Växjö svenska mästare!

Visst gjorde man det! Till slut, i match 6, bröts den där hemmaförbannelsen som hade rått under hela finalserien, där 5/5 segrar hade tagit av bortalaget och där det märkligaste av allt var att under grundserien togs inte en enda seger av bortalaget. Den statistiken talade alltså för att Skellefteå nu skulle ta ytterligare en bottaseger när serien vände ner till Växjö igen. Det såg ocks ålänge ut att bli så, men...

Omgång 6

Växjö - Skellefteå 3-2 SD

Daniel Viding gav Skellefteå ledningen 11:31 in i 1:a perioden. Bortalaget tog alltså ledningen, vilket man också har gjort i alla 5 tidigare matcher och ilket alltså också har inneburit seger. Kirill Kabanov utökade också ledningen 02:43 in i 2:a perioden och det såg mycket riktigt ut att gå mot en Skellefteåseger och 3-3 i matchserien, vilket hade tvingat fram en game seven uppe i Skellefteå. Så blev det inte. För i 3:e perioden reducerade Jani Lajunen efter 08:28 och när målskytten Kabanov åkte ut för puck out, då kunde Jeff Tambulini kvittera, 05:49 från slutet. Snacka om närver. Majoriteten av alla de 5750 åskådarna i vida arena satt nog och bet på naglarna eller hade rentav svårt att sitta still. Växjösegerna var också mycket nära i slutet, men då klev Markus Svensson fram och räddade Skellefteå. Det blev förlängning och vilken förlängning det blev. Ett riktigt drama. Mål för Skellefteå och man skulle ta matchserien till en 7.e och avgörande match. mål för Växjö och guldet skulle vara hemma. Men det blev inga mål. Inte på hela 4:e perioden. Inte förrän halvvägs in i 5:e perioden, efter 10:21, totalt 90:21, kunde Tuomas Kiiskinen peta in pucken bakom Svensson. Lite snöpligt, för det var långt ifrån den hetaste målchansen, men den gick ändå in i mål och hela Vida arena exploderade.

Växjös 1:a SM-guld genom tiderna.
Efter att klubben bildats så sent som 1997.
Efter att man gått upp i SHL, eller Elitserien, 2011.
Efter bara 4 säsonger i högstaligan är man alltså bäst i Sverige.
Det är stort.
Det är häftigt.
Och man är värda det.
Som man har växt under säsongen.
Jag tyckte inte alls de imponerade under hösten, men sedan har man växt och det räckte hela vägen, tro det eller ej.

Med det sagt signar vi ut för säsongen 2014/15 och säger grattis Växjö Lakers, som nu kan titulera sig svenska mästare år 2015!