Förstaperioden sänkte Leksand

Ytterligare en måstematch i denna slutspelsserie när Timrå gästade Tegera arena under söndagen. Ett Timrå som Leksand har haft ganska lätt för under säsongen, då man har tagit 10/12 poäng mot de vitröda.

Här var det också Leksand som var närmst ett ledningsmål, för bara efter dryga minutens spel tappade Johan Matsson i Timråkassen pucken, 2 leksingar störtade mot den för att slå in den i mål, men krockade och det blev inget av det hela.

Sedan var det spel mot 1 mål.

För utöver den chansen var det Timrå som öppnade matchen bäst. Ja, man dominerade fullständigt och det var nästan som att det bara var ett lag på banan. Man gjorde ungefär som man ville och skapade ett antal bra chanser, men Henrik Haukeland var bra. Timrå fortsatte dock att trycka på och efter 04:17 kunde Jonathan Dahlén ge Timrå ledningen.

Leksingarna såg väldigt stirriga ut och tagna av stundens allvar. Timrå dominerade fullständigt efter det där läget för Leksand efter dryga minutens spel och 0-2 var också ruskigt nära. Timrå bara radade upp målchanser. En puck smet precis över ribban, vid ett läge lyckades leksingar lyfta undan klubban på Timråspelaren i sista stund, en puck smet precis utanför stolpen, efter att Viktor Amnér tappat puck och Haukeland inte såg någonting. Ja, det var t.o.m. så illa att Perra tvingades ta en timeout redan efter knappt 7 minuters spel...

Timrå fortsatte dock att ösa på och direkt efteråt fick målskytt Dahlén ett helt öppet läge, men missade den gången.

Timeouten verkade alltså inte ha gett något resultat alls, för matchbilden fortsatte precis likadant efter densamma. Timrå gjorde lite som man ville, leksingarna mer eller mindre gav bort puckarna till bortalaget, t.o.m. när man själva hade kontroll över dem. Ingenting stämde och 0-2 kom också efter 12:19 när Daniel Öhrn satte dit den bakom Haukeland, som inte fick någon hjälp alls av sina utespelare och bara 3 minuter senare kom också 0-3. Då fick Haukeland nog och frans Tuohimaa fick chansen för 1:a gången i den här serien.

Ja, att det "bara" stod 0-3 var nästan ett under, för Timrå dominerade fullstämdigt. Skulle nog mycket väl kunna vara så att det här var säsongens sämsta period för Leksand. Inte ens 0-4 hemma mot Almtuna i 2:a perioden, eller 1-6 efter 2 perioder mot Västerås var sämre. Nej, skulle man ha en chans i den här matchen över huvud taget, då var det tvunget att hända något radikalt inför den 2:a perioden...

Leksand behövde en snabb reducering i upptakten av 2:a perioden och det var sannerligen inte långt bort, men pucken rensades på mållinjen den gången.

Det var ett ställningskrig efter den målchansen, Leksand hade definitivt ryckt upp sig efter den 1:a perioden, men frågan var om det skulle räcka? Det kändes som att nästa mål skulle bli oerhört viktigt. 1-3 och Leksand skulle känna viss närkontakt igen, 0-4 och matchen skulle vara i princip körd.

Det blev ett långt ställningskrig. Inga mål föll över huvud taget, trots 2 powerplay för Leksand. Timrå var trots det närmst ett mål, när Leksand under en period återigen föll ner i en svacka som i 1:a perioden och till slut kom också 0-4 för Timrå och då var det rullgardin ner för Leksand...

Jon Knuts tröstmålade för Leksand efter halva 3:e perioden och Johan Porsberger var sedan nära på att reducera ytterligare, men pucken tog i stolpen och inte heller när Johan matsson var överspelad i matchens sista minut fick man in pucken och matchen slutade 1-4 till Timrå.

Ja, vad ska man säga...

Leksand inledde den här slutspelsserien 1 poäng bakom Oskarshamn, men förlorade direkt nyckelmatchen mot samma IKO. Man bjöds dock in i handlingarna igen när man mycket övertygande slog Bofors med 5-1, samtidigt som Oskarshamn förlorade mot Timrå. Ett Timrå som Leksand då alltså inte har förlorat mot på hela säsongen under ordinarie matchtid, som man har tagit 10/12 poäng mot, men när det behövdes som mest, ja, då hade man inte en chans och ärligt talat, som man spelade i 1:a perioden här, då har man definitivt inget i SHL att göra. det är sanningen. Man hade chansen när man bjöds in i det här igen, men tog inte chansen...

Positivt då?
Ja, det finns inte mycket positivt att ta med härifrån tyvärr. Det ska väl vara att Frans Tuohimaa trots allt var ganska bra när han klev in mellan stolparna och att man faktiskt vinner 3:e perioden med 1-0. Ja, faktum är att det hade varit poäng om det inte hade varit för 1:a perioden. På de 2 avslutande perioderna blir det ju nämligen 1-1 i mål, men i 1:a perioden blev det 0-3 och därför vinner Timrå, helt rättvist.

Nu är det almtuna borta och där är det bara seger som gäller. Chansen finns fortfarande, men den är väldigt liten och alla resultat måste gå vår väg, annars är säsongen över på torsdag kväll.

Dagens samtliga resultat:
Leksand - Timrå 1-4
Oskarshamn - Mora 1-2 str
Bofors -Almtuna 5-1

Mitch Wahl gav Oskarshamn ledningen 3 sekunder från paus i 1:a perioden i den så viktiga matchen i Småland, samtidigt som Bofors hade 2-1 mot Almtuna. Det innebar alltså att Leksand i det läget var 4 poäng efter Oskarshamn, med 6 poäng kvar att spela om. Det såg alltså väldigt mörkt ut för de blåvita efter 1 spelad period.

Ljussare blev det inte heller efter den 2:a perioden, då Bofors ökade på till 3-1, samtidigt som Timrå som sagt gjorde 0-4 i Leksand.

BIK stängde definitivt matchen mot Almtuna när man först jorde 4-1 i boxplay dryga minuten in i 3:e perioden och där Erik Torell sedan satte 5-1 i nät bakom Jonas Johansson, men samtidigt kvitterade faktiskt Mora mot Oskarshamn och för en gångs skull var det bra att Mora gjorde mål, för det Moramålet gjorde att matchen gick till förlängning och straffar, där Joakim Hagelin såg ut att ge bonuspoängen till Oskarshamn, men Patrik Karlkvist satte Moras 3:e straff, samtidigt som Arsi Piispanen missade Oskarshamns, varefter Daniel Hermansson satte Moras 4:e och Hagelin missade IKO's. Bonuspoängen alltså till Mora, vilket alltså var exakt det resultat jag hade hoppats på inför dagens omgång och det som hade varit det perfekta resultatet om vi hade gjort vad vi skulle. Då hade vi parkerat på 8 poäng, samma som Mora, 1 före Oskarshamn. Hade vi då tagit lika många eller fler poäng än Mora på tisdag, då hade vi haft allt i egna händer inför derbyt på torsdag. nu är vi 3 poäng bakom Mora och nu är det bara segrar som gäller för vår del, + att andra resultat också måste gå vår väg.

Såhär ser tabellen nu ut efter 3 omgångar:

1, Mora 8p +4
2, Oskarshamn 7p 0
3, Timrå 6p +2
4, Leksand 5p -1
5, Bofors 4p -1
6, Almtuna 3p -4

Vi är alltså 3 poäng bakom Mora, 2 bakom Oskarshamn och 1 bakom Timrå. Alla dessa 3 måste paseras på de 2 sista omgångarna.

För att det här ska gå så måste vi först och främst slå almtuna på tisdag, samtidigt som Bofors slår Oskarshamn och Timrå slår Mora. Då leder Timrå serien på 9 poäng, samtidigt som Leksand och Mora har 8 poäng. Sedan måste Bofors slå Timrå i sista omgången, samtidigt som vi vinner derbyt. Då vinner vi serien på 11 poäng, 1 före Oskarshamn, om de slår Almtuna i sista, 2 före Timrå och 3 före Mora. Det kan också gå om matchen Mora - Timrå går till förlängning/straffar, men inte om Mora vinner i ordinarie tid. Då skulle Mora isf gå upp på 11 poäng, lika många som vi som bäst kan få, men Moras målskillnad är mycket bättre än vår, så det går inte. tar mora bonuspoängen mot timrå kan det dock gå, för då blir derbyt på torsdag helt avgörande ändå, då Mora står på 10 inför den omgången, vi 8, Oskarshamn och Timrå 7. Vinner vi bara då så går det vägen. Det gör det också om Timrå tar bonuspoängen mot Mora på tisdag. Då har Mora 9, Leksand och Timrå 8 och Oskarshamn 7 inför slutomgången, men då måste Timrå ta färre poäng än oss i slutomgången, eftersom att deras målskillnad också är bättre än våran.

Sammanfattningsvis kan vi alltså säga som så att vi måste vinna både mot Almtuna och Mora under ordinarie matchtid. Bofors måste slå Oskarshamn på tisdag och mora måste ta fler poäng mot Timrå på tisdag. Då har vi trots allt allt i egna händer.

Så chansen finns, men tänk vilket läge vi hade haft om vi hade vunnit idag, precis som vi har gjort i 3/4 matcher under seriens gång...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0