Tvåsiffrigt i avslutningen!

Leksand studsade tillbaka ordentligt efter den riktigt dåliga matchen i fredags mot Västerås. i denna 52:a och sista omgång av Hockeyallsvenskan 2015/16 kom Björklöven på besök till tegera arena, ett lag som Leksand har spelat ganska jämnt med under säsongen. Man har vunnit på straffar i Umeå 2 gånger och med 4-2 hemma i Tegera arena. Det var förövrigt Perra Jonssons 2:a match och 2:a raka seger, 2 segrar som skulle bli början på vändningen den här säsongen.

Drygt 5000 åskådare hade letat sig till arenan denna söndag, men det var Björklöven som inledde målskyttet när William Quist satte 0-1 efter drygt 4 minuters spel. Bara 29 sekunder senare kunde dock Lukas Ericsson sätta 1-1, men det var återigen Björklöven som skulle ta ledningen, när Niklas Johansson satte 1-2 bakom Henrik Haukeland, ett skott som han inte kunde göra något på.

Sedan var det dock Leksand som vände på steken. Bara minuten efter Johanssons mål satte alexander Ytterell, som verkligen har hittat rätt här på slutet, 2-2 och 4 minuter senare smällde viktor amnér in 3-2 bakom Kevin lindskoug.

Kevin fick nog efter den 1:a perioden och Andreas Olikainen klev in mellan stolparna för björklöven, men han fick ingen lyckad afton. Lukas Ericsson satte sitt 2:a mål för kvällen 5 minuter in i perioden och sedan ökade william Vikman på till 5-2, ett riktigt snygt mål, innan också Viktor Amnér sköt sitt 2:a mål för dagen när han prickade in 6-2 för Leksand.

I 3:e perioden fortsatte sedan målen att trilla in. 38 sekunder in i perioden satte Tommi Paakkolanvaara 7-2, varefter Simon Norberg gjorde sitt 1:a mål i A-lagströjan fram till 8-2, men bara 44 sekunder senare reducerade Björklöven till 8-3. Det var dock inte slut där, för Johan Porsberger lekte sedan med hela Björklövenlaget innan han avslutade med att sätta 9-3 bakom en olycklig Ollikainen. Björklöven tröstmålade på nytt, men det var ändå Leksand och Jon Knuts som skulle få sista ordet i matchen när han satte 10-4 exakt 1 minut från slutet, vilket också blev slutresultatet.

Ja, vad ska man säga? Björklöven hade en minimal channs att ta sig till slutspelsserien, men den chansen försvann ganska snabbt och det var egentligen aldrig något snack om saken. Leksand studsar tillbaka ordentligt efter fredagens mindre bra insats och att göra 10 mål på 31 skott, det är ruskigt effektivt. tvåsiffrigt vet jag inte heller när det blev senast, men det måste ha varit back in the days i Allsvenskan typ runt säsongerna 2007/08, 2008/09 och 2009/10, när Leksand dominerade ganska stort, men på senare år har det inte blivit så och det ska inte heller vara så stor skillnad lagen emellan. Visst att Björklöven insåg att allt höll på att glida dem ur händerna, samtidigt som andra resultat inte heller gick deras väg, men att avsluta säsongen såhär, det kan inte kännas kul för varken Björklöven som lag eller för fansen. tråkigt får jag faktiskt säga, men desto roligare för Leksand, som därmed klarar av 4:e platsen i tabellen, vilket man ska vara väldigt nöjda med, med tanke på hur första halvan av serien såg ut, och nu väntar slutspelsserien, där man ska ner till oskarshamn i 1:a matchen nu på onsdag.

Vita hästen - Oskarshamn 2-4

Det blev trots allt spännande in i det sista, även om det inte såg ut så där ett tag.

Mora dominerade 1:a perioden stort mot Almtuna och fick också in 1-0 bakom Charlie Torstensson i Almtunakassen, en liten målvaktstavla, men hade Almtuna därefter fått in 1-1 istället för att Mora skulle göra 2 snabba mål fram till 3-0 i 2:a perioden, då hade matchen kanske fått ett annat utseende, men nu gick Mora mot en ganska enkel seger, klev upp på 78 poäng och passerade därmed också Almtuna med bättre målskillnad än Uppsalalaget.

Timrå såg också ut att gå mot en ganska klar seger, även om Västerås ett tag var uppe över sträcket, när Asplöven kviterade till 1-1, samtidigt som Västerås hade både 1-0 och 2-1 på Tingsryd. Sedan ryckte dock Timrå genom 3 snabba mål och Ronan Quemener fick nog och Samuel Ward klev in mellan stolparna i Asplöven och höll därefter nollan. 1-4 såg dock ganska säkert ut för Timrå och då spelade det ingen roll att Västerås hade 2-1 mot Tingsryd, men Asplöven reste sig och reducerade 2 gånger om och med knappa minuten kvar att spela satt också 4-4 i nät bakom johan Matsson, vilket skapade spänning i det hela, trots allt. Då hade Västerås redan haft chansen att öka på till 3-1 i powerplay, men istället kunde då Tingsryd kvittera i boxplay, men när Asplöven kvitterade betydde det ju att VIK bara var tvunget att göra 1 mål till för att vara över sträcket. Då skulle man gå upp på 76 poäng, samma som Timrå, men gå förbi på bättre målskillnad. Skulle Timrå vinna på övertid eller straffar skulle det dock inte spela någon roll, för då skulle man gå upp på 77 poäng, och det skulle vara ointagligt för Västerås del. Just det gjorde man också. Man lyckades ta sig samman och Johan Persson kunde avgöra för Timrås del i sudden, något som alltså också definitivt säkrade en plats i slutspelsserien, dit Västerås alltså inte tar sig, trots 3-2 i sudden mot Tingsryd. Man vaknade, men för sent. 7-1 mot Oskarshamn och 6-2 mot leksand räckte inte och säsongens flopp är därmed ett faktum. Jag är dock glad att inte ha VIK i en slutspelsserie, för jag tror som sagt att om man hade lyckats ta sig dit, då hade man blivit livsfarliga.

Vita hästen hade ju också en minimal chans att nå topp 8, men som synes ovan gick inte det heller. Man gjorde visserligen 1-0 och hoppet tändes lite smått för Norrköpingslaget, men Oskarshamn vände på steken och Hästen var egentligen aldrig riktigt nära kändes det som och säsongen är därmed över för Norrköpinslaget, som alltså missar topp 8 i år, dit man tog sig med minsta möjliga marginal förra året, men man har åtminstone säkrat spel i Allsvenskan, något inte Sundsvall och Asplöven har gjort ännu. För de båda väntar kval för att hålla sig kvar och där kommer man att möta Västervik, Borlänge och 2 lag av Troja/Södertälje/Kristianstad/Visby.

Pantern måste vi ju slutligen också nämna. Man gör en briljant säsong och är med i racet om topp 8-platserna in i det sista. Mann faller i näst sista omgången mot Hästen, men reser sig och avslutar snygt med att bortaslå seriesegrande AIK med 4-1. Starkt jobbat av IK Pantern och man är också garanterat att spela i Hockeyallsvenskan nästa säsong, något jag definitivt inte trodde innan säsongen drog igång. Jag trodde att man skulle få kämpa för sin existens, men man har, likt Hästen förra året, varit på väg ner några gånger, men rest sig gång på gång och nu allrså säkrat kontraktet till nästa år. Starkt jobbat!