Dalarna är vårat landskap!

Så var det då dags, säsongens höjdpunkt. Daladerby i Globen. Det var 3 år sedan sist. Då var det fullsatt och det blev en riktig hockeyfest. Leksand vann med 0-5 och senare samma vår gick man upp i Elitserien.

Här var det Mora som fick ett powerplay direkt i upptakten av matchen, men Leksands box var riktigt bra, man redde ut det och kort senare fick man själva istället spela powerplay och där var man ett ribbskott från att ta ledningen i matchen.

Mora redde dock även ut sitt boxplay och matchbilden stabiliserade sig litegrann. det var en svängig sådan, mycket vindrutehockey, fram och tillbaka, chanser åt båda håll och även Mora var en ramträff från 1-0 i den 1:a perioden, men trots 2 ramträffar var det ändå 0-0 efter densamma.

I den 2:a tog Mora komandot litegrann. Leksand stack upp i vassa kontringar och hade ett ribbskott till, men Mora var ändå närmst ett ledningsmål, när domarna ringde på ett skott som det inte ens blåstes av för. När nästa avblåsning kom ringde man på det, men det var väldigt veligt och till slut blev det också wash out.

Mora hade dock ändå ett litet grepp om matchen, men Henrik Haukeland stod på huvudet flera gånger och var flera gånger direkt orsak till att mora inte tog ledningen med 1-0. Jakob Johansson i Morakassen var inte dålig han heller. Det var 2 giganter till målvakter och man skulle nog kunna säga att det var en målvaktskamp och att de båda keeprarna var lagens resp. bästa spelare, för det var fortfarande 0-0 efter 2 spelade perioder, trots mängder av chanser åt båda håll. En riktigt underhållande match, som innehöll allt, utom mål.

I 3:e perioden kom dock målen. Inom loppet av 47 sekunder gjorde först Tobbe Ericsson, som var en av tre spelare på isen som också var med i förra derbyt i globen, de andra 2 var Jon Knuts och Tobbe Forsberg, 0-1 för Leksand i powerplay, varefter William Wikman bombade in sitt 2:a mål på lika många matcher och det var 0-2 för Leksand, detta efter en periodinledning som Mora dominerade totalt. Leksingarna var helt virriga i egen zon, slog konstiga passningar och gjorde konstiga byten, vilket tvingade Perra till en timeout och när man fick powerplay bara sekunder senare satt äntligen 0-1 i nät bakom Jakob Johansson. Snacka om effekt av timeouten!

Mora fick dock chansen att komma tillbaka in i matchen på nytt, även målmässigt, för spelmässigt var man fortfarande bättre, när man fick powerplay drygt halvvägs in i perioden, men Leksands box gjorde det återigen ruskigt bra och inte heller där blev det några mål för de rödgröna.

Leksand fortsatte dock att dra på sig utvisningar och givetvis håller inte det i längden. Nytt powerplay för Mora alltså, bara sekunder efter att man blivit fulltaliga igen. Kanske var det här sista chansen att få upp ett ljus för Mora, för tiden började bli knapp. Det var bara 4 minuter kvar att spela, men Leksandsboxen gjorde det på nytt enormt bra och klarade också av det här underläget, även om det var så nära det bara kan vara, när Haukeland var helt borta, pucken rullade över hans rygg, men utespelare räddade bakom honom innan den gick över mållinjen. Snacka om att offra sig för laget!

Tiden rann iväg för Mora och det gick mot 3 blåvita poäng. Än fnns det dock tid kvar att vinka på för Mora, men var det inte avgjort här så stängde Brock Montpetit näst intill matchen minuten efter att Leksand blivit fulltaliga igen. Alexander Deilert droppade pucken mot medspelare, men Montpetit snodde den istället och satte distinkt 0-3 bakom Johansson och hela Globen var nära extas.

Nu stod stora delar av Globen upp, 2 minuter återstod, men Mora lyckades inte etablera tryck och alla blåvita fans där inne insåg mer och mer att det här kommer gå vägen.

1 minut återstod och den stora Leksandsklacken + majoriteten av de 12 500 åskådarna på plats bar fram spelarna nere på isen mot 3 poäng, klockan tickade upp mot 20:00 och Henrik Haukeland räddade 39 skott och fick hålla sin 1:a nolla i Leksandströjan och vilket sätt att få göra det på! Han var klart bäst ikväll och det här var 3 grymt sköna poäng, som gör att Leksand klättrar upp på 56 poäng och bara är 7 poäng från 3:e platsen och man är 6 poäng före Mora, som är kvar på 10:e plats.

En grymt skön seger och Leksand har nu 8-0 i målskillnad på Mora under de här 2 Globenmatcherna som har spelats.

Samtliga resultat idag:
Mora - Leksand 0-3
Bofors - Vita hästen 4-1
Pantern - Tingsryd 2-0
Oskarshamn - Västerås 3-1

Bofors går upp på 4:e plats i tabellen, förbi Västerås och håller Hästen bakom sig. de båda stod ju på samma poäng inför matchen, men det var alltså BIK som drog det längsta strået, en seger som grundlades i 1:a perioden, när man gjorde 1-0 på straff. Ett resultat som stod sig enda in i 3:e perioden, där man först ökade på till 2-0, Hästen reducerade bara minuten senare, varefter BIK återigen ökade på till 3-1 2 minuter senare och så fastställde man slutresultatet 4-1 i öppen kasse.

Västerås nämnde jag och här åkte man på en ny förlust när Oskarshamn avgjorde i powerplay, bara 2 minuter från slutet. Tungt för VIK, som därmed halkar ner till 5:e plats i tabellen. Oskarshamn är 3:a på 63 poäng, men det är 10 poäng upp till AIK och Tingsryd. Ett Tingsryd som här förlorade för 2:a matcheen i rad när Pantern vann med stabila 2-0 och Viktor Andrén fick hålla nollan. Pantern går därmed upp på 8:e plats och almtuna är nu utanför topp 8 för typ 1:a gången på hur länge som helst.