Nytt kvalsystem i Hockeyettan

Okej, här kommer lite uppdaterad information om Hockeyettans kval och serier nu till våren. Det har tydligen ändrats en del från förra året.

Förra året spelade lag 1-4 från resp. grundserie allettan efter nyår. Resten av lagen spelade fortsättningsserier.

vinnarna från Allettorna gick direkt till kvalserien, det var Borlänge och Västervik som gjorde det.

Lag 2-5 från Allettorna spelade playoff 1 mot vinnarna i resp. Fortsättningsserie.

Playoff 1 med 8 battles kokades ner till Playoff 2 med 4 battles, där vinnarna möttes i Playoff 3 med 2 battles, varifrån vinnarna gick till kvalserien.

i år ser det lite annorlunda ut.

Lag 1-5 från resp. grundserie spelar nu Allettan.

Resten av lagen spelar fortsättningsserie.

I Allettorna går vinnarna inte direkt till kvalserien, som förra året. Istället spelar vinnaren från Allettan Södra en Hockeyettanfinal mot vinnaren från Allettan Norra i bäst av 3, alltså typ samma sak som den Hockeyallsvenska finalen.

Vinnaren från den bataljen går till kvalserien. Förloraren får spela playoff 3.

Lag 2-3 i Allettorna är direktkvalificerade till playoff 2 och slipper alltså playoff 1.

Lag 4-8 i Allettorna går in redan i playoff 1, där de 10 lagen kompletteras med vinnarna från resp. förkvalsplayoff.

Det här är nytt och jag tror att man har infört det för att minimera det som tidigare kunde gynna lite svagar lag, nämligen att missa Allettan, för att sedan vinna sin fortsättningsserie och därmed gå till playoff, istället för att bli en slagpåse i Allettan och ha spelat klart efter seriens slut.

Så kan man inte göra längre. Nu går nämligen 8/10 från resp. Alletta vidare, som jag skrev ovan, men från fortsättningsserierna är det bara 2 lag som kan nå playoff.

Vinnarna från fortsättningsserie Norra och Östra möts nämligen i bäst av 3. Samma sak med vinnarna från Västra och Södra.

Här är det bara vinnarna från resp. battle som går till playoff 1. Förlorarna får rikta in sig på en ny säsong i Hockeyettan nästa år.

Det går med andra ord alltså inte längre att gå bakvägen till playoff om man är ett lite svagare lag, det blir åtminstone betydligt svårare att göra det, och tabelplaceringen i höstens grundserie blir alltså viktigare, för att ta sig till playoff från fortsättningsserierna kräver nu ett extra steg, samtidigt som det är 80% chans att man får spela någon form av playoff eller kval om man tar sig till Allettan, jämfört med 62,5% förra säsongen, då lag 6-8 hade spelat klart efter Allettans slut.

Playoff 1 spelas alltså mellan lag 4-8 i Allettorna, + vinnarna från resp. förkvalsplayoff.

Här tror jag också att det är nytt att de 6 högst rankade lagen får välja motståndare från de 6 lägst rankade. Så tror jag inte det har varit tidigare. tror de har parats ihop efter ranking tidigare, men nu får de alltså välja.

Från playoff 1 går sedan vinnarna vidare till playoff 2, där de kompletteras med lag 2-3 från Allettorna. Också här får de 5 högst rankade lagen välja motståndare, vilket då alltså borde bli lag 2-3 från Allettorna, + 1 lag från playoff 1, det lag med högst rank därifrån.

Vinnarna går vidare till playoff 3, där dessa 5 lag kompletteras med förloraren från Hockeyettanfinalen mellan vinnarna från resp. Alletta.

Vinnarna från resp. battle gör sedan vinnaren från Hockeyettanfinalen sällskap i kvalserien.

Det är alltså fortfarande 4 lag från Hockeyettan som kommer nå kvalserien, men det blir svårare för lagen från fortsättningsserierna att nå dit och även vinnarna av Allettorna får ett extra steg att ta sig förbi på vägen till kvalserien, nämligen tuffaste konkurenten från den andra Allettan.

Blev ni något klokare?
Man skulle alltså kunna säga att det här systemet liknar det som är i Allsvenskan med en Hockeyallsvensk final, där vinnaren är klar för direktkval och förloraren får möta vinnaren från slutspelsserien i bäst av 3, varifrån vinnaren är klar för direktkval.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0