Himelfarb och självmål sänkte Leksand

Så var det äntligen dags. Nu skulle det avgöras. 1:a mötet i bäst av 7 mellan Leksand och Malmö. Leksand hade haft över en veckas matchfritt innan den här matchen, medan Malmö spelat match knappt 2 dygn innan, där man också säkrade 3:e platsen i slutspelsserien genom 2-1 mot Mora.

Här hade Malmö ett ribbskott direkt i matchinledningen, men det var Leksand som gjorde mål. En bättre start på matchen och den här matchserien kunde man knappast få. Efter drygt 2 minuters spel gick Tomi Sallinen runt kassen och lade in 1-0 för Leksand köksvägen.

Sedan fortsatte man att skapa, men Malmö åt sig in mer och mer i matchen ju längre perioden gick och det var definitivt inget överlägset Leksand. Vassare och spetsigare kanske, men Malmös anfall var långt ifrån ofarliga, men det var alltjämt 1-0 efter den 1:a perioden.

I 2:a ökade Linus Hultström på till 2-0. Då såg det ut som att Leksand skulle segla hem den 1:a matchen. För en gångs skull hade man flyt och Alsenfelt var stabil längst bak.

Precis som i 1:a perioden skulle dock Malmö äta sig in i matchen ju längre perioden gick och drygt halvvägs in i densamma fick också Alsenfelt kapitulera, när leksingar inte fick undan pucken framför mål och Björn Svensson till slut var sist på pucken.

Efter målet tog Malmö också över hela matchen. Man skapade klart mer än vad Leksand gjorde och 2-2 var närmre än 3-1. Leksandsspelarna såg ängsliga och tafatta ut när Malmöspelarna satte hög press på dem, lät dem inte få tid med pucken och 2-2 kom också innan perioden var över. Med 5 sekunder kvar av densamma stänkte Eric Himelfarb av alla människor in kvitteringen för Malmö, som i högsta grad var med i matchen.

I 3:e perioden fick Leksand dock, för 3:e gången på 3 perioder, ett tidigt mål. I 1:a perioden var det Sallinen som gjorde 1-0, i 2:a perioden var det Hultström som gjorde 2-0 och här i 3:e perioden var det mattias Guter som höll sig framme och snärtade in 3-2 för Leksand, ett oerhört skönt mål.

Precis som i de båda föregående perioderna upprepades dock mönstret i det faktum att Malmö åt sig in mer och mer i matchen ju längre perioden gick och med 8 minuter kvar att spela kom också kvitteringen och på nytt var det Himelfarb som var sist på pucken.

tiden tickade på och det såg ut att gå mot förlängning i Tegera, men med 1:30 kvar av matchen kom avgörandet. En puck som Alsenfelt räddade, men som studsade ut på Brian Connelly, som blev otursfågeln här, och in i eget mål. Ett självmål alltså och det blev matchavgörande. malmö vann matchen med 3-4.

Leksand fortsätter alltså att ha marginalerna mot sig, precis som i slutet av grundserien. Jag hade hoppats att det skulle lossna litegrann här nu och det såg det ju också ut att göra. Vid 2-0 såg det stensäkert ut, men ändå lyckas man inte knyta ihop säcken och återigen är det skitmål man får mot sig, samtidigt som man själva inte får något med sig. 2 ramträffar hade man exempelvis i matchen utan att det blev mål. björn Svenssons 2-1 var en situation där leksingarna borde ha rensat undan pucken. Det gjorde man inte och det blev mål. Himelfarbs 2-2 kom med 5 sekunder kvar av perioden. tänk om det inte hade blivit så och Guter istället hade gjort 3-1 i början av 3:e. Frågan är om Malmö hade orkat hämta in det? Och så ett självmål med 1:30 kvar av matchen som avgör hela matchen.

Egentligen är det bara Himelfarbs 3-3 som är ett rent mål. De andra 3 är skitmål som Leksand inte borde ha haft mot sig. Samtidigt får Leksand själva som sagt inte någonting gratis. inga billiga mål, inget slarv från Malmöspelarna, ingenting. Det är dit Leksand också måste nå, att inte ge bort någonting gratis. Det gör man säkerligen inte med mening, men det här är så typiskt ett lag i motgång. Hade det här varit kvalserien 2013, då hade Leksand vunnit den här matchen med minst 3-1. Nu förlorar man med 3-4 och det var just den här starten vi inte ville ha på den här matchserien. Nu har Malmö vänt på steken och nu är det Leksand som måste vinna en match i Malmö för att klara av det här.

Match 2 spelas imorgon och vinst då är nästan ett måste. 1-1 i matchserien och allt kan hända igen. Jag tror fortfarande att om vi bara får en seger kan många spärrar släppa, men får Malmö 2-0 i matcher, då vetitusan alltså. 15 raka förluster blir det då och då tror jag den mentala uppförsbacken blir för stor för Leksand. Å andra sidan klarade Malmö av att ta sig samman, med minsta möjliga marginal, i Slutspelsserien, efter 3 raka förluster.

Det är i vilket fall lite "nu eller aldrig" imorgon för Leksand. Det var ett bra tag sedan man spelade en match av såhär stort värde. Det är dock något man inte får tänka på och ha i bakhuvudet, inte ens om man leder imorgon med halva sista perioden kvar. Det gäller att släppa på allting och bara köra, något jag inte riktigt tycker att man gjorde i söndags.

Förhoppningsvis var det en match man behövde i benen för att komma in i det här och imorgon tar man Malmö på sin spetskompetens och bredd i truppen, trots den fanatiska Malmöpubliken, som väntas landa runt 10 000 åskådare. Leksand har haft svårt att vinna i Malmö genom åren, men jag hoppas av hela mitt hjärta att man kan släppa handbromsen imorgon och bara köra, för det är det man behöver.

Övriga resultat i direktkvalet:
Modo - Vita hästen 3-0
Västerås - Rögle 3-4

Hästen gjorde det bra och höll emot Modo i 1:a perioden, trots att Modo pressade på ganska bra, i synnerhet där mot slutet av perioden, när man spelade powerplay. Viktigt för Hästen att hålla emot där och det gjorde man också. I 2:a perioden kom dock Modos ledningsmål. Donald Brashear styrde in sitt 1:a mål i Modotröjan och hela Fjällräven center exploderade. Sedan kom också 2-0 och man vann sedan, som synes, med 3-0. En stabil seger för modo, helt enligt planerna, men det återstår att se vad Hästen kan ställa till med i Norrköping...

Rögle gjorde precis som Malmö, vann borta och snodde åt sig hemmaplansfördelen i matchserien och jag står fast vid vad jag sa, jag tror Rögle tar det där. Här gjorde man tidigt 0-1. Västerås kvitterade i 2:a perioden, men direkt efteråt återtog Rögle ledningen med 1-2. Sedan fick man powerplay och då tog det bara 5 sekunder innan jordan Smootherman smackade in 1-3 för Rögle. Västerås reducerade dock innan perioden var över och i 3:e kvitterade man med drygt 5 minuter kvar att spela. Jonas Emerdahl drog dock på sig en hakningsutvisning kort därefter och Rögle, som redan hade gjort 2 mål i powerplay den här kvällen, fick chansen igen, men det såg bedröligt dåligt ut till en början. man fick inte ens in pucken i Västerås zon, men så fick Jordan smootherman, igen, en fin passning av Jack Connolly. det var allt som behövdes och smack sa det så satt 3-4 i nät bakom Jonas Fransson, vilket också blev slutresultatet, trots att Västerås nästn sköt dubbelt så många skott som Rögle, 47 mot 24.

1-0 i matcher till Malmö, Modo och Rögle alltså.