Snabbtitt på Allettorna

Jag tänkte ge er en snabbtitt på allettorna. I Allettan Norra är det spelat 8 omgångar av de 14 som ska spelas, förutom för Piteå, Wings, Kalix och Visby, som har spelat 9 matcher. I Allettan Södra har alla lag spelat 8 omgångar.

Norra

1, Sundsvall 21p +10
2, Piteå 20p +20
3, Huddinge 18p +9
4, Östersund 18p +7
5, Wings 7p -13
6, Hudiksvall 6p -6
7, Kalix 6p -11
8, Visby 6p -16

Som vi ser så har serien delats upp i 2 delar. Efter Östersund är det ett rejält glapp ner till de 4 lagen i botten.

Sundsvall leder serien, 1 poäng före Piteå. Då ska vi dock komma ihåg att Piteå har en match mer spelad, så teoretiskt sätt skulle både Huddinge och Östersund kunna passera och gå upp på 21 poäng, samma som Sundsvall. De 3 lagen har dessutom väldigt jämn målskillnad. Så det här är definitivt inte avgjort än på långa vägar. Det kommer bli ett rejält race här under de sista omgångarna. Har jag förståt det rätt så kommer vinnaren av serie gå direkt till kvalserien, utan något playoff alls. Sedan är det ett sträck efter Wings, alltså lag 2-5. Tror att dessa går till något slags playoff, men jag har faktiskt inte helt koll på hur systemet ser ut. Det innebär dock att trots att lag 5-8 är tämligen avsågade från de övriga 4 så har de en hel del att spela för. 3 av dem kommer att ha spelat klart om 5 resp. 6 matcher och 1 av lagen kommer gå till playoff. Där är det just nu fördel Hudiksvall, som är det enda lag av de här 4 som har 8 spelade matcher. De övriga har spelat 9. I sin 9:e match möter man dock Östersund, som har imponerat och som sagt har chansen att gå upp i delad serieledning, så det blir ingen lätt uppgift för Hudiksvall.

Får jag ge ett tips så tror jag sundsvall eller Piteå tar hem seriesegern till slut. Huddinge blir 3:a och Östersund 4:a. Sista playoffplatsen tar Hudiksvall eller Kalix. Kalix inleddde serien väldigt svagt, men har nu kommit igång de senaste matcherna och slog b.l.a Visby med hela 8-5.

Södra

1, Pantern 23p +24
2, Västervik 13p +6
3, Troja 13p +1
4, Kristianstad 11p +3
5, Tingsryd 11p 0
6, Tranås 9p -8
7, Vimmerby 9p -17
8, Skövde 7p -9

Det går inte annat än att imponeras av Pantern. Det är nästan ett mysterium. Man har tidigare varit ett bottenlag i Div. 1, har aldrig stuckit ut, men nu plötsligt körde man över allting i Hockeyettan i höstas och vann överlägset. Nu leder man allettan lika överlägset. 10 poäng före Västervik. Nästan dubbelt så många poäng som 2:an. Det ska till väldigt, väldigt mycket för att man ska tappa det här. Jag tror man är så gott som klara för kvalserien redan nu, trots att det är 6 matcher kvar.

Bakom Pantern är det betydligt jämnare. Inget lag är avsågat som det har kunnat vara under tidigare Allettor. Skövde är ett sådant lag som under flera säsonger har tagit sig till Alletta genom Grupp E i Div. 1, men sedan har man inte haft något att hämta i Allettan, där man har blivit avsågade. Nu ligger man visserligen sist i serien, men det är bara 2 poäng fram till Vimmerby och Tranås och 4 poäng upp till Tingsryd över sträcket. Tingsryd, som vann Smålandsderbyt mot Troja i Sunnerbohov senast, inför hela 3116 åskådare. Det är en publiksiffra värd att notera. Var nog bra länge sedan det var så mycker folk i Sunnerbohov. Annars är Kristianstad ett annat lag som drar mycet publik och som tillhörde toppen av både höstens grundserie och Allettan. Där är man fortfarande, men efter 90-4 mot Pantern och 1-6 mot Västervik har man tappat litegrann. Det har också Tranås gjort, som i och med 0-6 mot Tingsryd och 3-4 mot Vimmerby har halkat under playoffsträcket, till förmån för Tingsryd, som definitivt inte har haft någon lätt resa under säsongen. Just därför tror jag man verkligen blir att räkna medd. Man är vana att kriga, kanske till skillnad från Pantern, där allt har gått som på räls den här säsongwn. När man seda kommer till kvalserien och just nu möter AIK och Södertälje, då låser sig allting. Starten på den serien blir avgörade för Panterns öde. Fortsäter man på samma segerspår kan man nog fortsätta där och bli att räkna med på allvar, särskilt som 4 lag tar klivet upp till Allsvenskan i år, istället för 2, som det brukar vara, men får man en dålig start på serien, då tror jag risken är att det låser sig, precis som vi har sett fallet har varit för Leksand under så många år, under alla år man dominerade Allsvenskan, men år efter år misslyckades och körde fast totalt i kvalserien. Så ja, en bra start av densamma för Pantern tror jag är nyckeln för Skånelaget.

Får jag ge ett tips även på Allettan Södra så tror jag givetvis att Pantern tar hem seriesegern. Troja blir 2:a, följt av Kristianstad, tingsryd och Västervik/Trånås. Man ska aldrig räkna bort Tranås...

Noterbart är totalt sett att lagen från Hockeyettan Norra just nu ligger 1:a, 2:a, 4:a och 7:a i Allettan Norra. Norra serien har ju under många år ansetts som väldigt ojämn. Må hända att den är det, men uppenbart har man bättre och starkare topplag än vad hockeyettan Västra hade, där just nu bara huddinge övertygar.

I Allettan Södra är lagen från Hockeyettan Södra 1:a, 3:a, 4:a och 5:a. Det är en ännu srörre dominans, men Södra serien är ju erkänt stark. Just nu är det bara Västervik från Östra serien som ens är vidare till Playoff. Övriga 3 lag har just nu spelat klart efter de här 6 avslutande omgångarna, men vi får se hur tabellen slutsligen sumeras. Slutspurten kan börjha även här...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0