Hockeyallsvenska finalen - Match 4

Så var det då dags. I match 4 i bäst av 5 kunde Karlskrona HK bli klart för SHL, efter att man vänt 0-1 i matcher till 2-1 genom 2 blytunga segrar, där Pareik Galbraith, särskilt i match 2, växte ut till ett riktigt spöke för Västerås, en riktig gigant i mål, en ren matchvinnare för KHK. Han skulle bli tvungen att spela lika bra som under de tidigare matcherna även här, för nu skulle Västerås, som de favoriter man var innan serien drog igång, ge allt för att kvittera i matcher och sedan ta hem matchserien med 3-2 i matcher genom att vinna hemma i ABB arena, men först var man alltså tvungna att vinna här, i Arena Karlskrona.

Man fick också en drömstart på matchen. Redan efter 04:11 kunde Dustin Johner göra 0-1 för Västerås, ett resultat som länge såg ut att bli matchavgörande. Det saknades dock inte chanser och precis som i tidigare matcher var det Västerås som skapade mest och bäst, men Patrik Galbraith spikade igen efter det där målet och släppte inga fler puckar förbi sig under resten av matchen. I Västeråskassen såg Jonas Fransson länge ut att hålla nollan, men med 13:04 på klockan i sista perioden kunde Joel Kellman till slut spräcka Franssons nolla i powerplay och bara 2 minuter senare satte Vyacheslav Trukhno 2-1 för Karlskrona och de 3550 åskådarna i Arena Karlskrona exploderade i ett öronbedövande jubel, för nu var man mindre än 5 minuter från en ren bragd. Västerås satte så klart in allt man hade, men Galbraith stod emot och när slutsignalen ljöd var det ett faktum. Karlskrona HK spelar i SHL nästa säsong!

Det är en ren bragd. Klubben bildades så sent som 2001, då i Div 3. Sedan tog man klivet upp till Div 1 2006, samma år som Skellefteå gick upp i Elitserien och som Leksand åkte ur densamma. Sedan har man etablerat sig i Div. 1 och så sent som 2012, för 3 säsonger sedan, tog man klivet upp i Allsvenskan, efter att ha fallit på mållinjen året innan. 1:a året i Allsvenskan blev inget roligt alls och man slutade tvärsuist i tabellen och fick kvala sig kvar. Ett kval där man säkrade vidare spel i Allsvenskan först i sista omgången. ÅRet efter, förra säsongen, överraskade man alla och låg länge i toppen av Allsvenskan, men man orkade inte riktigt hela vägen och föll tillbaka litegrann mot slutet av säsongen, som tog slut i playoffserien. I år har man överraskat och övertygat på exakt samma sätt, men med den skillnaden att i år har man hållt hela vägen och 1 poäng före storfavoriten Malmö tog man en plats i den Allssvenska finalen, där man ställdes mot seriesegrande Västerås och väl där har nu Patrik Galbraith klivit fram som en ren vägg i mål och Joel Kellman har visat vägen ren offensivt och nu är man där. 14 år efter att föreningen bildades är man i SHL, i svensk hockeys finrum. Det är en bragd som slår det mesta i dagens hockeysverige och jag glädjs verkligen med Karlskrona HK, som också får tillstånd från SHL att spela i ligan, trots sin nuvarande arena, som inte uppfyller de krav som SHL har satt upp till nästa säsong, där det måste finnas minst 5000 läktarplatser. Det gör det inte i arena karlskrona, men det är inte heller rimligt att färdigställa en ny arena till i höst och därför får man dispens från kraven, men en ny arena kommer att byggas.

Just nu är det bara guld och gröna skogar i Karlskrona och det kan jag förstå och det är mycket välförtjänt och klart att man ska rida på den här vågen en bra tag framöver, men frågan är hur det blir sedan och hur man kommer att klara sig i SHL, där man kommer att få möta lag som Skellefteå, Frölunda, Färjestad och HV71? Det återstår att se, men just nu firas det i Karlskrona och det med all rätt.

Karlskrona HK alltså i SHL, genom 3-1 i matcher mot Västerås, grattis!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0