Allettorna och fortsättninsserierna är färdigspelade

Då var det klart för playoff i Hockeyettan. Allettorna är färdigspelade och det blev ungefär som läget såg ut inför den sista omgången i helgen.

Västervik gjorde sitt med Huddinge och vann med 3-1 inför hela 2245 åskådare i plivet tradehallen och man är därmed klara för kvalserien för 2:a året i rad.

Även om Västervik inte hade lyckats vinna så hade det ändå inte spelat någon roll, eftersom att Södertälje lite oväntat förlorade med 3-2 mot Visby. Den segern för Visby innebär samtidigt att man är klara för playoff, för då spelade det ingen roll att Kallinge slog Hudiksvall med 3-6.

Tabellen i södra serien skrivs då slutligen såhär:

1, Västervik 35p +24
2, Södertälje 30p +13
3, Troja 25p +4
4, Huddinge 24p +8
5, Visby 21p -2
6, Kallinge 19p 0
7, Vimmerby 8p -20
8, Hudiksvall 6p -27

Västervik är alltså klara för kvalserien, medan Södertälje, Troja, Huddinge och Visby kommer att få spela playoff. För Kallinge, Vimmerby och Hudiksvall är säsongen över. Det är alltså 3:an och 4:an från södra serien i höstas, Vimmerby och Kallinge, och 4:an från östra serien, Hudiksvall, som har spelat klart. Resultaten i Allettan speglar alltså resultatetn från höstens grundserie ganska bra. Västervik vann södra serien och man vinner också Allettan. Södertälje vann östra serien och man blir 2:a här. Troja var 2:a i södra och är 3:a här, Huddinge var 3:a i östra och blir 4:a här och så Visby, som var 3:a i östra serien i höstas och blir 5:a här.

Även i Allettan norra stod sig resultaten sedan innan helgens avslutande omgång.

Förutsättningarna var att Borlänge var tvungna att förlora mot Kumla, samtidigt som Tranås slog Mariestad för att Tranås skulle gå förbi Borlänge och ta sig direkt till kvalserien.

Det lyckades man inte med.

Först och främst vann Borlänge med 0-2 i Kumla och då var saken redan klar. Då hjälpte det inte att Tranås drog sitt strå till stacken, när man slog Mariestad med 4-5, där Tranås gick från 2-2 till 2-5 på 4 minuter i 3:e perioden. Mariestad var sedan nära på att trots det äta sig tillbaka in i matchen, men det räckte inte hela vägen och Mariestad har därmed spelat klart för säsongen, eftersom att man var tvungna att vinna, samtidigt som Kiruna var tvungna att slå Piteå för att Mariestad skulle ta den sista playoffplatsen.

Nu inträffade inget av det, för Piteå vann också sin match, efter att man vänt 1-2 till 3-2 i slutet av matchen och där man gjorde något så ovanligt som att plocka målvakten med 11 minuter kvar. Antar att man hade en offensiv tekning då, vilken man vann och så satt 2-2 i nät bakom Henrik Edström i Kirunakassen och så avgjorde Jani Savolainen matchen med 01:43 kvar att spela.

Tabellen i Allettan norra skrivs därmed såhär:

1, Borlänge 30p +14
2, Tranås 27p +9
3, Östersund 25p +10
4, Piteå 22p +7
5, Kiruna 22p -3
6, Mariestad 18p -3
7, Kalix 13p -20
8, Kumla 11p -14

Borlänge är alltså klara för kvalserien, medan Tranås, Östersund, Piteå och Kiruna får spela playoff. För Mariestad, Kalix och Kumla är säsongen över. Det handlar alltså om lag 3 ooch 2 från västra serien i höstas, Mariestad och Kumla, och lag 4 från norra serien från i höstas, Kalix, som har spelat klart. I stort speglar alltså resultaten i Allettan resultaten från höstens grundserie också, med undanta för Kumla och Mariestad, i synnerhet Kumla, som överträffade typ allt och alla i höstas, men som jag trodde och som mycket riktigt inte hade något att hämta här i Allettan.

För, om man tittar på hur jag trodde det skulle gå i Allettan innan serierna drog igång så trodde jag att Södertälje, Huddinge, Västervik,Troja och Vimmerby skulle ta de 5 främsta platserna i södra serien och att Östersund, Piteå, Kiruna, Hudiksvall och Tranås skulle ta de 5 främsta platserna i Allettan norra.

Det var alltså ganska bra tippat.

8/10 lag prickade jag in där.
Bara Vimmerby och Hudiksvall var fel. Istället tog sig Visby och Borlänge vidare. Borlänge, som fortsätter att övertyga ordentligt. Jag trodde man skulle vara slut efter en så fin höst, där man vann västra serien, men det var man inte och man går alltså och vinner Allettan också. Kanske är man på väg att göra en Pantern? För Borlänge har, likt Pantern förra året, aldrig varit nära kvalserien. Nu är man där och man har övertygat ordentligt under säsongen.

För playofflagens del kommer man att möta 1:an och 2:an från resp. fortsättningsserie, vilka är Örnsköldsvik, Vännäs, Lindlöven, Skövde, Åker/Strängnäs, Hammarby, Kristianstad och Halmstad.

Vi kan alltså konstatera att Örnsköldsvik, som missade Allettan på sämre målskillnad än Kalix, i slutänden ändå drog vinstlotten. Man slutade alltså 5:a i höstas, Vännäs slutade 8:a, men gör en grym vår och är alltså klara för playoffspel.

Lindlöven misade Allettan med 2 poäng, men vinner här fortsättningsserien och är, tillsammans med Skövde, som slutade 7:a i höstas, klara för playoff.

Sedan måste jag säga att det är kul att Hammarby tar sig till playoff. Efter konkursen har man jobbat sig upp genom seriesystenet och har på riktigt börjat etablera sig i ettan. Kul!

Kristianstad missade Allettan med 1 poäng, men är nu klara för playoff, samtidigt som kallinge, som slutade 1 poäng före Kristianstad där i höstas, har spelat klart. Det är alltså ungefär samma läge där som för Örnsköldsvik.

Som en parentes kan nämnas att Brunflo, Härnösand, Grästorp, Surahammar, Wings, Tierp, Varberg och Mörrum får kvala sig kvar i Hockeyettan, där jag tror att Härnösand och Tierp får svårast att hålla sig kvar. Tierp tog 4 poäng i höstas och 0 poäng nu under våren, så det lär bli tufft att hålla sig kvar där...

Vem som kommer att få möta vem i playoff är inte klart än, så jag ber att få återkomma på den punkten...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0