I playoff 2 i Hockeyettan på vägen mot kvalserien bjöds det på en del skrällar och Södertälje var faktiskt illa ute.

Piteå - Södertälje 6-2
Kiruna - Troja 3-4
Kristianstad - Östersund 5-1
Visby -Tranås 4-1

Piteå slog alltså södertälje med klara 6-2. Ett piteå som inte alls imponerade mot Lindlöven, men här, när en storklubb som Södertälje kom på besök till LF arena och det var 1342 åskådare på plats, då stod man för en riktig urladdning och hade 3-0 redan efter den 1:a perioden, ledningsmålet efter bara 20 sekunder. Den ledningen ökade man sedan på i 2:a perioden och då fick Alexander Sahlin nog och Calle brattenberger klev in mellan stolparna, men det hjälpte inte, för Piteå gjorde också 5-0 i den 3:e perioden och det var aldrig något snack om saken.

Inget snack om saken var det heller när kristianstad fortsatte att överraska. Man vann ju sin fortsättningsserie här efter jul och slo ut Huddinge med 2-1 i matcher i playoff 1. Nu hade man nytt slagläge inför den 2:a omgången, efter en väldigt övertygande seger mot Östersund med hela 5-1. Hemmalaget tog ledningen efter drygt 2 minuters spel, men bara minuten senare hade Pontus Dünesius kvitterat för Östersund. Närmre en seger än så skulle man dock inte komma, för Kristianstad gjorde 2-1 innan perioden var över och sedan ökade Simon Stark på till 3-1 i 2:a perioden. Det var en ledning som man aldrig släppte och man vann övertygande med 5-1.

Tranås trodde jag skulle ha en chans mot Visby, men det hade man inte. Eller ja, man ledde efter den 1:a perioden, efter mål av Johan Eriksson, men i 2:a perioden trampade visby gasen i botten och gick från 0-1 till 3-1 genom mål av Oskar Lundberg x2 och Rasmus Dahlberg-Karlsson. Sedan orkade Tranås aldrig resa sig och det var lite överraskande alltså matchboll för Visby inför den 2:a omgången.

Det var det också för Troja, som slo Kiruna borta med 3-4, efter att Troja tagit ledningen med 0-1 i den 1:a perioden och det sedan kom en riktig målexplossion i den 2:a. Troja ökade på till 0-2, Kiruna reducerade, Troja ryckte igen, Kiruna reducerade. 2-3stod det efter den 2:a perioden och i den 3:e avgjorde Tor Immo med sitt 4-2-mål efter drygt 7 minuter. Kiruna kröp närmre 7 minuter från slutet och pressade på för en kvittering, men Robin Johansson i Trojakassen höll emot och Troja skaffade sig därmed också som sagt matchboll inför den 2:a omgången.

1-0 i matcher för Piteå, Kristianstad, Visby och Troja alltså.

Omgång 2

Södertälje - Piteå 5-4 SD
Troja - Kiruna 5-0
Östersund - Kristianstad 5-3
Tranås - Visby 1-4

Södertälje, med kniven mot strupen, gjorde vad man behövde, även om det satt långt in. Väldigt långt in. Det såg dock ut att gå lätt till en början, för man gick upp i en 4-0-ledning och det såg klart ut, men i 3:e perioden gick Piteå från 4-0 till 4-4 på 6 minuter, efter att först Henrik Thegel i Södertälje fått matchstraff och kort därefter också André Lalander. I de båda 5 minuternas powerplay som Piteå fick gick man alltså från 4-0 till 4-4 och plötsligt såg det väldigt krampaktigt ut i Södertälje, men man lyckades rida ut stormen och jag gissar att det nästan gick att ta på lättnaden i Axa sports center när Petter Lindberg satte avgörande 5-4 02:46 in i 4:e perioden.

Östersund var också nere i brygga där ett tag, trots att man först gjorde 1-0 med 19:57 på klockan i 1:a perioden och sedan 2-0 med 00:59 på klockan i 2:a perioden, men Kristianstad vände till 2-3 innan perioden var över. Östersund tog sig dock samman och Johan Skiöld kvitterade 2 minuter in i 3:e och Pontus Dünesius blev matchhjälte 3 minuter senare när han satte 4-3 bakom Fredrik Wereén.

För Tranås och Kiruna blev det sista matcherna för säsongen. Visby vann med samma siffror som i 1:a matchen och Troja avfärdade enkelt kiruna med 5-0. Kiruna orkade och kunde alltså inte studsa tillbaka efter den knappa förlusten på hemmaplan, men man kan iaf glädjas åt att man nådde längre den här säsongen än förra, då man missade hela playoffspelet, efter en väldigt svag säsong. Kiruna har ju annars varit ett topplag i Hockeyettan under många år, men där kommer man att förbli även nästa år, för här var deras resa, liksom tranås, slut för den här säsongen.

2-0 i matcher för Troja och Visby alltså, men 1-1 mellan Södertälje och Piteå och mellan Östersund och Kristianstad. En 3:e omgång skulle alltså fälla avgörandet där.

Omgång 3

Södertälje - Piteå 2-0
Östersund - Kristianstad 1-2

3450 åskådare var på plats i Axa sports center inför den avgörande matchen och när det behövdes som mest, då klev Calle Brattenberger fram och höll nollan, tog Piteås alla 16 skott, samtidigt som anton Holm och Lucas Carlsson såg till att SSK avancerade vidare till playoff 3. Detta i en match som faktiskt var ganska snäll. Få utvisningar och Södertälje hade det hela under ganska bra kontroll kändes det som. Piteå orkade kanske inte studsa tillbaka efter den tunga förlusten dagen innan, där man var så nära, så nära, att avgöra och isf slå ut favorittippade Södertälje med 2-0 i matcher. Nu blev det inte så och SSK vände istället till 2-1 i matcher, men jag får faktiskt säga att Piteå bjöd förvånansvärt bra motstånd.

Det gjorde Kristianstad med, så bra att man gick och gjorde det som inte Vännäs klarade av i playoff 1, nämligen att vinna en match i Östersund arena. 1652 åskådare var på plats i arenan och man fick se Dennis Svensson ge kristianstad ledningen i den 2:a perioden, varefter Elias Bjuhr kvitterade för Östersund, men där slutligen dennis svensson, återigen, fick sista ordet i matchen när han med sitt 1-2-mål efter knappt halva matchen sköt Kristianstad till playoff 3. Östersund var sedan aldrig riktigt nära att kvittera, för Kristianstad kontrollerade det bra och vann t.o.m. skotten med 14-4 i 3:e perioden.

Playoff 2 slutar alltså såhär:

södertälje - Piteå 2-1 i matcher
Troja - Kiruna 2-0 i matcher
Tranås - Visby 0-2 i matcher
Östersund - Kristianstad 1-2 i matcher

Jag tippade på förhand att Södertälje ganska enkelt skulle gå vidare. Gå vidare gjorde man, men piteå bjöd som sagt upp till förvånansvärt bra motstånd.
Jag trodde att Tranås ganska enkelt skulle slå ut Visby. Så blev det inte. Absolut inte.
Kristianstad trodde jag mycket väl skulle kunna ta matchserien mot Östersund till 3 och det gjorde man också. Man vann hemma, precis som jag trodde, men sedan lyckades man också sno en match uppe i Östersund, vilket jag var tveksam till på förhand, men var det något av de lägre rankade lagen som skulle ta sig vidare så trodde jag på Kristianstad, och så blev det också.
troja trodde jag inte skulle ha några problem med kiruna och det hade man inte heller.

2/4 rätt hade jag alltså, 3/4, om man räknar in min outsider, Kristianstad.

Därmed lämnar vi playoff 2 och ser fram mot playoff 3, som ju är sista steget innan kvalserien upp till allsvenskan tar vid.

Det är lottat och klart och såhär spelas playoff 3, ja, faktum är att det redan har börjat och att 1 lag redan är klart för kvalserien. Vilket det är får ni dock inte veta förrän båda matchserierna är färdigspelade imorgon.

Såhär spelas playoff 3:

Södertälje - Kristianstad
Troja - Visby

Jag har 2 solklara favoriter här. Södertälje och Troja. visby har jag mycket svårt att se att de ska rå på Troja. Är det något av lagen som kan överraska så tror jag återigen det kan vara Kristianstad och skulle man göra det, ja, då är det en riktig bragd. Södertälje är dock stora, stora favoriter, men Kristianstad har redan slagit ut Huddinge och Östersund, vilket inte är några lätta motståndare, så varför inte? Kan man skrälla igen tro?