Matchboll till Leksand!

Match 5 i den här otroligt spännande matchserien. Norra stå höll igång ordentligt innan match och publiken var helladdad. Det var som bekant 2-2 i matcher och det här skulle således bli en enormt viktig match.

Matchinledningen var väldigt avvaktande till skillnad från de 4 föregående matcherna, där det hade varit tidiga mål i alla 4. Här var det dock avvaktande, men det var Leksand som skapade aningen mer än Malmö. farligaste chansen hade Sallinen, en chans som uppkom ur ingenting, men där var Hovinen med. Det var han även senare när Leksand fortsatte att trycka på och när matchen kom igång litegrann. Tempot höjdes, det fysiska spelet ökade och chanserna haglade åt båda håll. Haglade är kanske fel ord, men det var i vilket fall chanser åt båda håll, mest för Leksands del.

1-0 hängde sedan i luften, inte minst när David Åslin drog en Malmöspelare, men lyckades inte dra Hovinen i sista dragningen, men Leksand fortsatte att trycka på och Jonas Frögren var faktiskt nära på att ge hemmalaget ledningen, men inget mål där heller.

Det var dock Leksand som hade tagit tag i taktpinnen och skapade en rad halvlägen, innan man fick spela powerplay, efter att Patrik Cehlin hakats i skottögonblicket.

Powerplayet var dock inget vidare bra. Istället var det Malmö som var närmst när man kom 2 mot 1, men Alsenfelt var iskall där och sedan fortsatte Malmö att dra på sig utvisningar, när Nils Andersson hakade Sallinen. Spel 5 mot 3 i dryga minuten för Leksands del alltså. Man skapade en del, pressade på ju längre powerplayet gick. Det blev jobbigt för Malmöspelarna och efter att ha spelat runt en del kunde tomi Sallinen till slut peta in 1-0 för Leksand!

Malmö var nära en kvittering precis efteråt, men Alsenfelt stod emot och istället var 2-0 nära, när Bergenström gick runt kassen och försökte få in pucken köksvägen, ungefär som Sallinen gjorde i match 1, men nu var Hovinen med på noterna.

Med mindre än 2 minuter kvar av perioden missade Leksand dock helt i markeringarna och Himelfarb, som har varit ganska osynlig i de senaste matcherna, men som ändå har gjort 3 mål innan den här matchen, 4 mål nu då, för han satte pucken vid ena stolpen hos Alsenfelt och det var kvitterat. Lite onödigt kan jag tycka, en sådan miss får man inte göra.

I 2:a perioden fick Leksand spela nästan 2 minuter i powerplay till en början, men det var ett ganska uddlöst PP och Malmö kunde klara av det ganska lätt. I spel 5 mot 5 var det sedan Malmö som var det hetare laget, men Leksand fick ytterligare 2 powerplaylägen innan perioden var slut. Det var 2 powerplay som var bättre än det 1:a i perioden, men det ville sig inte riktigt och det var fortsatt 1-1 efter 2 spelade perioder, även om det var Leksand som var närmst ett ledningsmål.

I 3:e perioden skulle det också komma ett ledningsmål. Patrik Cehlin satte fart genom mittzonen efter 2 minuters spel, drev runt kassen och lade in 2-1 till Leksand köksvägen, precis som Sallinen gjorde i 1:a matchen och som Bergenström försökte med i 1:a perioden. undrar om det är något de blåvita har pratat om, att Hovinen har problem med köksvägen?

Målet fick hela hallen att vakna ordentligt och de drygt 6500 åskådarna på plats skapade ett enormt tryck och en ljudkulis värd att höra.

Än återstod det mycket tid för Malmö att vinka på och man började nu spela mer fysiskt än innan, samtidigt som leksingarna såg lite trötta ut. Oroväckande med 12 minuter kvar. Det var ju ungefär här som malmö tog över helt senast i Tegera arena. då ledde Leksand visserligen med 4-0. det är lite skillnad mot att leda med 2-1. Här fick man inte släppa till någonting, det var jobb till 100% i varje situation som gällde. Man hade ju trots allt 2-1. det räckte ju. det var Malmö som var tvungna att jobba framåt och tiden tickade obarmhärtigt på för skåningarna. Man hade dock, precis som många av matcherna tidigare, tagit över mer och mer ju längre perioden gick och nu gällde det för Leksand att inte backa hem för mycket och inte ge Malmöspelarna ytor att spela på.

8 minuter återstod och tiden tickade uppåt. 2-1 stod sig, men Malmö hade alltjämt ett spelövertag och var det lag som skapade mest. Man skulle också få en gyllene chans att kvittera med 6 minuter kvar, då man fick spela powerplay.

tiden tickade på, man skapade viss press, men leksingarna med Oscar Alsenfelt i spetsen klev fram och höll emot. Man klarade av boxplayet och nu återstod det bara 4 minuter. 3 minuter. Tiden tickade för Leksand, som nu bara var knappa 3 minuter från att skaffa sig matchboll i den här serien. Malmö satsade allt framåt och tog timeout och plockade Hovinen med 02:30 kvar att spela. Snacka om närver. Hela arenan vibrerade nästan av nervocitet och nu gällde det att de där matcherna mot Växjö och Frölunda i grunndserien inte smög sig på hos de blåvita, då när Leksand tappade 1-0 mot Växjö och förlorade med 1-2 i sudden med 2 minuter kvar och där man tappade 4-3 och förlorade med 4-5 på straffar mot Frölunda med 4 sekunder kvar.

Nu var det spel 6 mot 5 för Malmö, när Hovinen lämnade kassen. Det återstod bara dryga minutens spel. Rödhökarna pressade på och en kvittering var inte långt bort, men Alsenfelt klev fram när det behövdes som mes och Leksand höll undan!

Det innebär att man nu har 3-2 i matcher och har 2 matcher på sig att avgöra det här. Det här kan mycket väl ha varit säsongens viktigaste och skönaste seger, även om inget är klart än. Vi ska komma ihåg att man måste vinna en match till. 1/2. Man har chansen att avgöra redan på måndag, i Malmö, men annars har man hemmaplansfördel i sista matchen. En sak är helt klar, Maömö kommer inte bli klara på hemmaplan. Förhoppningsvis blir man inte klara alls. Faktum är att det här kan ha varit sista matchen i Tegera arena för den här säsongen, om Leksand avgör redan på måndag. Man har vunnit i Malmö arena tidigare under den här matchserien och nu är det Malmö som har pressen på sig. Man måste vinna på måndag. Leksand har råd med en förlust, även om det så klart vore ofantligt härligt om man kunde avgöra redan på måndag.

Rögles öde får ni i ett separat inlägg på södag. Blir man klara för SHL redan då, eller griper Västerås sista halmstrået?