Sista hemmamatchen i SHL 2014/15

Näst sista omgången av SHL och HV71 stod för motståndet i Tegera arena under tisdagskvällen, sista hemmamatchen för grundserien av SHL den här säsongen, och det var en relativt jämn 1:a period, där båda lagen skapade offensiva chanser, där HV kanske vägde lite tyngre och hade lit tyngre och längre anfall, men där Leksand gjorde det bra och efter en stabil och bra 1:a period från Leksands håll stod det 0-0 efter densamma.

I 2:a rasade det dock ihop, igen. Knappt 3 minuter in i perioden satte unge Kevin Stenlund 0-1 för HV och kort senare utökade bortalaget till 0-2.

En väldigt tung start av perioden för Leksand, men man försökte verklogen resa sig från det. Som det dock brukar vara för ett lag som under en tid haft det tufft, förlorat mycket, vilket Leksand minst sagt har gjort, är inte marginalerna med en och istället kunde HV göra 0-3 drygt halvvägs in i perioden, varefter 0-4 också trillade in och det stängde mer eller mindre matchen, tyvärr.

Även om 1:a perioden var stabil och relativt okej, så håller det inte att spela 0-4 i 1 period. då är matchen mer eller mindre körd. Det gäller att först och främst få ihop det defensivt, som i 1:a perioden, fast i 60 minuter, och sedan kan man börja bygga framåt, men just nu har Leksand i princip ingen offensiv alls, för all kraft går åt till att jobba defensivt och ändå blöder man bakåt, trots att man kämpar och sliter. nej, något är det som inte stämmer och detta "något" måste man få ordning på innan direktkvalet drar igång, annars kommer det bli obehagligt tufft...

3:e perioden här var åtminstone bätre och reduceringen skulle också komma. för en gångs skull hade man också lite tur, när pucken tog på HV-klubba, vilket ställde Wesslau, och det var 1-4.

HV replikerade dock genom att göra 1-5 i powerplay, men Leksand skulle reducera ännu en gång, även det i PP, när man fick spela i den spelformen i inte mindre än 4 minuter. 2-5 blev också slutresultatet.

Bortser man från 2:a perioden hade Leksand faktiskt vunnit den här matchen med 2-1. nu förlorar man med 2-5. Klart att det inte går att skylla enbart på marginaler, HV hade långa stunder ett betydligt större och mer rejält tryck än vad leksingarna orkade skapa, men den avgörande faktorn är att defensiven inte håller. Stundtals håller den, men stundtals fallerar den ordentligt och det håller inte och kommer inte att hålla i ett direktkval heller, tyvärr. Det måste man få ordening på. Sedan sitter det så klart i huvudet på spelarna. 11 raka förluster, med 2 poäng på dessa 11 senaste matcher, det är klart att det sätter sig i huvudet. I synnerhet som flertalet av dessa förluster, särskilt nu på slutet, har handlat om marginaler. Marginaler som hela tiden har varit på fel sida, precis som under kvalserieförbannelsernas år. Vi har kvaliteten när vi spelar som bäst, men lägstanivån är för låg och det är den som oroar. I ett direktkval har Leksand dessutom allt att förlora, så får man en dålig start även där, om man inte lyckas släppa allt det här negativa, alla förluster och alla stolpe ut-förluster, då kan det bli en väldigt mörk historia för alla blåvita. Får vi istället en bra start och vinner 1:a matchen den 15 mars, då kan nog spärrrarna släppa litegrann. Så jag tror tyvärr att det vi står inför nu är en ren nyckelmatch redan i 1:a omgången av det där direktkvalet, vilket lag det än blir som vi får möta...

Övriga resultat i omgång 54:
Skellefteå - Växjö 2-1 str
Modo - Örebro 5-3
Djurgården - Brynäs 1-0
Färjestad - Luleå 1-3
Frölunda - Linköping 3-0

De här resultaten innebar att jag fick fel gällande Färjestad. I och med den här förlusten kan man inte nå topp 6 och en direktplats till slutspelet. Man kommer sluta 7:a och få möta Brynäs i playin, vilket också är klart, efter att Djurgården avgjort med 10 sekunder kvar av ordinarie matchtid. Surt för Brynäs, men hellre att Djurgården vinner än Brynäs, så jag får väl ändå tillstå att det var ett bra mål, och publiken var med på noterna. Nästan fullsatt på Hovet, i en match som egentligen inte betydde så mycket. Det är starkt.

Klart alltså att Brynäs blir 10:a, Djurgården 9:a, Luleå 8:a och Färjestad 7:a. Frölunda är också klar serietvåa, efter 3-0 hemma mot LHC, som därmed tappar greppet om 4:e platsen, vilken ger hemmaplansfördel i slutspelet. Istället tar HV över den platsen och har allt i egna händer inför sista omgången. Det är också det enda som har något av betydelse i sista omgången, vilket lag som ska bli 4:a i tabellen, HV, LHC eller Örebro. Örebro, som oväntat här fick stryk av Modo, trots att man var nära på att faktiskt hämta upp underläge med 5-0 när det bara återstod 5 minuter att spela. Då reducerade man snabbt 2 gånger om och så kom också 5-3, men närmre än så kom man faktiskt inte och Modo fick ta en fin skalp, vilket jag tyvärr tror mycket väl kan göra att Modo i nuläget har större chans att klara SHL-kontraktet än vad Leksand har. Spelbolagen tror inte på modo, då tror man mer på Leksand, men Leksand har bara förlorat, förlorat och förlorat ännu mer nu under den senaste månaden. Modo har iaf vunnit och det tror jag kan ha väldigt stor betydelse för självförtroende och de mentala bitarna när man går in i direktkvalet och det är därför jag i nuläget är allvarligt orolig för hur Leksand ska klara detta viktiga direktkval. De återstår att se, men känslan är inte jättegod kan jag ju inte påstå. Ändå vet jag någonstans där inne att om vi bara spelar som vi kan spela, då är vi klasser bättre än alla lag i den där slitspelsserien i Allsvenskan. Vi ska inte förlora 4/7 matcher mot Allsvenskt motstånd, men det är lägstanivån som oroar och så skadar det ju inte om ritola och Ryno kommer tillbaka innan kvalet drar igång. Det tror jag också är viktiga bitar för att det här ska gå vägen...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0