Hockeyallsvenska finalen - Omgång 2 och 3

karlskrona har nu vänt på steken mot Västerås, som vann den 1:a Allsvenska finalmatchen med 2-1, efter ett sent avgörande av Dustin Johner. Returmötet i Karlskrona innebar en lika flygande start för KHK som i 1:a matchen, allltså ett tidigt ledningsmål, nu signerat Maxim Matushkin. Sedan tog Västerås över, precis som man gjorde i 1:a ,matchen, men målen gjorde hemmalaget. Drygt halvvägs in i 1:a perioden utökade Niklas Lihagen ledningen till 2-0, i powerplay, efter att Västerås bränt 2 powerplayförsök. Ganska psykologiskt efter att där och den där 2-0-ledningen stod sig länge, enda tills Alexander Bergström satte spiken i kistan med sitt 3-0-mål med 05:13 kvar av matchen. Västerås plockade då Jonatan Bjurö, satsade allt på ett kort och fick faktiskt in en reducering, men då återstod det bara 11 sekunder att spela. Så Karlskrona vann matchen med 3-1, Patrik Galbraith växte fram till en ren vägg, ännu mer än han gjorde i match 1 och motade nu 38/39 skott han fick på sig, medan Bjurö "bara" motade 19/22 skott, och KHK hade därmed utjämnat matchserien till 1-1 i matcher.

Sedan var det dags för returmöte i Västerås igen och nu var det hemmalaget som fick en flygande start på matchen. Robin Jakobsson gav Västerås ledningen efter 13:33 och Jonas Emerdahl utökade sedan till 2-0 innan perioden var slut. En mycket stark 1:a period av VIK och Galbraith såg plötsligt mänsklig ut igen. Karlskrona fick dock precis den start på 2:a perioden som man ville ha när Joel Kellman reducerade bara 2 minuter in i perioden och sedan kom också 2-2, efter halva matchen, och det var återigen Joel Kellman som höll sig framme. Karlskrona fick sedan en ännu större skjuts i rätt riktning i början av 3:e perioden, när publiken i ABB arena verkligen satte kaffet i vrångstrupen, för efter bara 11 sekunder gjorde Niklas Lihagen 2-3 för Karlskrona, som därmed hade vänt på steken och nu blev nästan nervositeten greppbar hos hemmaspelarna. Ju längre tiden gick, ju närmre slutsignalen man kom, desto mer talade allt för Karlskrona. Med 02:07 kvar av matchen klev dock Robin Jakobsson fram på nytt och satte 3-3 bakom galbraith. Den lättnaden gick verkligen att ta på efter målet. 3-3 stod sig matchen ut och förlängning väntade. En förlängning som visade sig bli rejält utdragen, men där till slut, efter ganska exakt 1,5 periods övertid, Joel Kellman gjorde sitt 3:e mål för dagen när han avgjorde fram till 3-4 för Karlskrona, efter totalt 90:50 minuters ishockey. Detta trots att Västerås hade bombarderat Patrik Galbraith med skott, men där han plockat 60/63 skott och där Bjurö återigen "bara" tog 30/34. Där har vi en stor bidragande orsak till de här båda segrarna för Karlskrona. Patrik Galbraith. Han är på väg att skaffa sig en legendstempel i Karlskrona i och med sitt spel i de här båda matcherna...

Det innebär alltså att Karlskrona HK nu är 1 match från att spela i SHL nästa säsong. Det innebär att Västerås först och främst måste vinna nere i Arena Karlskrona på tisdag, för att sedan ta hem 5:e och avgörande matchen hemma i ABB arena på torsdag. Som ni ser, vägen ligger vidöppen för Karlskrona i nuläget och favoriten Västerås är därmed på väg att missa avancemanget. Missar man här får man ju dock 1 chans till, men jag tror nog helst att man slipper möta Rögle eller malmö i bäst av 7...

så, tisdag, då gäller det, allt eller inget för Västerås.