Då har SM-slutspelet satt igång på allvar och såhär har det gått i omgång 1 och 2.

Skellefteå - HV71 6-1
Frölunda - Djurgården 4-2
Linköping - Växjö 6-1
Luleå - Färjestad 4-2

HV utmanade Skellefteå i de 2 första perioderna. Sedan kom Skellefteå ut i den 3:e och gjorde snabbt 4-1, bara 52 sekunder in i 3:e perioden. John vNorman ar det som gjorde det, hans 2:a mål för matchen och han skulle även komma att göra ett 3:e när han också satte 6-1 i öppen kasse, efter att Axel Holmström gjort 5-1 bara minuten efter Normans 4-1-mål. Klar seger för Skellefteå alltså och om inte HV gjorde något radikalt framöver, ja, då skulle det bli 4-0 i matcher, för Skellefteå var överlägset i den här matchen, iaf i den 3:e perioden, när man lade i en högre växel än i de 2 inledande perioderna. HV hade bara 3 skott på mål i 3:e perioden, så det var inget snack om saken där.

Frölunda hade vissa problem med Djurgården, som bjöd upp till bra kamp, var väldigt offensivt och agressivt till en början och hade också 0-1 efter den 1:a perioden, efter att Robin Alvarez stänkt dit den bakom Lasse Johansson i frölundakassen, men hemmalaget kom tillbaka i den 2:a perioden och Artturi Lehkonen såg till att Frölunda kunde vända på steken, när han först satte 1-1 och sedan också 4-2 i boxplay med 2 minuter kvar att spela, efter att patrik toresen först återgivit ledningen till Djurgården, men där Ryan Lash och Andreas Johnsson vände på steken för frölunda. Tung förlust för Djurgården, som definitivt inte var dåliga här.

LHC körde över regerande svenska mästarna Växjö när man enkelt vann med 6-1 hemma i Saab arena. Man vann sskotten med 31-19, men cristopher Nilstorp var inte alls sådär säker i kassen som en målvakt måste vara i ett slutspel om det ska bära långt. Han byttes t.o.m. ut efter att ha släppt in 4-1-pucken efter 03:49 i den 2:a perioden. Han fick visserligen en mardrömsstart när Andrew Gordon jorde 1-0 redan efter 40 sekunder och Senbastian Karlsson satte 2-0 efter 01:25. 2 snabba mål bakom i upptakten av 2:a perioden gjorde att Sam Halam gjorde ett målvaktsbyte och Stefan Steen gjorde det sedan ganska okej, men att komma tillbaka från 4-1 är inte lätt och det lyckades man inte heller med. LHC kontrollerade matchen väldigt bra och det var inget snack om saken.

Luleå gick upp i en 3-0-ledning genom mål av Lucas Wallmark, Cehlarik och Brendan Mikkelson, men i 3:e perioden vaknade Färjestad och reducerade 2 gånger om, men närmre än 3-2 kom man inte och Luleå kunde avgöra med 4-2 i öppen kasse. Det går dock inte att säga annat än att Färjestad trots allt bjöd upp till dans och skapade närver i det här, särskilt när Micke Johansson satte 3-2 med 01:04 kvar att spela. då blev det tyst i Coop Norrbotten arena, men hemmalaget lyckades alltså reda ut stormen.

1-0 i matcher för Skellefteå, Frölunda, Linköping och Luleå alltså, lag 1-4 i grundserien.

Omgång 2

HV71 - Skellefteå 3-4 SD
Djurgården - Frölunda 3-1
Växjö - Linköping 2-3
Färjestad - Luleå 4-1

skellefteå såg ut att gå mot ännu en klar seger när Andrew Calof och Niklas Burström gjorde både 1-0 och 2-0 på 01:18 i 1:a perioden, men HV ville annat. Lawrence Pilut reducerade och Chris Abbott kvitterade några minuter senare. skellefteå såg dock trots det ut att gå mot 2-0 i matcher när Matias ritola gjorde 2-3 01:49 in i 3:e perioden, men med 14 sekunder kvar att spela satte Simon önerud 3-3 i nät bakom Markus Svensson och matchen gick till förlängning. Där kunde dock Skellefteå ändå avgöra, när samme ritola satte 3-4 efter 14:18 av 4:e perioden. i samband med segermålet inträffade dock det hemska i att en supporter föll 8 rader ner och skadade några andra besökare, som fick föras till sjukhus. Vet inte hur det gick med dem, men tror att de klarade sig bra till slut, men det är ändå lite otäckt tycker jag...

Djurgården var till en början väldit försiktigt och det var Frölunda som skapade mest och flest chanser, men det var Djurgården som gjorde mål. Robin Alvarez satte matchens 1:a mål för 2:a ,matchen i rad. Frölunda kvitterade i den 2:a perioden och matchen såg ut att gå mot förlängning, men med 01:09 kvar att spela satte daniel Brodin 2-1 för Djurgården och Filip Holm kunde sedan sätta 3-1 i öppen kasse. En ruggig ljudkulis var det där inne på Hovet, 8094 åskådare, vilka verkligen bar fram hemmalaget till den här segern, i synnerhet i 3:e perioden. Häftigt!

Växjö gjorde det riktigt bra i 1:a perioden och man jorde också 1-0, men i 2:a hettade det till ordentligt, efter att Chad Billins åkt med ryggen och nacken före in i sargen, men där Växjöspelaren klarade sig utan utvisning. Därefter blev det ordentligt grinigt, inte minst efter att Nick Sörensen gett igen på en Växjöspelae som skulle tackla honom, men missade och "bara" knäkte hans klubba istället. Publiken skrek på utvisning i stort sätt så fort en LHC-spelare var i närheten av en hemmaspelare. LHC satte också 1-1 bakom Nilstorp, som trots sin svajiga insats i 1:a matchen fick chansen på nytt. Växjö återtog dock ledningen när rickard Gynge, egentligen från ingenstans, kunde göra 2-1 i powerplay. Ett powerplay som annars var väldigt dåligt, så det kom lite som en blixt från klar himmel, men LHC ville ändå annat och strax efter att Calle Rosén i stort sätt haft öppet mål, men ändå missat att sätta 3-1 för växjö så satte Niklas Persson 2-2 och i 3:e perioden satte han också 2-3. Ett ruskigt tungt mål att få emot sig för Växjös del och det kändes lite som att hemmalaget inte hade något att ge efter det. Det kom liksom ingen forsering. Man hade inget kvar att ge och LHC kontrolerade det där ganska bra mot slutet, även om Växjö så klart försökte. Tung seger för LHC. För Växjös del har man nu en riktigt brant uppförsbacke...

Färjestad gick ut och trampade gasen i botten redan från start i 1:a perioden, vann bara skotten med 12-11, men målen med 3-0. Luleå hade nästan ingenting, även om skotten inte visar samma sak, men i den 2:a perioden klev man upp lite mer och spelade jämnt med hemmalaget, men det är målen som räknas och här kom inga fler mål. I 3:e perioden lyckades dock Luleå reducera, men närmre än 3-1 kom man inte och Färjestad kunde avgöra med 4-1 i öppen kasse.