Sekunddrama i Västerås!

Det darriga spel som Leksand visade upp mot Vita hästen i onsdags fanns fortfarande kvar till en början när man gästade Västerås och ABB arena under lördagen. Inget ska dock tas ifrån Västerås, som spelade ruskigt bra i den 1:a perioden. Man spelade ut Leksand fullständigt, höll ett väldigt högt pucktempo, passningarna satt perfekt och Christopher Fisch satte också 1-0, i boxplay, efter knappt 5 minuter, efter att Robin Jakobsson, utlånad till just Västerås, förra säsongen, drällde med pucken framför egen kasse.

Västerås fortsatte att trumma på och gjorde också 2-0 några minuter senare, varefter Leksand genom Anton Karlsson, som därmed gjorde sitt 1:a mål i Leksandströjan, reducerade, men det var Västerås som satt i förarsätet och vann också skotten med klara 20-9 i den 1:a perioden. Nästan lika stor dominans som Hästen hade i 2:a perioden i onsdags, då man vann skotten med 20-7. Här fick man också in ytterligare ett mål innan perioden var över och det såg mörkt ut för de blåvita. Riktigt mörkt.

2:a perioden var bättre och Mattias Lassen fick också in en reducering för Leksands del, men det var i 3:e perioden som dramatiken infann sig på riktigt. Först kvitterade Alexander Ytterell med ett stenhårt skott rakt in i mål bakom Vitali Koval i Västeråskassen, och sedan, med knappt 2 minuter kvar att spela, drog Andreas Borgman på sig en onödig roughingutvisning, vilket innebar att Leksand fick avsluta matchen i spel 5 mot 4 och med 5 sekunder kvar kunde tobias Ericsson också sätta matchavgörande 3-4 för Leksand! Han stod rätt placerad, hade klubban i isen och styrde in Viktor Amnérs skott.

En oerhört skön och inte minst viktig seger för Leksand och 2:a sekunddramatiksegern för Leksand den här säsongen. Först vände man 3-4 till 5-4 mot Bofors i matchens sista minut tidigare i december, segermålet med 19:59 i 3:e perioden, och så nu, 3-1 vänder man till 3-4, avgörande målet med 19:55 på klockan. Karaktär kan man tala om där och det kan vara nog så viktigt inför framtiden. Leksand går i vilket fall upp på 59 ppoäng och är bara 5 poäng bakom Vita hästen, som nu är 3:a i tabellen, med en match mer spelad än övriga.

Helgens samtliga resultat:
Västerås - Leksand 3-4
Asplöven - Björklöven 1-3
Mora - Timrå 5-3
Tingsryd - Oskarshamn 2-1
Bofors - Sundsvall 5-1

Björklöven vann bladderbyt, som den här gången spelades i ICA arena, inför en dålig publiksiffra, 835 åskådare. Björklöven var också bättre, även om Asplöven hängde sig kvar länge och väl och definitivt inte var chanslösa. Viktiga poäng till Björklöven var det i vilket fall, som innebär att Umeålaget klättrar till en 11:e plats, förbi Timrå, som nu är 12:a. Ni ser, det går fort här. Timrå var ju uppe på 8:e plats för inte alls många omgångar sedan, men man har haft det tufft nu på slutet och nu är man 12:a. Det är dock 7 poäng ner till Asplöven under sträcket, så än är det ingen fara på taket, men som sagt, det kan gå fort. Här hade man faktiskt 0-2 mot mora efter den 1:a perioden, men sedan rasade man ihop i 2:a perioden, som mora vann med 4-0 och vann till slut matchen med 5-3.

tingsryd vände matchen mot Oskarshamn, som länge stod 0-0, men där Oskarshamn tog ledningen i den 2:a perioden. Tingsryd kvitterade dock i slutet av densama och i 3:e gjorde Markus Persson matchavgörande 2-1. Ännu en seger för Tingsryd alltså och avståndet ner till Hästen är 15 poäng. Det ska till vääldigt mycket om man ska missa den hockeyallsvenska finalen...