Leksand blir ett Timrå?

Efter att Timrå åkte ur Elitserien, samtidigt som Leksand gick upp, våren 2013, efter 13 år i högstaserien, då har man inte ens varit i närheten av att ta sig tillbaka igen. Det här är klubbens 3:e raka säsong i Hockeyallsvenskan och hittills har man inte ens nått topp 8 något av åren och alltså inte ens haft chansen att ta steget upp igen efter avslutad serie. Man har 2 år i rad tillhört den nedre halvan av tabellen och just nu ligger man t.o.m. sist. Det gjorde man förra året med, ganska ordentligt sist till och med. Då tog man sig samman och hade något slags formtopp, vilken räddade kontraktet och gjorde att man till slut var med och fightades om den där sista topp 8-platsen, som Vita hästen till slut tog.

Samtiditt som det sportsliga fortskred var man oerhört hissnande nära en konkurs. Det rörde sig bara om några dagar. Hade man inte klarat det, då hade Timrå IK inte funnits idag, vilket hade varit en stor smäll för byggden. Timrå IK är ett stort varumärke där, tack vare Timrå IK vet många var Timrå ligger och klubben är i princip synonymt med orten. Precis som leksands IF. Leksands IF är synonymt med Leksand. det är hockeyn man har. Varumärket Leksands IF är t.o.m. ännnu starkare än Timrå IK. Leksands IF är en klassisk förening med fans över hela Sverige, fans som fyller Globen, varesig det är match mot Djurgården förra säsongen eller daladerby mot Mora senare i vinter.

Likheterna med Timrå är dock slående. Ett lag som åker ur högstaserien och därefter inte har varit i närheten av att ta steget upp igen, som snarare har fått kämpa för att hålla sig kvar i näst högsta serien och som varit oerhört nära konkurs. Man har nästan inga namnkunniga spelare längre och för en ganska anonym tillvaro i Hockeyallsvenskan. Att möta Timrå är inget flashigt, inget som drar extra publik eller liknande.

i den situationen tror jag aldrig att Leksand kommer hamna i, för Leksands IF berör alldeles för många på ett alldeles för djupt plan, att möta Leksand kommer alltid vara speciellt, men resten av Timrås tillvaro ser jag tyvärr likheter med Leksands framttid. Pengarna saknas och till slut finns inga namnkunniga spelare alls. Arenan fylls till hälften vid hemmamatcherna och man brottas med ännu djupare ekonomiska problem än nu och håller rent sportsligt till på den nedre halvan av Allsvenskan.

Är det en skräck att hamna där?

Både ja och nej skulle jag nog säga.
Att ständigt ha ett konkurshot över sig är givetvis inget man vill. På den punkten är det en skräck. En halvfull arena blir heller inte hållbart att ha i längden, så där är det också lite av en skräck när fansen inte kommer. Det positiva tror jag dock är att det inte alls behöver vara negativt att man inte har några namnkunniga spelare. Titta bara på Tingsryd. Visst, några lite mer etablerade pjäser har man väl, men man har gått direkt från Hockeyettan till att nu toppa Hockeyallsvenskan, detta trots att man har långt ifrån mest pengar i ligan. Med andra ord, det går ändå, men då ska det till en oerhört bra organisation, både i föreningen och kring laget, vilket väl Leksands IF tyvärr inte riktigt har haft det senaste året.

Man byggde upp något väldigt stabilt och bra när Tommy Salo kom in som sportschef 2011, med andreas Appelgren i båset. Det gick hela vägen upp i SHL. det finns inget som säger att det inte går att göra om den bedriften, men A och O är att satsa långsiktigt och ha en klar och tydlig plan för vad man ska göra och sedan också följa den planen, att svetsa samman en grupp spelare under flertalet år, som "Äpplet" gjorde, och få dem att jobba tillsammans. Att behålla spelare från ett år till ett annat är alltså en väldigt viktig del i det hela.

Tyvärr ramlade vi ur i sämsta tänkbara skede, eftersom att det nu är betydligt svårare att ta steget upp, men bygger man långsiktigt, med en stabil och bra juniorverksamhet med bra och kompetenta tränare och ledare, då kan man definitivt på sikt vara med och kriga om en plats till direktkvalet och kommer man väl dit, ja, då är det ingen omöjlighet att slå ett lag i botten av SHL i 4 matcher i bäst av 7. Det är bara vägen dit som är krokig, men 2 lag från Allsvenskan kommer nå dit varje säsong och om några år är det ingen omöjlighet att det är Leksand som har nått hela vägen dit.

Jag tror dock inte man når dit i år. Det finns ingenting som tyder på det. Faktum är att snittpoängen har sjunkit ännu mer de 9 senaste matcherna. Efter 13 spelade matcher, 1/4 av serien, hade man 16 poäng, 1,23 poäng i snitt/match. Nu, 9 matcher senare, har man 27. Man har alltså tagit 9 poäng på 9 matcher, exakt 1,0 poäng/match i snitt. Det är inte bra.

Back to topic.
Risken är överhängande att Leksand kommer gå samma öde till mötes som Timrå har gjort sedan 2013, men samtidigt finns chansen för att på sikt först etablera sig i toppen av Allsvenskan och därefter bli starka nog för att ta steget upp, men jag tror som sagt det kommer ta några år. Kanske 3-4-5-6 år, men på sikt är det möjligt och det är just så jag tror föreningen måste tänka och jobba efter. En långsiktighetsplan. Annars går det inte.

Man har en bra juniorverksamhet redan nu, utvekla den ännu mer, utnytja den till max och få spelarna att stanna kvar i klubben även efter J20. Då har man sparat många slantar. Dessa spelare kanske inte blommar ut första säsongen, typ Fredrik Forsberg nu, Simon Erlandsson, simon Norberg och alla andra unga spelare vi har i nuläget, men på sikt kan de bli bra, kanske inga världsstjärnor som Filip Forsberg blev, men tillräckligt bra för att kunna vara stommen i detta framtidens Leksands IF.

Det handlar om identiteten i ett lag, den måste man hitta tillbaka till, inte förlora den ännu mer, lite som Modo har gjort de senaste åren.

Det är många faktorer som kan väga både för och emot, att bygga ett framgånsrikt hockeylag är ingen lätt historia, men återigen, man har de pengar man har att röra sig med, man måste anpassa verksamheten efter det och bygga på sikt. Det är A och O. Man får inte förhasta sig och ha som mål att vara tillbaka i SHL om 1-2 år, för det kommer man troligtvis inte att vara. Låt det ta den tid det tar, satsa på egna produkter, ge fansen det de vill ha, för det är en sak vi har och som vi kanske ha mer av än vad något annat lag i hela Sverige har, nämligen fans. Överallt finns vi, det är "bara leksingar, överallt leksingar". Kan föreningen få alla att dra åt samma håll, få alla att följa samma plan, då är mycket vunnet. Så, nu gör vi som hashtagarna lyder , vi #Knyternäven och #Vadsomänkrävsvigördettillsammans!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0