3 fjärdedelar är spelade

Då är 3/4 av säsongen 2015/16 spelad och precis som efter 1/4 och 2/4 tänkte jag här ge en kort sumering av hur det ser ut för Leksands del.

Vi kan väl först och främst utan tvekan säga att den 3:e fjärdedelen av serien har varit den klart bästa för Leksands del under den här säsongen. Det är inget snack om saken.

Såhär har det sett ut:

Efter 13 spelade matcher såg det allt annat än ljust ut. Man hade skrapat ihop 16 poäng och hade ett snitt på 1,23 poäng/match, vilket då placerade laget på en 13:e plats, under det nedre sträcket. man hade då dock precis tagit sina första bortapoäng för säsongen, när man knep 1 pinne i Västerås och 2 pinnar i Umeå i omgång 12 och 13. Dessa båda matcher följdes sedan upp av säsongens 1:a bortaseger under ordinarie tid, när man slog timrå med 1-3 i omgång 14.

Trots segern över Timrå i omgång 14 tog man bara 14 ytterligare poäng på de 12 nästkommande matcherna och stod således på 33 poäng efter 26 spelade matcher, alltså 17 poäng på den 2:a fjärdedelen, vilket i snitt gav 1,31 poäng/match och totalt för hela säsongen 1,27 poäng/match. Här hade dock Perra kommit in i båset och börjat leverera direkt. 2 segrar på 2 matcher var hans resultat ditills, 4-3 mot Västerås och 4-2 mot Björklöven. Hade det inte varit för dessa båda segrar hade snittet för den 2:a fjärdedelen blivit ännu sämre än för den 1:a, som definitivt inte var bra. Nu var man dock på väg uppåt...

...Och nu, efter 39 spelade matcher och 3/4 av grundserien står man på 59 poäng och parkerar på en 8:e plats i tabellen. 59 poäng gör att man på den 3:e fjärdedelen alltså har tagit 26 poäng, vilket ger 2,0 poäng/match och totalt för hela säsongen 1,52 poäng/match.

Den katastrofalt dåliga starten av säsongen sätter alltså fortfarande sina spår, för, rent krast så är det så att om man hade hållt det här poängsnittet som man har haft nu under säsongens 3:e fjärdedel, ja, då hade man stått på 78 poäng i nuläget och med det hade man varit 1 poäng bakom serieledande Tingsryd, som har 79. Man hade alltså i högsta grad varit med och slagits om de där 2 platserna i den Allsvenska finalen. Chansen att nå dit finns givetvis fortfarande, men det kräver att AIK eller Tingsryd faller igenom totalt nu under seriens 4:e och avslutande fjärdedel. Som det ser ut nu kommer det inte att hända, så högst sannolikt lär det bli slutspelsserien för Leksand, om man själva inte tappar fart, för det har man inte råd med. Det är nämligen bara 4 poäng ner till Pantern under sträcket, Pantern, som dessutom har 1 match mindre spelad. Så det är inga marginaler neråt man har att tala om i nuläget. Däremot har man skaffat sig ordentliga marginaler ner till Asplöven och Sundsvall under det nedre sträcket, där man själva låg och dessutom hade båda dessa framför sig efter 24 spelade omgångar, då Leksand låg sist i tabellen. 15 omgångar senare har man 16 poäng ner till Asplöven och hela 26 poäng ner till Sundsvall. Det är ingen dålig uppryckning det!

Den 3:e fjärdedelen av serien har med andra ord varit väldigt positiv med blåvita ögon sett, men säsongsinledningen sitter fortfarande i och kan fälla laget när det gäller den allsvenska finalen. Nej, man får sikta in sig på slutspelsserien och 3:e-platsen i tabellen, dit det bara är 7 poäng, så det är definitivt ingen omöjlighet och når man den, ja, då skaffar man sig ett riktigt bra läge inför Slutspelsserien och väl där kan allt hända...

Tittar vi slutligen på målskillnaden så var Leksand ett tag nere på typ -35 i målskillnad. Nu har man jobbat sig upp till -2. Det är ingen dålig uppryckning det heller. Man har gjort 107 mål och släppt in 109. med det är det bara AIK, Bofors och Västerås som har gjort fler mål, BIK flest med sina 131. Däremot är det bara Sundsvall, Asplöven, Bofors och Björklöven som har släppt in fler, Sundsvall flest med sina 132.

Intressant när det kommer till målskillnad är att Tingsryd har släppt in minst antal mål, 81st, men näst minst har fortfarande Pantern släppt in, 83st. Dessa båda är de enda som inte har släppt in över 90 mål. tingsryd leder serien och Pantern är 9:a. Anledningen är enkel. Tingsryd har gjort 20 mål fler än Pantern. Det är inte överdrivet mycket, men Tingsryd har vunnit många täta och jämna matcher, Pantern har förlorat de samma. Samma sak med Björklöven, som har en väldigt lik målskillnad som den som Leksand har, 102-110. Man har släppt in 1 mål mer och gjort 5 mål färre och man är 6 poäng bakom på 11:e plats. Så små marginaler är det alltså just nu. Leksand är 8:a och Löven 11:a. I nuläget får Leksand spela slutspelsserien, Björklöven har spelat klart efter grundseriens slut.

Med andra ord är det 13 enormt viktiga matcher som står på spel här nu under grundseriens avslutande fjärdedel. Den inleds med att möta just Björklöven uppe i Umeå för Leksands del nu på torsdag...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0