Playoff 3 i Hockeyettan

I playoff 3 i Hockeyettan, ställdes sista steget innan kvalserien, ställdes Troja mot Västervik och Tingsryd mot Huddinge.

På vägen hit hade troja slagit ut Kumla med 2-0 i matcher, 0-11 och 4-2, i playoff 1 och Piteå med 2-0 i matcher, 3-1 och 3-5, i playoff 2, medan Västervik hade slagit ut Mariestad med 2-0 i matcher, 0-2 och 5-2, i playoff 1 och Hudiksvall med 2-0 i matcher, 3-5 och 3-0, i playoff 2. Båda lagen hade alltså totalt 4-0 i matcher, Troja hade gjort 23 mål och släppt in 6, medan Västervik hade gjort 15 mål och släppt in 5, Klar fördel offensivt för Troja alltså, meb relativt jämnt defensivt.

tingsryd hade på vägen hit slagit ut Kallinge med 2-0 i matcher, 1-3 och 4-2, i playoff 1 ooch Kristianstad med 2-0 i matcher, 4-3 och 1-3, medan Huddinge hade slagit ut Haninge med 2-1 i matcher, förlust med 6-5 och sedan 2 raka segrar hemma i Björkängshallen, 6-1 och 3-2, i playoff 1 och Östersund med 2-1 i matcher genom samma mönster, först förlust uppe i Östersund med 5-2 och sedan 2 raka segrar hemma i Björkängshallen, 6-3 och 4-0, i playoff 2. Huddinge var alltså det enda lag av dessa 4 lag i playoff 3 som på vägen hit hade förlorat matcher, totalt 4-2. Det innebar att man hade spelat 2 fler matcher än de övriga 3 lagen hit och att man hade en målskillnad på 26-17, medan Tingsryd hade en målskillnad på 14-7. Fler måk gjorda för Huddinge alltså, men också betydligt fler insläppta, dock på 2 matcheer mer än Tingsryd.

Efter det här försnacket tittar vi då på hur det gick...

Omgång 1

Tingsryd - Huddinge 3-2 SD
Troja - Västervik 1-2 SD

2 suddenmatcher alltså. Jämnt, precis som det ska vara och det var länge mållöst i de båda matcherna, men till slut, i 2:a perioden, kunde Sebastian benke ge hemmalaget Tingsryd ledningen, men bara minuter senare kvitterade Huddinge genom Filip Olsson. tingsryd återtog dock ledningen i 3:e perioden, men på nytt kom Huddinge tillbaka, med 48 sekunder kvar av matchen, vilket också tog den till förlängning, där dock Tingsryd var det starkare laget och drog det längta strået när Kari Sihvonen avjorde efter drygt 10 minuters spel.

I Ljungby dröjde det enda till 3:e perioden innan Johan Andersson kunde ge hemmalaget ledningen, men Simon Mitman kvitterade för Västervik, vilket tog även den här matchen till förlängning, medndär bortalaget här drog det längsta strået när Simon Mitman gjorde sitt 2:a mål för matchen efter drygt 4 minuters spel och som jag har sagt innan, daniel Wälitalo kan bli en avgörande faktor för Västervik. Här hade han en räddningsprocent på hela 97,62%, när han motade 41/42 skott.

1-0 i matcher för Tingsryd och Västervik alltså.

Omgång 2

Huddinge - Tingsryd 4- SD5
Västervik - Troja 3-4 SD

Ytterligare 2 suddenmatcher alltså. 4/4 matcher här i playoff 3 hade alltså gått till förlängning. Jämnare kan det knappast bli. Här small det dock redan efter drygt 2 minuters spel i Huddinge, när Tingsryd tog en tidig ledning. Huddinge kvitterade dock efter drygt 13 minuters spel, men bara minuten senare dunkade Adam Persson in 2-1 för Tingsryd, men Huddinge svarade på nytt med 2-2 bara minuten efter det. Det skulle dock vara Tingsryd i ledningen efter den 1:a perioden, när man gjorde 3-2 med 39 sekunder. Sedan drygade kvar man ut till 4-2 drygt halvvägs in i matchen och det såg mörkt ut för Huddinge. Man skulle doc resa sig igen. I spel 5 mot 3 kom reduceringen och med 19 sekunder kvar av matchen kom kvitteringen, till de 768 åskådarna på plats stora glädje. i förlängningen var glädjen dock slut när Jarkko Oikarinen sköt Tingsryd till kvalserien efter 06:57.

I Västervik var det mållöst efter den 1:a perioden, men i den 2:a kunde Troja både göra 0-1 och 0-2, innan Västervik kunde reducera och i den 3:e perioden kom också 2-2, när Filiph Engsund stänkte in pucken bakom Johan Nielsen i trojakassen. Joacim Hedblad såg sedan till att hemmalaget hade vänt på steken efter drygt 6 minuters spel i 3:e perioden, som doc inte skulle bli den sista, för Troja kunde i ett sista desperat försök och i en sista anstormning göra 3-3 genom Johan andersson, vilket tog även den här matchen till sudden och där tog det bara 54 sekunder innan Oskar Andersson avgjorde för Troja.

Tingsryd var alltså klara för kvalserien med 2-0 i matcher mot Huddinge, men mellan Troja och Västervik stod det 1-1 och det skulle krävas en 3:e och avgörande match för att skilja lagen åt.

Omgång 3

Västervik - Troja 2-1 SD

För att Västervik skulle klara detta var Wälitalo tvungen att kliva fram igen. Det gjorde han inte under match 2, då han inte fick jätemånga skott på sig, men ändå släppte in 4 av dem. Nej, det håller inte. Han var tvungen att kliva fram och det gjorde han, även om Troja fick en fin start på matchen och tog ledningen i powerplay efter drygt halva 1:a perioden. Västerviks kvittering kom dock i 2:a perioden och sedann var det en riktig nagelbitare, en riktig rysare, för trots att mer än hälften av matchen återstod kom inga fler mål. Det var 2 stabila defensiver och inget av lagen kom till några större farligheter framför mål. Det skvallrar inte minst det faktum att Västervik, som hemmalag, bara sköt 12 skott på mål under hela matchen. Ändå vann man. För 15 sekunder in i förlängningen var inte Johan Nielsen med på noterna till 100% och Linus Boström kunde då skjuta Västervik till kvalserien och därmed se till att ett av de mest hårdsatsande lagen i Hockeyettan och ett av de lag som skulle komma att väga klart tyngst i en kvalserie äär eliminerat.

Västervik alltså klara för kvalserien genom 2-1 i matcher mor Troja. Det innebäe att kvalserien upp till Allsvenskan, som drar igång imorgon, kommer bestå av följande lag:

AIK
Södertälje
Sundsvall
Pantern
Tingsryd
Västervik

AIK och Södertälje är gigantiska favoriter här. Missar man att hålla sig kvar, d.v.s. att man slutar 5:a eller 6:a i den här serien, då är det inget annat än ett praktfjasko. Det här ska man bara klara av.

Sedan blir det nog hårdare om de andra 2 platserna. tur för lagen från Hockeyettan att det är 4 lag som ska upp i år. Hade det varit 2, som det har varit tidigare, då hade man knappt haft en chans, men nu har man en gigantisk chans och jag tror det är vidöppet om vilka 2 lag som ska ta de där 2 platserna. Trore att alla har möjligheten. Kanske att Tingsryd, Västervik och Sundsvall har lite större chans än Pantern. Pantern har gjort en galet bra säsong, men man tappade lite där mot slutet av Allettan, när man redan var klara för kvalserien. Frågan är om man kan hitta tillbaka till den där högstanivån man har haft under i stort sätt hela året. Då blir man att räkna med. Tingsryd och Västervik har precis genomfört ett tufft playoffspel, men det behöver inte bara vara negativt tror jag. Man har hållt igång matchandet och det kan vara bra. Sundsvall är nu enda laget från Allettan Norra som är kvar, så de är lite svåra att placera var man ligger i förhållande till de övria lagen, eftersom att man inte har mött något av dem tidigar under säsongen. Hoppet är kanke att man faktiskt är så mycket bättre än övriga lagen i Allettan norra, för annars kommer man inte räcka till, eftersom att alla andra från den serien slogs ut i playof. Sundsvall vann visserligen Allettan, så man ska ju vara lite bättre, men frågan är om man räcker till? Jag är inte helt säker.

Ska jag dra ett tips så tror jag AIK och Södertälje klarar si kvar i Allsvenskan och att Tingsryd och Västervik går upp. Återstår att se hur rätt jag har...