Bortanollan är spräckt!

Leksand kom med 5 raka bortaförluster den här säsongen, men med en fin 6-1-seger hemma mot Asplöven senast, medan Västerås föll senast, borta mot Oskarshamn med 4-2, men som inte hade förlorat en enda match på hemmaplan såhär långt.

Västerås fick ett gyllene läge att ta ledningen i matchen när Leksand redan efter 2 minuter drog på sig en utvisning. Ett powerplay som dock var riktigt, riktigt dåligt och det var istället Leksand som var närmast ett mål. De blåvita fortsatte dock att dra på sig utvisningar och Västerås fick spela 5 mot 3 under en kortare period, men Leksand visade starka krigartakter och klarade av det, även om Västerås var nära ett ledningsmål. Till slut kom också ledningsmålet, efter att man klarat av de båda boxplayen. Cody Murphy smällde in ledningspucken bakom Tuohimaa och det var precis en sådan start Leksand inte ville ha på matchen...

I kraft av de båda utvisningarna hade Västerås tagit tag i taktpinnen, men Leksand var trots det snubblande nära en kvittering när Västerås hade en avvaktande utvisning, men Jonas Fransson gjorde en riktig idioträddning och det var fortsatt 1-0 för västerås. Powerplay dock för Leksands del. Ett bra powerplay, där man satte rejäl press och där Alexander ytterell fick en riktig smörpass av Janos Hari och det var kvitterat.

Var det mycket Västerås innan målet så var det mycket Leksand efter målet. Man gjorde det mesta rätt, utom mål och då kom istället en blixt från klar himmel, Andreas Borgman gjorde en soloåkning och satte 2-1 bakom Tuohimaa, ett skott han kanske borde ha tagit. Man hade sedan också ett skott i stolpen, men inga fler mål i den 1:a perioden.

I 2:a perioden var det broc Montpetit som slog in 2-2 mot sin gamla klubb, knappt halvvägs in i matchen, och sedan fick Victor Amnér ett av sina mer förvånande mål i karriären, en puck som styrdes in bakom Fransson i Västeråskassen. charlie Cook, som var tillbaka i VIK efter några veckors frånvaro p.g.a. familiära själ, blev syndabock, när pucken studsade på hans rygg/axel och in bakom Jonas Fransson. Leksand drog dock på sig en utvisning strax därefter och VIK, som är duktiga i powerplay, utnytjade den möjligheten och det var kvitterat, när Niklas Lihagen överlistade Tuohimaa, 3-3.

Matchen stod och vägde efter målet. Chanser åt båda håll, men inga fler mål i mittenakten och det var 3-3 inför den 3:e perioden.

I 3:e perioden var Leksand först nära 3-4 när Västerås slarvade i egen zon, men istället ställde Västerås om och Mattias Myttinen hittade 5:e hålet på Tuohimaa och återigen var det en puck som han kanske borde ha tagit...

Målet kom precis i upptakten av den 3:e perioden, så än fanns det mycket tid att jobba på för Leksand. Matchbilden var dock ganska jämn och stod fortfarande och vägde. Tuohimaa såg inte jättestabil ut, medan Fransson verkligen stod på tårna och bl.a. nöp ett skott från Jon Knuts, ett friläge, i plocken. kaxigt och snyggt, det får man säga.

Det var verkligen en svängig match, en match som kunde sluta hursomhelst. I sådana matcher brukar det oftast väga över till det lag som har bäst självförtroende och mest flyt, det lag som har de där små marginalerna med sig och precis så såg det ut att bli nu med. Tiden rann iväg för Leksand. Spelet svängde fram och tillbaka, men Jonas Fransson stod emot och känslan var att om Västerås skulle sätta 5-3, då skulle matchen vara näst intill stängd. Det gjorde man dock inte. För efter att man först haft ett jätteläge kunde Fredrik Forsberg skicka in sitt 6:e mål för säsongen och det var, efter en lång videogranskning på huruvida en hög klubba skulle ha touchat pucken och fått den att ändra riktning eller inte, 4-4, med 8 minuter kvar att spela.

Matchbilden fortsatte att vara precis lika svängig som tidigare även under de sista minuterna. En riktig nagelbitare. Västerås gick dock för 3 poäng den sista minuten, men då klev faktiskt Tuohimaa fram och såg till att Leksand tog säsongens 1:a poäng på bortais, samtidigt som Västerås tappade säsongens 1:a poäng på hemmaplan.

Förlängningen hade några olika ansikten. Västerås fortsatte att trumma på till en början, precis som man gjorde i slutet av 3:e perioden, men sedan hade Leksand dryga minuten där man tryckte på ordentligt och var klart närmst ett avgörande, men så vände Västerås på det igen och satte rejäl press nere mot Tuohimaa sista förlängningsminuten, men han stod emot och hade växt ordentligt under matchen och ett straffavgörande väntade därmed.

Där var det dock Västerås som drog det längsta strået och tog hem bonuspoängen. Ännu en bortaförlust för Leksand alltså, men det blev iaf 1 poäng och bara det måste jag säga känns väldigt bra. Det där bortaspöket och den där förhatliga poängnollan på bortais är spräckt och det känns bra inför de 2 kommande bortamatcherna, mot Björklöven och timrå, senare i veckan.

Kvällens samtliga resultat:
Västerås - Leksand 5-4 str
AIK - Bofors 7-4
Sundsvall - Almtuna 3-2 str
Mora - Timrå 0-1

Oscar Johansson gjorde matchens enda mål i Mora när Timrå tog 3 blytunga poäng i botten av tabellen. Starkt av Johan Matsson att hålla nollan på bortais och man klättrar därmed upp över det nedre sträcket, förbi Bofors, som i och med förlusten mot AIK halkar ner under detsamma. På hovet blev det nämligen rena målexplossionen, efter att AIK tagit ledningen i 1:a perioden, men BIK satt en sen kvittering i perioden. samma sak upprepades i 2:a perioden. AIK tog ledningen, BIK kvitterade sent i perioden. I 3:e perioden tog man också en tidig ledning, men sedan gick AIK från 2-3 till 5-3 på 7 minuter. Bofors närmade sig med 5-4, men AIK stängde definitivt matchen med 6-4 och 7-4, det sista i öppen kasse.

Också sundsvall plockar poäng och närmar sig det där sträcket. man lyckades rida vidare på framgånsvågen efter derbysegern mot Timrå i helgen, gjorde tidigt 1-0, men Almtuna visade tålamod och vände på steken. Sundsvall plockade dock Åkerlund och fick också in en kvittering, varefter Christian Söderström avgjorde på straffar, då han var den enda som satte sin straff.