäst chanser i den 1:a perioden. Man skulle också ta ledningen när Oscar Lang gjorde ssitt 2:a mål på 2 matcher och sitt totalt 2.a på hela säsongen.

Leksand hade 1-0 efter den 1:a perioden och i den 2:a var det fortsatt Leksand som höll i taktpinnen. Man gjorde ännu en bra period, fortstte att hänga i på samma sätt som i den 1:a perioden och Isak Skedung kunde också göra 2-0 i boxplay och sedan också 3-0 innan perioden var slut.

3-0 är den största ledning Leksand har haft den här säsongen och en tangering av flest gjorda mål under en match. När Johan Olofsson sedan gjorde 4-0 i upptakten av 3:e perioden var det dels ett nytt säsongsbästa för Leksand i antal gjorda mål under en och samma match, dels spiken i kistan för matchen. Nu gällde det bara att Atte Engren, som har varit så kritiserad, inte minst av mig själv, skulle få hålla nollan och det lyckades man också med. Luleå var väldigt uddlösa och Leksand vann faktiskt helt rättvist.

4-0 blev det och det var en så jävla skön seger! Den 2:a trepoängaren på hela hösten, den 1:a på hemmaplan och dessutom säsongens 1:a nolla. Wow! Grymt! En helgjuten insats och bäst av allt, man var bra över 60 minuter. Man gjorde inte en eller två bra perioder, man gjorde tre bra perioder och visar att man kan spela bra på den här nivån. Det var så många spärrar som släppte i och med det här och även om det kommer bli förluster framöver så vet man ändå någonstans där inne att man kan och man kan göra det förbannat bra, för det gjorde man verkligen här i lördags!

Malmö - Rögle 2-1

2 back 2 back-möten spelades under helgen och det blev 6/6 poäng för Skellefteå mot Rögle, när Jonni Ortio vann målvaktskampen mot Oscar Dansk ganska klart med totalt 1-7. Skellefteå har börjat komma igång och parkerar nu på 8:e plats med sina 25 poäng. Det är 2 bakom HV som är 6:a, men då har HV en match mindre spelad. Det var dock inte bara guld och gröna skogar för Skellefteå, för Axel Holmström, som har gått skadad typ hela säsongen, gjorde äntligen comeback i någon av matcherna, sror det var i lördags, men skadade sig direkt igen. Inte bra alls för Skellefteås del...

Jag nämnde HV här ovan. Man är fortfarande över sträcket, men Skellefteå kommer som ett skott bakifrån och Växjö närmar sig också. Växjö är bara 1 poäng bakom Jönköpingslaget nu, efter att man tagit 4/6 poäng nu i back 2 back-mötena lagen emellan. Det kunde dock ha blivit mer, för i fredags gick man upp till 2-0 i 1:a perioden, innan HV åt ikapp det under 2:a periodens 1:a halva. Till slut gick det ju dock vägen, efter att Tuomas Kiiskinen gjort 3-2 och Ville Leino stängt butiken med sitt 4-2-mål. I lördags hade man 3-1 efter 2 spelade perioder, men HV hämtade upp det i sista och tog matchen till förlängning. Där kunde också Niklas Hansson ge bonuspoängen till hV. Viktigt där för att hålla Växjö bakom sig. Hade Växjö vunnit där, då hade man varit förbi HV i tabellen. så tätt är det.

I Karlstad var det en tämpofylld och bra match med 2 riktigt bra målvakter i Lars Haugen och Oscar Alsenfelt. Haugen har varit väldit mycket upp och ner under tidigare säsonger, men i höst har han verkligen jittat rättt tycker jag. Han ligger ofta på en väldigt hög nivå med hga räddningsprocent, så även här, eftersom att han höll nollan. Det blev dock bara 2 poäng för Färjestad, efter att Alexander Johansson till slut petat in segermålet för hemmalaget, 01:59 in i förlängningen. Det kunde dock ha blivit 3 poäng, men Alsenfelt gjorde en räddning som kommentatorer i TV och radio menade kunde ha varit årets räddning. Han rånade bokstavligen Färjestad på ett ledningsmål där.

Vi har också en ny serieeledare. Det är Frölunda, som här vann ganska klart med 3-0 i seriefinalen i Karlskrona. Detta efter att unge Rasmus Dahlin, tror han är född -00, visat vägen med sitt 1-0-mål och sedan Victor Olofsson satt 2-0 och Sebastian Stålberg satt 3-0, efter att Karlskrona först missat en straff. Frölunda är alltså nya serieledare, men man har en match meer spelad än vad KHK har, så KHK kan gå förbi vid lika antal spelade matcher.

Djurgårdens andrum efter segern mot just Frölunda i torsdags blev kort, för här åkte man på en ny klar förlust med 4-0. Inget snack om saken. Brynäs var bättre. Punkt slut. Djurgården är därmed återigen bara 3 poäng före Leksand i tabellen. Upp till Rögle över sträcket är det dock 4 poäng, 7 för Leksand.

Vi slänger slutligen också in ett Skånederby inför ögonen på drygt 10 500 åskådare i Malmö arena nu ikväll. Det stod länge 0-0, med med 10 minuter kvar kunde Johan Ivarsson göra 1-0 för malmö, efter att Andreas Turesson först missat en straff i 2:a perioden. När Rögle sedan plockade målvakten satte Malmö 2-0 i öppen kasse, men Alsenfelt fic inte hålla nollan den här gången heller, för efter 2-0-målet drog Noah Welch på sig ett onödigt matchstraff för checking to the head och med 8 sekunder kvar av matchen tryckte Patrik Cehlin in reduceringen för Rögle.