Krigarseger!!!

Sista matchen för år 2016 spelades ikväll och det var Färjestad som gästade Tegera arena. 3:e mötet med färjestad den här säsongen, färjestad har vunnit båda de tidigare mötena, men i båda matcherna har Leksand varit bra med och hade lika gärna kunnat vinna båda två.

Här var det en fräjdig inledning av matchen med flera målchanser. Leksand fick också ett tidigt powerplay, men det klarade Färjestad av och det fortsattes att skapa chanser och Leksand fick ännu ett powerplay, men nej, powerplay och Leksand är fortfarande ingen bra kombinaion och har inte varit så på hela hösten. Man fick inte till det, färjestad försvarade sig riktigt bra, men chanser, det skapade Leksand ändå, mest i spel 5 mot 5, och man hade bl.a. ett skott i stolpen, men inga mål och det var 0-0 efter den 1:a perioden.

Inledningen av 2:a perioden var lite mer avvaktande, men Leksand fick ännu ett powerplay och de chanserna måste man ju ta, men inte heller nu lyckades man få in pucken i nät bakom Haugen, även om det var nära vid något enstaka tillfälle, bl.a. ett skott som knappt ens var ett skott, men som höll på att ställa Haugen. Han klarade dock det och Färjestad klarade av boxplayet. Även ett 4:e boxplay klarade man av när Färjestad återigen drog på sig en utvisning, men som sagt, powerplay och Leksand är ingen lyckad kombination just nu.

Powerplay och Färjestad var inte heller någon lyckad kombination den här kvällen, för inte heller när bortalaget fick chansen i spel 5 mot 4, 2 gånger om, blev det mål och det var fortfarande 0-0 efter 2 spelade perioder.

Det kändes mer och mer som att det här skulle bli en match där ett misstag eller en tillfällighet skulle avgöra det hela och det blev också lite tveksamt när Färjestad tog ledningen med 0-1 efter en tilltrasslad situation i 3:e perioden, där Atte Engren var ur position och där publiken efteråt protesterade högljutt, men mål blev det och det var 0-1.

Med tanke på Leksands ineffektivitet kändes det som att nästa mål skulle bli väldigt viktigt och avgörande, 0-2 och uppförsbacken skulle bli väldigt brant, men 1-1, så skulle det bli match igen och än återstod det mycket tid, över 12 minuter.

Johan Ryno var det förövrigt som gjorde 0-1 för Färjestad, med ett förflutet i Leksand, och några minuter efter Färjestads kvittering var det Johan Olofsson, tidigare i Färjestad, som trampade sig in i offensiv zon och med ett rappt handledsskott satt kvitteringen i nät bakom Lars haugen och arenan exploderade i jubel och en fantastisk stämning.

Leksand fick därefter ännu en chans i powerplay, den 5:e för kvällen, men inte heller nu lyckades man få in pucken i nät bakom Haugen. Det är bedrövligt dåligt, men efter powerplayet var det ändå jesper Ollas som satte 2-1 för Leksand och ljudvolymen ökade ännu mer i arenan, + att 3-1 var väldigt nära kort efter målet, men det var 2-1 och det var 5 minuter kvar att spela.

5 oerhört svettiga minuter, 5 minuter där Leksand fick ännu ett powerplay när Färjestad hade plockat målvakten, Ryno hakade en leksing som annars hade gjort 3-1 i öppen kasse. Färjestad tog också timeout och försökte allt, men lyckades inte och efter mycket om och men kunde Leksand vinna matchen med 2-1, en riktig krigarseger!

En oerhört skön seger!
Fruktansvärt skönt att avsluta året med en vinst.
Det satt långt inne, men efter den tveksamma insatsen mot Luleå studsar Atte Engren tillbaka här och gör en riktigt stabil insats och hela laget krigar verkligen för den här segern!

4 poäng på de här 3 mellandagsmatcherna är ändå helt okej tycker jag.
Med lite mer flyt hade det kunnat vara 6, kanske t.o.m. 8, men 4 är inte illa och det är såå viktiga poäng i jakten på lagen där över sträcket!

Sist men inte minst, Leksand lämnar återigen jumboplatsen och är nu 2 poäng före Rögle, som fick med sig 1 poäng ikväll, och bara 4 poäng bakom Örebro, som nu är närmsta lag över sträcket, i och med att Djurgården lite överraskande slog Frölunda med 3-2 och Örebro krossades med 6-0 nere i Malmö. Ett Malmö som är nästa motståndare för Leksand, om drygt en vecka, lördag 6 januari.

Linköping - HV71 0-1 SD

Djurgården firade 125 år, men motståndet var svårast tänkbara när serieledande Frölunda stod för motståndet. Det var dock Djurgården, i sina specialdesignade tröjor kvällen till ära, som tog ledningen. Frölunda hade dock det mesta av spelet, snurrade på ganska ordentligt nere runt Tellqvist i Djurgårdskassen och till slut fick man också in kvitteringen. Sedan gjorde Djurgården 2-1 i powerplay i 2:a perioden och Patrik Lund satte också 3-1 för hemmalaget. I 3:e perioden kröp dock Frölunda närmre när Nicklas Lasu gjorde 3-2, men närmre än så kom man inte den här gången och de 13 189 åskådarna i Globen jublade ordentligt efter slutsignalen. En seger som alltså innebär att man klättrar förbi Örebro i tabellen och nu är 5 poäng före Leksand under sträcket.

Örebro hade däremot ingen lyckad afton. det var Malmö för hela slanten. Man öppnade matchen bäst och firma Filppula/Komarek var oerhört nära 1-0, när man missade mer eller mindre öppet mål, men det blev inget mål den gången. Det blev det istället lite senare, när man fick powerplay. då var det Rhett Rakhshani som gjorde det och kort senare fic ändå Komarek sitt mål när han ökade på till 2-0. 3-0 kom sedan 30 sekunder in i 2:a perioden när Frederik Storm smällde in den i nät bakom Hudasek. Malmö var helt överlägsna och Erik Forssell satte 2 minuter senare 4-0 och då fick Julius Hudasek nog och Axel Brage klev in mellan stolparna istället. Det gav tillfällig effekt för Örebro, men innan den 2:a perioden var över hade Malmö ändå gjort 5-0 och i 3:e perioden kom också 6-0.

Med 19 sekunder kvar av 1:a perioden kunde Karlskrona ta ledningen mot Rögle, men drygt 6 minuter in i 2:a perioden var det kvitterat för Rögle, när Bryan Lerg satte sitt 12:e mål för säsongen. Det var jämnt och Rögle var egentligen bättre, men till slut var det ändå Karlskrona som gjorde mål när Niklas Arell gjorde 2-1 med 8 minuter kvar att spela. Ett skott som Anders Lindbäck kanske borde ha tagit. Det blev dock inte matchavgörande, för Honken stod för en enorm tavla när han släppte in 2-2 från rödlinjen, alltså från mittzon. Snacka om tavla och otroligt snöpligt för KHK, men kanske ändå rättvist sett till matchen.

Joel Lassinantti var ju nära på att slå rekord i hållen nolla förra matchen mot Frölunda, men ramlade på mållinjen. Här fick han en mardrömsstart och Jesper Jensen slog in 0-1 efter 01:01 och bara 49 ssekunder senare ökade Johan alsén på till 0-2. Luleå lyckades stoppa blödningen lite temporärt, men till slut gjorde ändå Brynäs 0-3 och det såg väldigt, väldigt tungt ut för luleå. Matchen slutade 0-4 och det var inget snack om saken.

Växjö körde över Skellefteå och hade 5-0 innan SAIK reducerade 2 gånger om. Närmre än så kom man dock inte och Växjö vann övertygande med 5-2. Både Växjö och Brynäs tar därmed in 3 poäng på serieledande Frölunda, som dock ändå leder serien med 9 poäng.