Omgång 4 och 5 är spelade och 2 lag har skaffat sig matchboll inför omgång 6.

Omgång 4

Växjö - Skellefteå 2-1
Luleå - Frölunda 2-1 SD

Skellefteå inledde väldigt bra nere i Vida arena och dominerade spelet klart. Man kontrollerade tillsynes matchen väldigt bra, men så gjorde Växjö 1-1 och när Skellefteå några minuter senare drog på sig ett lagstraff för to many players utnytjade Växjö det tillfället och gjorde 2-1, vilket också blev slutresultatet. Man har sällan sett Skellefteå så tillbakatryckta som andra halvan av den här matchen. Växjö hade full kontroll på matchen och vann väl också rättvist sätt till helheten.

6300 åskådare i Coop Norrbotten arena bar fram sitt hemmalag till segern i förlängningen. Där hade man 9-0 i skott och fick också utdelning efter 08:16. Peter Cehlarik var det som var sist på pucken. Skönt för Luleå, för i 3:e perioden var Frölunda klart närmst ett ledningsmål, men joel Lassinantti klev fran och var riktigt, riktigt bra. Tilläggas ska också göras att Lasse Johansson, som fick en smäll och utgick förra matchen där mot slutet, troligtvis blir borta resten av slutspelet. Det rör sig troligen om en knäskada. Tungt för Frölunda, naturligtvis. Tungt är det också för Växjö, som i den här matchen fick cristopher Nilstorp skadad. Det kan nog vara en större smäll för växjö än vad Johanssons skada är för Frölunda. Inet ont om Stefan steen i Växjö, han var grymt stabil i slutspelet förra året när han fick kliva in när Nilstorp också då skadade sig, men ja, jag vet inte. Det känns på något sätt som att Växjö kan förlora mer på det. Klart är i vilket fall att det är 2 tunga målvaktsskador, på 2 dagar...

Omgång 5

Skellefteå - Växjö 5-3
Frölunda - Luleå 3-2 SD

Växjö fortsatte på samma inslagna bana som man gjorde andra halvan i match 4. Ilkka Heikkinen gjorde tidigt 0-1 för Växjö, en ledning som man sedan utökade till 0-2, innan Skellefteå reducerade. Stefan Steen var doc bra i mål och såg ut att motbevisa alla tvivel, i synnerhet som Växjö också gjorde 1-3 och där och då tvivlade kanske en del av publiken där i Skellefteå kraft arena på att det skulle bli en 6:e raka final för SAIK, men i 3:e perioden vände allt. Skellefteå reducerade efter 07:25 och 7 minuter från slutet kom också kvitteringen. Martin Lundbergs 1:a mål i slutspelet, men det stannade inte där, för 4 minuter från slutet hade skellefteå vänt på steken när Janne Pesonen satte 4-3 i nät bakom Stefan Steen. Växjö plockade målvakten för att försöka få till en kvittering, men Jimmie Ericsson satte då 5-3 i öppen kasse. riktigt, riktigt starkt av Skellefteå att vända på steken på det sättet, i synnerhet som Växjö hade 24-16 i skott efter 2 perioder och kontrollerade matchen väldigt bra. Man måste ju vinna 1 match uppe i Skellefteå för att ta sig till final och här var det minsann inte långt bort, men det räckte inte, så frågan är om man kan resa sig från det här. Man hade ju momentum i och med den fina avslutningen av match 4 och inledningen här, men Skellefteå visar en enorm styrka när man alltså går in och gör 4-0 i 3:e perioden, vänder matchen och vinner.

Frölunda har vunnit ganska övertygande i Scandinavium de 2 tidigare matcherna här i semifinalserien mot Luleå, 1-0 och 3-0, men här blev det jämnare. Mycket jämnare. Det såg dock inte ut som att det skulle bli det till en början, för Frölunda doninerade fullständigt i 1:a perioden, gick upp till 2-0 och hade 20-3 i skott. Ändå kom Luleå tillbaka i 2:a perioden, både reducerade och kvitterade och det var riktig match inför 3:e perioden igen. Det blev en jämn period med chanser åt båda håll, men både Joel Lassinantti och Johan Gustafsson var riktigt bra i mål och hade en del tur vid ett par tillfällen. Det var en riktigt rolig match att titta på, men det var 2-2 efter full tid och i förlängningen hann man med ett stolpskott var innan Joey Crab till slut kunde trycka in 3-2 för Frölunda, som väl i ärlighetens namn hade tagit över ganska ordentligt här i förlängningen igen, precis som i 1:a perioden, men Luleå var definitivt inte ofarliga. Deras kontringar var livsfarliga, men det var alltså Frölunda som till slut ändå kunde gå segrande ur den här bataljen och samma sak kvarstår alltså för Luleå som för Växjö. man måste vinna en match i Göteborg. Här var det nära, men räckte inte hela vägen. frågan är om man orkar resa sig och vinna 2 raka nu, eller om Skellefteå och Frölunda nu avgör på bortaplan i match 6?