Slutspelsserien - Omgång 5

Under fredagskvällen skulle allt avgöras. Vilka 3 lag skulle ta chansen att få kvala upp till SHL genom ett direktkval i bäst av 7?

Rögle hade som bekant allt i egna händer. Man var klara för direktkval, frågan var bara om man skulle bli 1:a eller 2:a i serien, få möta Västerås eller Modo. De enda som kunde hota ängelholmarna om seriesegern var sensationslaget för den här säsongen, tillsammans med Karlskrona, Vita hästen. Rokie i Allsvenskan, men det har man minsann inte visat. Man har övertygat rakt igenom, rest sig när man trott att man skulle falla ihop och rasa i tabellen. Man knep 8:e och sista slutspelsserieplatsen, på samma poäng, men med bättre målskillnad än Almtuna, vars säsong då istället var över. Hästen har sedan fortsatt att imponera, lite med nyfunnet bränsle här i slutspelsserien, där man har gått rent, bortsett från strafförlusten just mot Rögle. Annars har man tagit 8/9 poäng och det enda som nu skulle kunna få laget att missa direktkvalet var förlust mot Bofors, samtidigt som Björklöven slog rögle och Mora slog Malmö.

inget av det inträffade.

Rögle trampade gasen i botten mot Björklöven och redan efter drygt 3 minuters spel kunde Anré Deveaux göra 1-0 för ängelholmarna, en ledning som Christopher Liljewall utökade 2 minuter senare i powerplay. En väldigt tung start för Björklöven, som ärligt talat inte hade mycket att sätta emot Rögle. Skulle man inte vända på det här var deras enda hopp att Mora skulle slå malmö i sudden, något som inte såg helt otänkbart ut, då Mora först gjorde 0-1 redan efter 21 sekunfer spel. En mardrömsstart för Malmö, som ju var tvungna att ta 3 poäng. Kvitteringen kom också några minuter senare och det var också ställningen efter den 1:a perioden. I det läget var Björklöven alltså fortfarande över sträckert, med bätre målskillnad än Mora och 1 poäng mer än Malmö.

I den 2:a perioden stänkte Jordan Smootherman in 3-0 för Rögle och mer eller mindre stängde den matchen. Samtidigt gjorde Fabian Brunnström 2-1 för Malmö, till de 5314 åskådarnas vilda glädje. I det läget var alltså Malmö 3:a i tabellen, 1 poäng före Löven.

Det var inte mycket som talade för Björklöven nere i Ängelholm. Rögle kontrollerade matchen väldigt bra och även om bortalaget fick in en reducering med knappt 4 minuter kvar att spela så var det aldrig någon fara för Rögle, som kunde ta ytterligare 3 poän och därmed säkra segern i slutspelsserien, efter att ha tagit totalt 12/15 poäng och inte förlorat en enda match i ordinarie tid. Man tappade poäng mot Vita hästen, Mora och Bofors, men gick segrande ur alla 3 sudden/straffläggningar. Man förlorade alltså inte en enda match i denna serien. Det är imponerande och man fortsätter att vara som bäst när det gäller.

Björklövens enda hopp till att klara den där 3:e platsen var därmed att Mora skulle kvittera mot Malmö och sedan förrlora på övertid. Malmös ledning var ju skör, men tiden rann ifrån moringarna och Malmö kom, trots allt, närmre och närmre en direktkvalsplats. Mora pressade på, men nådde aldrig enda fram och därmed var saken klar. Malmö räddade säsongen i den här, den sista, omgången av slutspelsserien, där man gick in som jättefavoriter, med 3 bonuspoäng i kragt av sin 3:e plats i tabellen, där man inte alls levde upp till förväntningarna och förlorade 3 raka matcher, såg helt uträknade ut efter 3 omgångar, då man låg sist, knap 2 poäng mot Bofors och höll liv i säsongen och tog sedan de 3 poängen som här krävdes, samtidigt som Rögle gjorde sitt med Björklöven, som verkligen föll på mållinjen. Man skulle bara säkra den där direktkvalsplatswen i 4:e omgången hemma mot Hästen, men då vann Hästen med 2-1 istället och då gick luften ur Löven litegrann, för här hade man inte den där riktiga skärpan och Rögle vann ganska lätt. Det är dock de där bonuspoängen som avgör. Hade alla lag startat på 0 poäng, då hade Björklöven varit 3:a, 2 poäng före Malmö. Nu blir man 4:a och säsongen är över för Umeålaget, som ändå har gjort en grym säsong och verkligen har något att bygga vidare på. Kan man fortsätta med samma fina utveckling så kommer man tillhöra toppen av Allsvenskan nästa säsong.

Samtliga resultat i omgång 5 av slutspelsserien:
Rögle - Björklöven 3-1
Malmö - Mora 2-1
Vita hästen - Bofors 5-3

I Norrköping var det Bofors som tog ledningen i den 1:a perioden, efter att Henrik Björklund överlistat Axel Brage på straff. det var periodens enda mål, men i 2:a perioden vände hemmalaget. Viktor amnér satte 1-1 i powerplay, anton Brehmer 2-1 och Jesper Samuelsson 3-1. Sedan stängde Adam smidt matchen 02:40 in i 3:e perioden när han gjorde 4-1. Då slappnade nog Hästen av litegrann, för Bofors kunde reducera både fram till 4-2 och 4-3, vilket skapade spänning i matchen igen, låste upp det där låset som Hästen hade satt på matchen, men man nåddde inte hela vägen fram och Adam Smidts 4-1-mål blev ändå matchvinnande, efter att Anton Brehmer sedan satt 5-3 i öppen kasse, när Bofors plockade unge Emilö Kruse, som nu fick chansenn i säsongen sista match.

6, Bofors 4p -8

Rögle vinner alltså serien. Vita hästen blir 2:a och Malmö 3:a, tack vare sin 3:e plats i grundserien. Som sagt, om alla lag hade startat på 0 poäng i den här serien hade tabellen sett ut såhär:

1, Rögle 12p
2, Vita hästen 12p
3, Björklöven 7p
4, Mora 6p
5, malmö 4p
6, Bofors 3p

Då hade Malmö alltså slutat 5:a istället för 3:a. Leksand hade fått möta Björklöven. Nu får man möta Malmö. Faktum är att Malmö gjorde minst mål i hela den här slutspelsserien, 8st på 5 matcher. Man släppte också in nät flest mål, 13st. Bara Bofors släppte in fler, 18st. Med 3 nollppoängare har man också förlorat mest av alla dess 6 lag under ordinarie tid. Ändå tar man sig vidare till direktkval.

Ett direktkval som alltså kommer spelas enligt följande:

Leksand - Malmö
Modo - Vita hästen
Västerås - Rögle

Jag ger mig tusan på att Rögle tar Västerås och tar en plats i SHL. Man har imponerat ordentligt nu på slutet och förlusten i den Hockeyallsvenska finalen mot Karlskrona var nog en rejäl käftsmäll för Västerås. där hade man nog räknat med att säkra ett kontrakt. Nu gjorde man inte det och ställs istället mot Rögle.

Modo är gigantiska favoriter mot Hästen och jag kan inte tänka mig att man förlorar 4/7 matcher mot dem. Sorry Hästen, men på förhand talar nästan ingenting för er i den här matchserien.

Klart jag hellre hade sett att Leksand fick möta Vita hästen än Malmö. malmö och Rögle var de 2 lag från den här serien jag på förhand absolut inte ville ha. Rögle för att de som sagt nästan alltid är bäst när det gäller och Malmö för att jag gärna ser dem i SHL nästa säsong också, men definitivt inte på Leksands bekostnad. Den här matchserien startade redan idag, de andra 2 gör det imorgon, och ett inlägg om den matchen kommer senare imorgon, men en sak var klar redan innan match. Den här 1:a matchen skulle bli oerhört viktig. Seger för Leksand och många mentala spärrar skulle släppa. seger för Malmö och den mentala pressen på Leksand skulle öka ännu mer, samtidigt som Malmös press minskade. Varför jag var inne på att jag kanske ändå ville ha Malmö tidigare var för att de ju också har en rejäl press på sig, eftersom att de har som uttalat mål att gå upp till nästa säsong. Vad som dessvärre också talar för dem nu är att de först stukade självförtroendet när de missade den Allsvenska finalen, sedan förlorade 3 raka här i slutspelsserien och var i princip uträknade, men ändå har man klarat av det och nu står man där, i direktkvalet. Leksand har fällt Malmö förr i kvalsammanhang, men med 13 raka förluster i ryggen lär inte själbförtroendet vara på topp i Leksand.

Så, mitt tips är alltså att Rögle och Modo tar varsin SHL-plats och sedan är det vidöppet mellan Leksand och Malmö. Jag vill tro att leksand har en fördel i och med sitt högre tempo osv. från SHL, men jag är tyvärr inte så säker på att det stämmer. malmö har ett oerhört skickligt lag, ett lag som definitivt håller SHL-klass om man får ihop det. Det har man inte riktigt fått under säsongens gång och därför missade man topp 2 i Allsvenskan. Får man ihop det där laget och dessutom vinner 1:a matchen. då opplar man ett rejält grepp om den där matchserien, tyvärr. Vinner å andra sidan Leksand, då kan nog som sagt många spärrar släppa. Matchen är redan avgjord, men mer om den kommer imorgon...