Kvalserien till Allsvenskan, omgång 10

Sista omgången i kvalserien upp till Allsvenskan, egentligen helt utan betydelse, men den skulle ju ändå spelas och såhär gick det.

Omgång 10

Södertälje - Asplöven 3-1
Sundsvall - Västervik 4-3 str
Troja - Borlänge 10-2

Södertälje vinner, Västervik förlorar, vilket alltså innebär att Södertälje passerar Västervik i tabellen igen och vinner kvalserien på samma poäng, 22, som Västervik, men med bättre målskillnad, +15 mot +11. Målen för Södertälje, inför 3395 hängivna fans i Axa sports center, gjordes av Anton Holm, i boxplay, Robin Nilsson och Petter Lindberg i öppen kasse. Kul att Asplöven iaf försökte och jorde allt för att kvittera där mot slutet. Haparandaklubbens sista mål för säsongen gjordes av sebastian Dyk och det var faktiskt ett mål som gav Asplöven ledningen halvvägs in i matchen, men sedan vände det, trots att Asplöven vann skotten med 35-29.

Västervik hade verkligen marginalerna med sig, även om man till slut förlorade matchen med 4-3. Man kvitterade nämligen till 1-1 11 sekunder från paus i 1:a perioden, gjorde sedan 1-2 52 sekunder in i 2:a perioden och så kvitterade man till 3-3 8 sekunder från slutet. Till slut kunde ändå Tommy Enström avgöra i 5:e straffomgången för Sundsvalls del. Sundsvall vinner alltså säsongens sista match, men det är nog en klen tröst just nu. Man får alltså, tillsammans med asplöven, börja om i hockeyettan, men mer om det längre ner i inlägget.

Troja avslutar med att krossa Borlänge med hela 10-2. Man gjorde 1-0 redan efter 31 sekunder och hade 4-0 efter 1:a perioden. Sedan ökade man på till 5-0 23 sekunder in i 2:a perioden och hade 7-1 efter 2 spelade perioder, men i 3:e perioden var det Borlänges tur att göra ett tidigt mål i perioden, 30 sekunder in i perioden. Ingen vidare avslutning för Viktor Kokman, som bara tog 19/29 skott och hade en räddningsprocent på 65,52%. Stort av honom att ändå stå kvar mellan stolparna hela matchen igenom. Ibland har man mindre bra dagar och det här var en sådan för Kokman, som annars är en bra målvakt.

De här resultaten gör att sluttabellen av kvalserien skrivs såhär:

1, Södertälje 22p +15
2, Västervik 22p +11
3, Troja 15p +8
4, Sundsvall 13p -6
5, Asplöven 12p 0
6, Borlänge 6p -28

Södertälje och Västervik är alltså klara för Allsvenskan till nästa säsong. Grattis säger vi först och främst då till båda klubbarna!

För Asplöven och Sundsvalls del blir det till att börja om i hockeyettan. Asplöven, som fick en gratisplats i Allsvenskan 2012, efter att Borås degraderats p.g.a. ekonomi, fick 4 säsonger i näst högsta serien, men nu är det över för Per Kenttäs mannar, tyvärr. Det var nog ingen av de roligare bortamatcherna för motståndarna att spela i ICA arena, eller Arena polarica, som den hette inför den här säsongen, men jag kommer ändå att sakna Asplöven litegrann. Jag vet inte varför, men jag gör det.

Sundsvall fick bara 1 säsong i Allsvenskan den här gången. Man ramlade ur våren 2013 om jag minns rätt, storsatsade förra säsongen, klubbens 2:a i hockeyettan, när det stod 4 platser till allsvenskan på spel i kvalserien, eftersom att lag från Allsvenskan då gick upp till SHL när SHL skulle utökas. Man lyckades ta en av de 4 platserna, men den här säsongen har inte varit rolig för sundsvall. Första halvan var ganska okej, men sedan var bränslet slut och man har helt enkelt inte räckt till mot de andra lagen och den enda ljusglimten har väl egentligen varit derbyna mot Timrå, där man vann 3/4 matcher och där Sundsvall energi arena var fylld, vilket sannerligen inte händer varje dag. Nästa säsong blir det istället Modo som får spela derby mot Timrå igen.

Kommer de här båda då att ta sig tillbaka i framtiden?
Nja, känns tveksamt. I synnerhet i Asplövens fall, tyvärr. Man har aldrig kvalat upp av egen kraft, etans Norra serie är inte den starkaste och föreningen i sig är väldigt liten. Per Kenttä gör ju typ allting, så ja tror tyvärr att man får svårt att ta sig tillbaka igen. Detsamma gäller Sundsvall, även om jag tror att man har större chans att göra det än vad Asplöven har, men det finns många bra lag i ettan, framförallt söderut, så det blir tufft för Sundsvall också, det tror jag.

Troja åkte ur Allsvenskan för några säsonger sedan och i år var 1:a gången man nådde kvalserien igen. Förra året to det stopp i playoff 3 om jag minns rätt, mot Tingsryd, som senare gick hela vägen. troja är ett sådant starkt lag från syd som jag tror har större chans att ta sig upp framöver än vad Sundsvall har, men som sagt, det är tufft och det är en lång och krokig väg att vandra.

Borlänge ska hyllas efter den här säsongen. Man har, likt Pantern förra året, aldrig egentligen varit nära att nå såhär långt. Nu går man och vinner grundserien, vinner Allettan Norra, tar sig direkt till kvalserien, men där var det stopp, bränslet var slut och man orkade inte stå emot de andra lagen. jag tycker ändå att man har gjort en strålande säsong och trots att man slutar sist i den här kvalserien, ganska klart dessutom, så ska man gå från den här säsongen med höjda huvuden, för man har gjort en grym säsong!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0