Förlust mot Oskarshamn

Så var det då dags. 1:a omgången av Slutspelsserien i Hockeyallsvenskan. Leksand ställdes mot Oskarshamn borta, ett IKO som gick in i den här serien med 3 bonuspoäng, Leksand med 2. Seger här och Leksand skulle alltså ha allt i egna händer inför fortsättningen, förlust och läget skulle se ganska jobbigt ut.

Det var också hemmalaget som inledde målskyttet när Manuel Ågren satte 1-0 efter 12:15. Jon Knuts kvitterade dock för Leksand i powerplay, 01:19 från paus, ett riktigt solomål, där han avslutade med att sätta pucken i nät bakom Dan Bakala.

Matchen var jämn, 11-6 i skott för Leksand, och även den 2:a perioden var jämn, 15-8 för Oskarshamn, men inga mål föll i mittenakten. istället var det i 3:e perioden som matchen skulle avgöras. Plötsligt såg Leksand väldigt tagna ut av stundens allvar, särskilt i egen zon, där man inte alls lyckades rensa upp framför Haukeland, där man tappade puckar, gav bort chanser till Oskarshamn, ungefär som det såg ut mot Västerås i näst sista grundserieomgången. Då vann VIK med 2-6. Här var inte heller IKO sena att utnytja sina chanser. Arsi Piispanen satte 2-1, Jonas Engström 3-1 och Filiph Engsund 4-1 för Oskarshamn. Då spelade det ingen roll att Viktor Amnér fortsatte att leverera och satte 4-2 med knappt 5 minuter kvar att spela.

Förlust blev det, 4-2, och Oskarshamn är därmed 4 poäng före Leksand, med 4 matcher kvar att spela. Det väntar alltså rena måstematcher redan nu ikväll. Leksand möter Bofors hemma och Oskarshamn Timrå borta. IKO har inte tagit poäng i Timrå på hela säsongen och förhoppningsvis kan Timrå fortsätta på samma sätt, samtidigt som leksand slår Bofors. då är det race igen. Vinner Oskarshamn och BIK däreemot, då är Leksands säsong nästan garanterat över på torsdag, efter derbyt mot Mora.

1:a omgångens samtliga resultat:
Oskarshamn - Leksand 4-2
Almtuna - timrå 3-1
Bofors - Mora 2-3

Almtuna tar alltså 3 poäng även de, efter att Timrå skapat lite spänning mot slutet när Johan Persson reduverade till 2-1 med knappt 3 minuter kvar att spela, men där Almtuna ändå höll emot och satte avgörandet i öppen kasse. Den största förloraren här är ändå Bofors, som förlorar hemma. Starkt, ruskigt starkt, av Mora att knipa alla 3 poängen i svårspelade Nobelhallen.

Det gör att tabellen ser ut såhär efter den 1:a omgången: