Hockeyettan 2011-2014 - Så har det sett ut

Jag tog en titt i arkivet på Hockeyettan, eller Div. 1, som den hette innan den här säsongen, och på vilka lag som från säsongen 2010/11, då jag startade den här bloggen, har tagit sig till playoff på vägen mot Allsvenskan och var dessa lag spelar idag. Såhär har det sett ut:

2010/11

Allettan Norra

Asplöven vann serien före Björklöven. Båda dessa spelar nu i Allsvenskan.
Kiruna blev 3:a och Hudiksvall 4:a. Båda dessa är fortfarande kvar i Hockeyettan.
Piteå, Sollefteå, Östersund och Kovland hade spelat klart för säsongen. Alla 4 är fortfarande kvar i Hockeyettan, Piteå på en betydligt mer framskjuten placering än här, Östersund likaså, i synnerhet den här säsongen, medan Sollefteå nu huserar i botten av Hockeyettan Norrra.

Allettan Mellan

Huddinge vann serien, före Visby, Enköping och Ore. Huddinge och Visby tillhör fortfarande den övre delen av Hockeyettan, medan Enköping haar haft svårt att hävda sig under de senaste säsongerna. Ore har åkt ur serien och återfinns nu i Hockeytvåan (heter den så?).
Spelat klart efter Allettan hade här Surahammar, Nacka, Arboga och Nyköping. Här har det hänt grejer. Surahammar finns kvar i Hockeyettan, men har inte varit i närheten av Allettan efter det här. Nacka har likt Ore åkt ur serien och återfinns i Hockeytvåan. Arboga kvalar sig just nu kvar i Hockeyettan och Nyköping har tyvärr gått i konkurs.

Allettan södra

Vita hästen vann Allettan södra. Man spelar som bekant i Hockeyallsvenskan 4 år senare och har nu chans att nå SHL. Spikrak kurva uppåt härifrån.
Kristianstad slutade 2:a i Allettan, Nybro 3:a och Karlskrona 4:a. Kristianstad är fortfarande ett topplag i Hockeyettan, Nybro går lite upp och ner, men är ett stadigt lag i serien. Karlskrona har haft en ännu mer spikrak utveckling än Hästen. 4 år senare vann man Hockeyallsvenskan och har nu 50% chans att spela i SHL till nästa säsong.
Spelat klart här hade Skövde, Olofström, Mariestad och Kumla gjort. Alla 4 finns kvar i Hockeyettan, men Olofström har rasat genom serien och slutade den här säsongen tvärsist i Grupp F och kvalar sig just nu kvar i serien, precis som Arboga.

Av alla dessa 24 lag spelar just nu alltså 0 av dem i SHL 4 säsonger senare, men 4 av dem har tagit klivet upp till HA, medan 2 lag har åkt ur Hockeyettan, 2 lag kvalar sig just nu kvar i serien och 1 lag har konkat. Således spelar 15 av dessa fortfarande kvar i Hockeyettan.

I Playoff mötte sedan Enköping Wings, vilka man slog ut med 2-0 i matcher. Nybro slog ut Halmstad med 2-0 i matcher, Karlskrona slog ut Tranås med 2-0 i matcher, Ore slog ut Borlänge med 2-1 i matcher, Kiruna slog ut Örnsköldsvik med 2-0 i matcher och Hudiksvall slog ut Teg med 2-1 i matcher.

Sedan slog Karlskrona ut topptippade Kristianstad med 2-0 i matcher, Kiruna slog ut Ore med 2-0 i matcher, Enköping slog ut Hudiksvall med 2-0 i matcher och Björklöven slog ut Nybro med 2-1 i matcher.

Karlskrona slog sedan ut Visby med 1-0 i matcher, Huddinge slog ut Kiruna med 2-0 i matcher, Hästen slog ut Enköping med 2-0 i matcher och Asplöven slog ut Björklöven med 2-0 i matcher.

Den här säsongen hade vi alltså Karlskrona, Huddinge, Hästen och Asplöven i kvalserien.
3 av dessa spelar nu i HA. Huddinge har chansen att göra det nästa säsong, men då ska man ta sig förbi playoff 3 först, + sluta topp 4 i kvalserien.
Från HA hade vi här Troja och Tingsryd i kvalserien, vilka båda har åkt ur den serien 4 år senare, men som båda har chansen att ta steget tillbaka, eftersom att båda 2 är framme i playoff 3.
Här höll sig både Troja och Tingsryd kvar i HA, Tingsryd genom att passera Karlskrona i sista omgången, så det var väldigt nära för KHK redan här, men man fick vänta 1 år till på steget upp.

2011/12

Här var jag dålig på att skriva om vägen mot Allsvenskan, men jag skrev iaf att Boden, Ånge, Enköping, Huddinge, Tranås och Nybro gick vidare till playoff från fortsättningsserierna. Här har det också hänt grejer, iaf i norrr. Boden och Ånge har åkt ur serien, men tror Boden är med och försöker kvala sig upp nu igen. Enköping var alltså med i racet även den här säsongen och huddinge missade tydligen Allettan och fick ta sig vidare via fortsättningsserierna.

Olofström blev utslaget i Allettan året innan, men här nådde man hela vägen till kvalserien, genom att slå ut Nybro med 2-0 i matcher i playoff 1, sedan slå ut Bhjörklöven med 2-1 i matcher i playoff 2 och sist men inte minst slå ut Wings med 2-0 i matcher i playoff 3.
Nå kvalserien gjorde även Asplöven, för 2:a året i rad, som slog ut Huddinge med 2-1 i matcher i playoff 2 och Kiruna med 2-1 i matcher i playoff 3. Det innebar alltså att man redan här avfärdade en av konkurenterna från kvalserien året innan, Huddinge.
Kallinge, som kvalade upp till Hockeyettan året innan, som här slog ut tranås med 2-0 i matcher i playoff 1, Enköping med samma siffror i playoff 2 och slutligen också slog ut Nyköping med 2-1 i matcher, avgörandet i sudden på bortaiss, i playoff 3, var också kvalserieklara. Nyköping misslyckades året innan och slutade sist i Allettan mellan. Här vann man Allettan mellan, men lyckades trots det inte ta sig vidare till kvalserien. Alla dessa misslyckanden tror jag i hög grad bidrog till att man senare konkade.
Karlskrona slutade bara 4:a under höstens grundserie, 2:a i Allettan, bakom Vita hästen, slog ut Östersund med 2-1 i matcher i playoff 2 och som slutligen också slog Hästen med 2-1 i matcher i playoff 3.

Den här säsongen hade vi alltså Asplöven, Karlskrona, Olofström och Kallinge i kvalserien.
2 av lagen som fanns med året innan, KHK och Asplöven. Båda dessa spelar i HA 3 säsonger senare. Olofström kvalar sig som sagt kvar i Hockeyettan och Kallinges raketfart uppåt i serien efter att man tog steget upp har avtagit lite med åren. Det här var deras 1:a säsong i Hockeyettan, man överraskade alla, men efter den här säsongen har man bara varit i kvalserien upp till HA 1 gång till.
Från HA klarade sig både Troja och Tingsryd undan kval den här säsongen. Istället var det Borås och Sundsvall som tvingades kvala sig kvar i serien. Karlskrona gjorde det strålande och när man snubblade på mållinjen året innan var nu glömt, för här räckte det hela vägen och KHK blev ett Allsvenskt lag till säsongen 2012/13. Borås höll sig kvar i serien, medan Sundsvall åkte ur. Sedan dess har Sundsvall försökt ta sig upp igen och nu hårdsatsar man när man är klara för kvalsserien senare i mars. Det kunde dock ha varit verklighet redan till säsonen efter, 2012/13, för det var här som Borås degraderades p.g.a. ekonomiska bekymmer och 3:an i kvalserien istället fick Borås plats i HA. Det var Asplöven, som knep den från Sundsvall i sista omgången av kvalserien.
Alltså, Karlskrona och Asplöven i realiteten till HA till nästa säsong. Borås har sedan fortsatt att rasa och har nu även åkt ur Hockeyettan. Tror inte ens man är med och försöker kvala sig upp igen. Så efter degraderingen är Borås ett solklart exempel på en klubb där allt har gått utför sedan des och vad det kan betyda att inte klara en elitlicens och ekonomiska problem, precis som Timrå, Almtuna, AIK och Oskarshamn har haft under den här säsongen.

2012/13

Allettan Norra

Här vann Björklöven serien, före Sundsvall, Piteå och Kiruna.
Östersund, Teg, Örnsköldsvik och Kovland hade spelat klart för säsongen.

Allettan Mellan

Visby, Huddinge, Enköping och Åker tog sig vidare från Allettan Mellan.
Nyköping, Hudiksvall, Falu IF och Lindlöven hade spelat färdigt för säsongen. Ännu ett i raden av misslyckanden för Nyköping alltså. Det är inga stora marginaler man missade med heller. Här var man 1 poäng bakom Åker och precis som jag nämnde ovan tror jag att detta i högsta grad bidrog till att man slutligen gick i konkurs.

Allettan Södra

Vita hästen, Olofström, Kallinge och Vimmerby tog sig vidare från Allettan Södra.
Mariestad, Skövde, Kristianstad och Mörrum blev utslagna.

Vännäs, Sollefteå, Borlänge, Wings, tranås och Halmstad tog sig vidare till playoff via fortsättningsserierna.

I Playoff 1 slog Kiruna ut Vännäs med 2-0 i matcher, Piteå slog ut Sollefteå med 2-0 i matcher, Åker slog ut Borlänge med 2-0 i matcher, Enköping slog ut Wings med 2-0 i matcher, Tranås slog ut Vimmerby med 2-1 i matcher och Kallinge slog ut Halmstad med 2-0 i matcher.
Alla lag från Allettan tog sig alltså vidare, utom Vimmerby, som blev utslaget av tranås.

I playoff 2 slog Kiruna ut Enköping med 2-0 i matcher, Piteå slog ut Åker med 2-0 i matcher, Huddinge slog ut Kallinge med 2-1 i matcher och Olofström slog ut Tranås med 2-0 i matcher.

Slutligen slog Björklöven äntligen ut Olofström med 2-0 i matcher och var därmed klara för kvalserien, för 1:a gången sedan man degraderades. Huddinge slog ut Visby med 2-0 i matcher och var därmed klara för kvalserien för 2:a gången på 4 år. Vita hästen slog ut Kiruna med 2-0 i matcher och Piteå slog ut Sundsvall med 2-1 i matcher. Nära för Sundsvall att nå kvalserien under sin 1:a säsong i Hockeyettan alltså, men det räckte inte hela vägen och det blev ytterligare en säsong i serien.

Kvalserien bestod det här året alltså av Björklöven, Huddinge, Vita hästen och Piteå från Hockeyettan.
Tingsryd och Karlskrona gjorde dem sällskap från Allsvenskan.
Karlskrona höll sig kvar, efter en jätterysare, där båda lagen tog sina matcher till sudden och där båda lagen förlorade på straffar. Hade Tingsryd vunnit sin match, då hade KHK åkt ur Allsvenskan istället och vem vet var man hade varit idag då. att man höll sig kvar här var nog väldigt, väldigt viktigt för var man står idag, med ena benet i SHL.
Björklöven tog även de steget upp igen, på en gång, när man till slut nådde hela vägen till kvalserien. då tog man chansen. Tingsryd ramlade alltså ur Allsvenskan här, men är nu, 2 år senare, på väg tillbaka. Björklöven hade här Daniel Wälitalo i mål. Han återfinns numera i Västervik, som också har chansen att nå hela vägen. Wälitalo har varit med förut och som jag skrev i ett annat inlägg så kan han komma att bli väldigt viktig för Västervik när det ska avgöras.

2013/14

Allettan Mellan

Nyköping, Visby, Hudiksvall och Huddinge tog sig vidare här.
Borlänge, Åker, Vallentuna och Enköping hade spelat klart. Notabelt är här att Vallentuna just nu kvalar sig kvar i Hockeyettan, bara 1 år efter det här alltså.

Allettan Södra

Vita hästen, Kallinge, Tingsryd och Mariestad tog sig vidare härifrån.
Vimmerby, Mörrum, Helsingborg och Skövde hade spelat klart.

Allettan Norra existerade inte förra säsongen. då spelades Grupp A som en rak serie, både över höst och vår, varefter de 6 främsta gick vidare till playoff och det var å Piteå, sundsvall, Kiruna, Östersund, Teg och kalix.

Från fortsättningsserierna gick Tierp, Wings, Västervik och Kristianstad vidare till playoff.
Wings tar sig nästan varje år vidare till playoff via fortsättningsserierna. Når man Allettan åker man ut. På de här 4 säsongerna har man inte tagit sig till playoff via Allettan en enda gång, men via fortsättningsserierna alla 4. Som längst har man nått playoff 3, men aldrig hela vägen till kvalserien. Västervik var här dock 1:a gången man var med i playoff.

I playoff 1 slog Kiruna ut Kalix med 2-0 i matcher, Östersund slog ut Teg med 2-0 i matcher, Hudiksvall slog ut Tierp med 2-1 i matcher, Huddinge slog ut Wings med 2-1 i matcher, Tingsryd slog ut Västervik med 2-1 i matcher och Kristianstad slog ut Mariestad med 2-1 i matcher.

I playoff 2 slog Tingsryd ut Kiruna med 2-0 i matcher, Kristianstad slog ut Hudiksvall med 2-0 i matcher, Visby slog ut Huddinge med 2-0 i matcher och Kallinge slog ut Östersund med 2-0 i matcher.

I playoff 3 slog Kallinge ut Sundsvall, som återigen, även i deras 2:a säsong i Hockeyettan, inte nådde hela vägen fram till kvalserien, Tingsryd slog ut Nyköping, vilket blev dödsstöten. Efter den här säsongen gick man i konkurs. Piteå slog ut Kristianstad och Vita hästen slog ut Visby.

Den här säsongen hade vi alltså en kvalserie med Kallinge, Tingsryd, Piteå och Vita hästen.
Från allsvenskan gjorde Troja och Björklöven dem sällskap.
Löven höll sig kvar i HA, men Troja åkte ur och Vita hästen gick äntligen upp, efter alla de här åren, där man hela tiden har varit med och slagits i toppen av Hockeyettan, men bara nått kvalserien 1 gång på de här 4 åren. Det här var den 2:a gången man nådde dit och då löpte man linan fullt ut.

Sammanfattningsvis ser det alltså ut såhär:

2010/11

Den här säsongen hade vi alltså Karlskrona, Huddinge, Hästen och Asplöven i kvalserien.
Troja och Tingsryd gjorde dem sällskap från HA

2011/12

Den här säsongen hade vi alltså Asplöven, Karlskrona, Olofström och Kallinge i kvalserien.
Borås och sundsvall gjorde dem sällskap från HA.

2012/13

Kvalserien bestod det här året alltså av Björklöven, Huddinge, Vita hästen och Piteå från Hockeyettan.
Tingsryd och Karlskrona gjorde dem sällskap från HA.

2013/14

Den här säsongen hade vi alltså en kvalserie med Kallinge, Tingsryd, Piteå och Vita hästen från Hockeyettan.
Troja och Björklöven gjorde dem sällskap från HA.

Karlskrona var med i kvalserien 3 år i rad, 2011, 2012 och 2013. Först missade man precis att ta steget upp, sedan tog man steget upp och slutligen försvarade man sin Allsvenska status.
Hästen har också varit med 3 gånger, 2011, 2013 och 2014. Man misslyckades med att ta steget upp 2011 och 2013, men tog steget upp 2014.
Asplöven har varit med 2 gånger, 2011 och 2012. båda gångerna missade man egentligen att ta steget upp, men 2:a året, 2012, hade man tur, när Borås senare degarderades och man fick ta deras plats i HA.
Björklöven har också varit med 2 gånger, 2013 och 2014. Första året gick man upp, andra året försvarade man sin plats i HA.
Huddinge har också varit med 2 gånger, 2011 och 2013men misslyckats att ta steget upp båda gångerna.
Piteå har likt Huddinge varit med 2 gånger, 2013 och 2014, men missat båda gångerna. I år når man inte dit och det är alltså ett steg tillbaka mot de 2 föregående säsongerna.
Kallinge har också varit med 2 gånger, 2012 och 2014, men missat båda gångerna.
Olofström tog sig hela vägen 1 gång, 2012, men misslyckades då med att ta steget upp.
Troja har också varit med 2 gånger, 2011 och 2014. Först försvarade man sin plats i HA, 2:a gången åkte man ur.
Tingsryd har ett väldigt likt mönster som Troja. Man har varit med 2 gånger, 2011 och 2013. 1:a året försvarade man sin status i HA, 2:a året åkte man ur.
Borås har varit med 1 gån, 2012. Då klarade man sig egentligen kvar, men degraderades sedan ändå.
Sundsvall har också varit med 1 gång, 2012, då man åkte ur.

Tittar man på de Allsvenska lagen som går in i serien så är det totalt 2+2+2+2 under de här 4 åren, alltså 8 lag. Av dessa 8 har 4 klarat sig kvar i HA, 4 har åkt ut. så det är väldigt jämnt där.
4 nya lag har alltså tagit steget upp under de 4 senaste säsongerna. Det är Karlskrona, Vita hästen, Asplöven och Björklöven som har gått upp, och Troja, Tingsryd, Borås och Sundsvall som har åkt ur.
Av de 4 som har åkt ur är Sundsvall nu klara för kvalserien upp igen, Troja och Tingsryd är nära samma kvalserie, ska bara förbi playoff 3 först, och Borås är nere i Hockeytvåan.
Av de 4 lag som har tagit steget upp vann Karlskrona HA den här säsongen och spelar nu Allsvensk final mot Västerås, Björklöven och Hästen spelar nu slutspelsserie för att försöka nå SHL och Asplöven undvek kvalserien neråt i år. Så det går sammantaget ganska bra för de lag som har tagit sig upp till HA och de lag som har trillat ur tillhör toppen i Hockeyettan, utom Borås då.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0