Då är 1:a steget på väg mot kvalserien upp till Allsvenskan avklarat i Hockeyettan, nämligen playoff 1.

Halmstad - Södertälje 2-7
hammarby - Troja 0-5
Kristianstad - Huddinge 8-4
Åker/Strängnäs - Visby 1-4

Ganska väntade resultat ändå, bortsätt från Vännäs, som skrällvann mot Östersund. Det hade jag definitivt inte trott, men man hämtade upp 1-2 till 2-2 och 2-3 till 3-3, det senare en kvittering med 01:20 kvar att spela, och sedan kunde Daniel Palmebjörk, som jag gissar är bror eller liknande till jon Palmebjörk i Björklöven, avgöra 01:26 in i förlängningen.

I Billingehov i Skövde var det mycket folk, 2162 åskådare, men vad hjälpte det när Tranås ändå vann med 3-5.

I Skyttishallen i Övik vände Kiruna 2-0 till 2-3 i den 2:a perioden och sedan spikade Henrik Edström i Kirunakassen igen och bortalaget gick segrande ur bataljen även här.

Halmstad hängde med Södertälje bra i ungefär 1 period, sedan drog SSK ifrån. Det var 1-2 efter den 1:a perioden, efter ett sent ledningsmål av Jonas Westerling för Södertälje. Sedan jorde man 2 mål på 25 sekunder i upptakten av 2:a perioden och hade 2-5 efter densamma och vann till slut ganska komfortabelt. Det gjorde också Troja, där Hammarby hängde med hyfsat i 1 period, även om man låg under med 0-2 efter densamma, men man sköt ändå 12 skott på mål under perioden, vilket var mer än man mäktade med på resten av matchen, då man sköt 7 skott på period 2 och 3 och då blir det givetvis svårt att vinna matcher.

I Kristianstad fick vi se årets ras. Ja, det var åtminstone en god kandidat för det och det var inte hemmalaget som föll ihop. Nej, det var Huddinge, som föll ihop som ett korthus redan i den 1:a perioden och där rutinerade Tim Sandberg släppte inte mindre än 7! mål förbi sig, detta på 15 skott. Han hade alltså en räddningsprocent på drygt 50% efter den 1:a perioden, varefter han byttes ut. Målskyttet inleddes redan efter 54 sekunder, då hemmalaget gjorde 1-0. 3 minuter senare hade man ökat på till 2-0. Huddinge tog då en timeout, men det hjälpte inte. 2 minuter senare satt 3-0 i nät bakom Sandberg och då hade det bara gått 05:25 av matchen. Efter en sådan start blir det svårt att resa sig igen, men Huddinge reducerade iaf efter 10 minuter och såg ut att vara på väg in i matchen igen. då rasade man ihop igen och Kristianstad gjorde 3 mål på 01:16. Huddinge reducerade 54 sekunder från paus, men man fick ändå inte sista ordet i perioden, för det fick Kristianstad, som satte 7-2 med 1 sekund kvar av perioden. Ja, ni fattar själva. Matchen var redan körd även om det återstod 2 perioder att spela, men det där var nog ett av de största ras ja har varit med om, iaf från ett så etablerat lag som huddinge ändå är.

Visby avgjorde matchen i 2:a perioden, då man gjorde både 1-2 och 1-3. 1-3 är iofs inget underläge att tala om med 20 minuter kvar att spela, men Sammy Gustavsson i Visbykassen höll tätt och Visby skaffade sig därmed matchboll inför lördagens matcher, precis som tranås, Kiruna, Piteå, Södertälje, Troja, Kristianstad och Vännäs.

Visby - Åker/Strängnäs 3-2 SD

Tranås, Kiruna, södertälje, Troja och Visby lyckades knyta ihop säcken och är klara för playoff 2.

Södertälje fullständigt körde över Halmstad här och 8-0 imponerar, detta inför ögonen på 3470 åskådare i Axa sports center. Blir spännande att se SSK här framöver får jag säga...

Östersund satte nästan ner foten lika hårt som SSK. 8-1 var något helt annat det än 3-4 2 dagar tidigare, men man var ju tvungna att upprepa bedriften och vinna en match till för att vara vidare till playoff 2.

Samma sak gällde för Hudinge, när man klarade strupen med minsta möjliga marginal och tog en suddenseger, trots stort skottövertag för Kristianstad, 30-17, efter att Måns Krüger, som ju var i Djurgården under en kortare sesior, avgjorde exakt 7 minuter in i 4:e perioden. Det var också han som 2 minuter in i 3:e perioden satte 2-2.

Övertidsdrama blev det också i Visby, där Visby till slut gick segrande ur matchen, trots att Åker kvitterade till 2-2 3 minuter från slutet av 3:e perioden, i boxplay. Einar Engström var det som avgjorde 07:18 in i 3:e perioden.

Notabelt var att i matchserien mellan Piteå och Lindlöven så hade inget av lagen gjort mål som hemmalag. Piteå vann 1:a drabbningen med 0-4 och lindlöven vann här med 0-1, efter att Filip Bergmark satt matchens enda mål efter 02:03 i 1:a perioden. En mycket märklig match och detta borde då tala för Lindlöven i den 3:e och avgörande matchen, eftersom Piteå även där skulle vara hemmalag och bortalaget hade vunnit de båda tidigare matcherna lagen emellan...

Hammarby var nära på att ta ikapp 3-0 till 3-3, men nådde inte hela vägen och Troja höll undan och Hammarby är därmed utslaget och har spelat klart för säsongen. Tycker ändå det är kul att ha med Hammarby såhär och man är verkligen på god väg att etablera sig i Hockeyettan.

tranås, Kiruna, Södertälje, Troja och visby var alltså klara för playoff 2, men för övriga väntade tidigare idag en 3:e och avgörande match.

Tredjerundorna slutade då som följer:

östersund - Vännäs 5-0
Piteå - Lindlöven 1-1
Huddinge - Kristianstad 2-3

Kristianstad slår alltså ut Huddinge. Det är en liten skräll, men Huddinge har inte imponerat alls under de här 3 matcherna. Man hade ju chansen att vinna Allettan södra med några omgångar kvar, men de förhoppningarna grusades och istället slutade man 4:a. Troja passerade i sista omgången och sådär spontant känns det som att Hammarby hade varit en lite enklare motståndare för Huddinge, men det spelar ingen roll. Huddinge är ett lag som ska kunna slå Kristianstad, men man har inte nått upp i sin fulla kapacitet och därför är Kristianstad, som för all del har gjort 3 bra matcher, inte minst i 1:a matchen där man vinner med 8-4, klara för playoff 2. Segermålet sköt man här 4 minuter in i 3:e perioden. dennis Svensson var det som gjorde det och trots att Huddinge jagade kom man alltså inte ikapp.

Östersund klarade av det som inte Huddinge klarade av. Nu är Vännäs visserligen ett på pappret sämre lag än Kristianstad, men det handlade ändå om att vända 0-1 till 2-1 i matcher och det klarade man av. 5-0 var inget snack om saken. Vännäs hängde med hyfsat i 2 perioder, stod 2-0 då, men i den 3:e insåg man nog att loppet var kört i takt med att målen trillade in bakåt.

Piteå bröt trenden och tog ledningen som hemmalag i den 1:a perioden, men Lindlöven bjöd återigen på oväntat hårt motstånd, kvitterade och tog matchen till förlängning, där Piteå till slut, efter mycket om och men, lyckades reda ut stormen när Jani Savolainen avgjorde 02:58 in i 5:e perioden. Jämt och tätt, men Piteå klarar alltså av det till slut.

I mitt tips trodde jag att Södertälje, Troja, Kiruna, piteå, Tranås, Huddinge, Visby och Östersund skulle ta sig vidare till playoff 2. Jag fick 7 rätt, för såhär gick det:

Södertälje – Halmstad 2-0 i matcher
Troja – Hammarby 2-0 i matcher
Huddinge – Kristianstad 1-2 i matcher
Visby – Åker/Strängnäs 2-0 i matcher
Tranås – Skövde 2-0 i matcher
Östersund – Vännäs 2-1 i matcher
Piteå – Lindlöven 2-1 i matcher
Kiruna – Örnsköldsvik 2-0 i matcher

Var det något lag från fortsättningsserierna som skulle överraska och ta sig vidare så trodde jag på Örnsköldsvik, Skövde eller ev. Kristianstad. Det blev det där "ev. Kristianstad" som gjorde det.

Nu stundar alltså playoff 2 och där är Södertälje, tranås, Östersund och Troja de 4 bäst rankade lagen, så de kan inte möta varandra där. Jag återkommer med lottningen, vilket lag dessa 4 kommer att få möta.