Leksand vs Örebro

Leksand och Örebro tog klivet upp i Elitserien/SHL samtidigt, våren 2013. Örebro som 1:a i kvalserien, Leksand som 2:a. De båda Elitserielagen, Rögle och Timrå, åkte således ur högstaserien och därefter har Timrå inte ens varit i närheten av att ta steget tillbaka. Man har inte ens nått kvalserien/kvalspelet. Rögle nådde kvalserien redan 1:a säsongen i Allsvenskan, men missade avancemang med 2 måls marginal, till fördel för Djurgården, som där och då tog klivet upp i SHL igen.

1:a säsongen i sHL innebar succe för Leksand. Man slutade som ni alla vet 7:a i grundserien, fick möta HV i playin och åkte där ut med 2-1 i matcher. Hade det varit 1 år tidigare hade HV missat slutspel och Leksand hade nått sitt 1:a SM-slutspel på 11 år.

Örebro hade en betydligt tyngre säsong. Man slutade 11:a i tabellen, 10 poäng bakom HV, men sedan fixade man fortsatt SHL-kontrakt när man vann kvalserien med 21 poäng, 4 före Djurgården och Rögle.

Både Leksand och Örebro höll sig alltså kvar i SHL efter den 1:a säsongen. Faktum är att sedan millenieskiftet har lagen från Elitserien/SHL hållt sig kvar 12/16 gånger och klarat sig kvar utan att kvala 10/16 gånger. Det är alltså bara 4 gånger som en nykomling har varit uppe och vänt direkt igen.

2:a säsongen i SHL innebar en väldigt turbulent säsong för Leksand. Man låg tvärsist, men kämpade sig till slut upp över sträcket. Sedan föll man tillbaka igen och slutade 11:a i tabellen, 11 poäng bakom Brynäs som blev 10:a. Örebro hade å andra sidan en betydligt bättre säsong och slutade 6:a i tabellen, 7 poäng före Färjestad. Man tog alltså en direktplats till SM-slutspelet, något Leksand var ytterst nära att göra året innan, men där man inte hade marginalerna med sig. Nu slutade Leksand istället 11:a, precis som Örebro gjorde året innan.

Sedan gick det som det gjorde. Leksand fick möta storsatsande Malmö av alla lag och förlorade med 4-3 i matcher och är nu därför tillbaka i Allsvenskan igen.

Örebro å andra sidan topptippas av många till den stundande SHL-säsongen. Kanske inte som guldkandidater, men SM-slutspel når man även i år, tror expertterna.

Så, 2,5 år efter att både Leksand och Örebro tog steget upp i SHL är Leksand tillbaka i Allsvenskan igen, med en helt ny trupp till den här säsongen och med radikalt sämre chans till att nå SHL igen jämt mot vad lagen från Allsvenskan har haft tidigare år. Örebro topptippas istället i SHL.

Leksand hade ett bra 1:a år i SHL, ett dåligt år 2:a säsongen.
Örebro hade en dålig säsong 1:a året, men en betydligt bättre 2:a året.
Örebro klarade sig kvar i serien genom att vinna kvalserien.
Leksand åkte ur serien genom att förlora i bäst av 7 matcher mot Malmö.

Det bästa vore givetvis om Leksand inte hade fått kvala över huvud taget i våras, om man hade hållt formen de sista 13 omgångarna och hållt sig kvar över sträcket. Då hade Brynäs istället fått kvala sig kvar mot Malmö. Leksand hade då spelat SHL även den här säsongen, kanske hade Brynäs också gjort det och då hade Malmö varit kvar i Allsvenskan. Alternativt hade Malmö gått upp ändå och då hade Brynäs nu selat i Allsvenskan istället för Leksand.

Nu höll inte Leksand de där 13 sista omgångarna och det blev som det blev. Det är lätt att vara efterklok och analysera saker och ting i efterhand, men kanske hade det varit bättre för Leksands del att göra en sämre 1:a säsong och tvingas kvala sig kvar då och sedan göra en bättre 2:a säsong?

Nej, jag tror ändå inte det, för kvalserien som Örebro där tvingades gå igenom var betydligt mer svårtippad än Leksand vs Malmö i bäst av 7 matcher. På förhand var det ju sagt att ett SHL-lag bara inte skulle kunna förlora 4/7 matcher mot Allsvenskt motstånd, men det kunde man.

Det positiva är dock att om Malmö kunde det så kan Leksand också göra det. Dock tror jag inte det sker den här säsongen. Inte med ett helt nytt lagbygge. Då ska det till en väldigt bra säsong och gruppen ska sätta sig väldigt bra. Nej, jag tror man behöver 2-3 säsonger ppå sig med inte allt för stor omsättning av spelare. Då kan det möjligtvis gå vägen. Nackdelen är dock att det är den här säsongen som jag tror de Allsvenska lagen har störst chans att ändå rå på någo SHL-lag. 1:a säsongen med 14 lag i serien, 1:a säsongen i högstaserien för t.ex. Karlskrona, det kan bli riktigt roligt för ett Allsvenskt lag i harmoni med en positiv tränd bakom sig till våren. Kommande säsonger tror jag det kan bli tuffare för de Allsvenska lagen. Klyftan mellan serierna kan öka ännu mer, ju längre tiden går. Alternativt så gör den inte det och bottenskiktet i SHL hänger löst och spelar mer som Allsvenska lag än som SHL-lag. SHL delas helt enkelt upp i 2 skikt, medan lagen i Allsvenska toppen håller någorlunda klass jämt mot bottenlagen i SHL. Det är någonstans ett drömtänk, men så tror jag tyvärr inte att det kommer bli. Det skiljer för mycket i ekonomi, sponsorer och inte minst i motstånd. Bottenlagen i SHL kanske förlorar mot Skellefteå, Frölunda och LHC, men man möter ändå dessa lag, medan topplagen i Allsvenskan möter Sundsvall och Pantern. Det är viss skillnad, hur man än vänder och vrider på det, men som sagt, kunde Malmö så kan Leksand. Time will tell...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0