Playin i SHL

Playin i SHL, där Leksand var med förra året och då blev utslaget av HV med 2-1 i matcher, har nu avgjorts och i år var det Färjestad som ställdes mot Brynäs och Luleå som fick möta Djurgården.

På förhand hade jag satsat på Färjestad och Luleå. Djurgården har redan klarat sitt primära mål för säsongen, precis som Leksand gjorde förra året, man höll sig kvar i SHL under sin rokiesäsong. Därför tror jag att det mesta av Djurgårdens energi redan har gått åt till att rädda kontraktet. Färjestad har inte missat kvartsfinal på 20 år och Brynäs har varit nere i källaren och varit nära på att få kvala sig kvar i SHL. Tommy Jonsson sparkades och "Bulan" tog över. Det hände inte så mycket till en början, men nu har han fått ordning på grejerna i Brynäs, men frågan är om det skulle räcka till att utmana Färjestad? Jag trodde inte det på förhand.

Omgång 1

Luleå - Djurgården 1-0
Färjestad - Brynäs 3-4 SD

Hett möte på förhand mellan Luleå och Djurgården, inte minst med tanke på Johan Forsbergs tackling på Daniel Fernholm tidigare under säsongen, tacklingen som fällde Fernholm och har tvingat honom att avsluta sin hockeykarriär. Publiken var med på noterna i Coop Norrbotten arena, men det var en tillknäppt tillställning de fick bevittna, dock ändå med mycket känslor involverade. Matchens enda mål stod Emil Sylvegård för, efter drygt 3 minuters spel. Sedan hade Joel Lassinantti inga större problem med att spika igen. djurgården sköt bara 14 skott på hela matchen och Luleå var det hetare laget, även om det kanske inte var någon större hockeyfest. Eller, hockeyfest var det ju, men kanske inte den mest välspelade matchen.

I Karlstad fick hemmalaget en kanonstart när Joakim Rodin stänkte in 1-0 efter prick 3 minuter, men Brynäs var inte mycket sämre och bara 34 sekunder senare var också Justin Pogges nolla spräckt när Daniel brodin slog in 1-1. Färjestad återto dock ledningen på nytt efter 5 minuter, men återigen svarade Brynäs upp snabbt. Minuten senare var det återigen utjämnat och efter knappt 7 minuters spel hade vi fått se 4 mål och ställningen var också 2-2 efter den 1:a perioden. adam Rödin gav sedan Brynäs ledningen för 1:a gången i matchen i den 2:a perioden, en ledning som Linus Persson kunde kvittera knappt 6 minuter från slutet av matchen. Det målet tog också matchen till förlängning. Där tog det bara 01:14 innan Adam Brodecki kunde avgöra för Brynäs.

1-0 i matcher till Luleå och lite överraskande också brynäs.

Omgång 2

Djurgården - Luleå 1-3
Brynäs - Färjestad 2-3 SD

Ett fullsatt Hovet gjorde vad de kunde för att bära fram sitt djurgården till en förlängd säsong, men det var Luleå som återigen tog en tidig ledning, nu efter 02:10. Sedan utökade bortalaget till 0-2 bara 44 sekunder senare. En drömstart för luleå och den drömstarten spann man sedan vidare på. Man försvarade ledningen bra och Djurgåeden mäktade bara med 15 skott på mål under hela matchen. Markus Sörensen reducerade drygt halvvägs in i matchen, men någon jättespänning blev det aldrig ändå. Luleå kontrollerade matchen ganska bra och stängde den definitivt när Johan Forsberg av alla människor gjorde 1-3 för Luleå. Publiken på Hovet stod ändå upp och bar fram sitt lag under de sista sekundrarna av matchen och av säsongen för Djurgården.

I Gävle utspelades en jämn historia, där Färjestad tog ledningen, precis som i 1:a matchen i karlstad, och det var återigen Linus Persson som gjorde målet. I powerplay kunde dock Brynäs kvittera med 18:35 på klockan, ett väldigt viktigt psykologiskt mål. Tero Koskiranta ssåg dock till att Färjestad återigen satt i förarsätet efter drygt 5 minuter av 2:a perioden. Det såg också ut att bli matchavgörande, men Brynäs plockade Bernhard Starkbaum och med 18:48 på klockan i 3:e perioden satt också 2-2 i nät bakom PW i Färjestadskassen. Ännu ett viktigt sent mål för Brynäs alltså, det 2:a i matchen. Närmre en seger än så kom man dock inte, för i matchseriens 2:a förlängning var det den här gången Färjestads tur att avgöra. 06:12 in i förlängningen stänkte Anzi Salmela in 2-3 för Färjestad.

2-0 i matcher till luleå, som därmed är i kvartsfinal, men vilka man där skulle få möta var ännu inte klart. Det berodde på vem som vann den avgörande matchen i Karlstad mellan Färjestad och Brynäs. Vid hemmaseger skulle Luleå ställas mot Skellefteå i kvarten. Vid bortaseger skulle Brynäs istället få ta sig an Skellefteå, medan Luleå då skulle få Frölunda.

Omgång 3

Färjestad - Brynäs 1-2

För 2:a matchen i rad fick PW förtroendet mellan stolparna i Färjestadskassen. Han gjorde det bra och tog 29 skott och höll länge nollan. Ändå räckte det inte, för Bernhard Starkbaum plockade 31/32 skott och Brynäs höll undan för Färjestads slutforsering, efter att Brynäs först kvitterat med 11:15 kvar av matchen och med nästan exakt samma tid på klockan som när Brynäs kvitterade i Gävle i match 2, 18:48, nu 18:41, satt också 1-2 i nät bakom PW. Tomas Slovak gjorde sitt 1:a mål i slutspelet och det blev också matchavgörande. Brynäs höll emot Färjestads slutforsering och Brynäs får därmed möta Skellefteå i kvartsfinal, medan Färjestad missar densamma för 1:a gången på 21 år. 21 år! Det är en lång tid, men under alla dessa år har Färjestadd alltså funnits med när det har vankats kvartsfinal, enda fram tills i år.

Kvartsfinalerna kommer nu att spelas enligt följande:

Skellefteå - Brynäs
Frölunda - Luleå
Växjö - Örebro
Linköping - HV71

Jag kan inte se hur Brynäs ska kunna rubba Skellefteå. kanske tar man någon matvh med det självförtroende man nu har skaffat sig, men jag tror SAIK vinner med 4-1 i matcher.

Luleå tror jag däremot kan utmana Frölunda. Det blir en repri på CHL-finalenn som spelades tidigare i vintras, där Luleå gick segrande ur det hela. Det tror jag man kan göra även den här gången. Tror dock det kommer bli jämnt, men jag sticker ändå ut hakan och säger 4-3 i matcher till Luleå.

Örebro tror jag faktiskt kan utmana Växjö ordentligt. Örebro har haft lätt för Växjö under säsongen. Örebros kvicka och små spelare har lätt rundat Växjös stora och tunga backar. Tror man har 4-1 i matcher totalt sett under den här säsongen, men jag tror det blir jämnare här. Tror även denna kan gå till 7 matcher och jag säger faktiskt 4-3 i matcher till Örebro, om Julius Hudasek kan storspela på samma sätt som han har gjort under stora delar av säsongen och om Derek Ryan och co. kan fortsätta att producera framåt. Brister någon av dessa punkter, då vinner Växjö.

E4-derby direkt i kvartsfinal. Det lär bli heta möten mellan LHC och HV, men jag tror LHC är numret större än HV och med Jeff Taffe, Broc Little och Jacob McFlikier i spetsen kommer man att slå ut HV med 4-2 i matcher.