Onödigt spännande mot Modo, men 3 poäng!

Under lördagseftermiddagen var det dags för ett riktigt bottenmöte i Tegera arena, när Modo kom på besök. Modo, som inför matchen var 8 poäng bakom Leksand och 11 poäng bakom Brynäs över sträcket. Man hade dessutom bara tagit 7 poäng på de 12 senaste matcherna, alltså 7/36 poäng. Med andra ord var det ännu mer akut med poäng för övikslaget än för Leksand.

Hemmalaget fick dock en kanonstart på matchen. I matchens 1:a anfall fick johan Ryno fram pucken till mattias Ritola, som drog till och det var 1-0 till Leksand redan efter 13 sekunder!

Strax därefter fick Modo dock en gyllene chans att ta sig in i matchen när Joonas Rönnberg visades ut. Synd att leksingarna bjöd in Modo i matchen på det sättet, men väl i boxplay gjorde man det bra, även om Modo kunde etablera hyfsat tryck mot slutet av powerplayet.

Nej, det var Leksand som hade ett spelmässigt övertag. Modo passade fel och då var Fabian Brunnström ytterst nära på att sätta 2-0. Istället åkte han strax därefter ut för en neeing och Modo fick ännu ett powerplay. Ungefär som senast mot Örebro för Leksand alltså, man drog på sig alldeles för mycket utvisningar. Här satte Modo dessutom bättre tryck än 1:a powerplayet. Mål blev det också, när Alsenfelt blev rejält interferad. Hela Tegera arena protesterade högljutt, Ryno och Alsenfelt var direkt framme vid domarna och påpekade tilltaget. Domarna valde att videogranska målet och det blev inget mål. Fortsatt alltså 1-0 för Leksand.

I kraft av de båda powerplayen hade Modo dock helt klart kommit in i matchen, men när Leksand höll sig på banan hade man fina anfall och matchbilden var återigen utjämnad, även om Leksands anfall var mer solida och rejäla. 2-0 var också närmre än 1-1. En studsande puck var inte långt från att den kunde petas in. Bara sekunder senare var det nära igen, när Leksand bet sig fast i anfallszon, men Modospelare kunde till slut få undan den och man klarade sig med nöd och näppe.

Ännu ett powerplay skulle hemmalaget få, men här stämde ingenting. Ett riktigt dåligt powerplay får man faktiskt säga och efter powerplayet var det Modo som, lite tursamt, kunde kvittera innan pausvilan. tidigare utvisade Niklas Nordgren smacade upp den i krysset bakom Alsenfelt. Snyggt, men kanske inte helt rättvist.

Den 2:a perioden inleddes lite trevande, matchen stod och vägde, men efter ungefär 5 minuters spel var det återigen johan Ryno som var inblandad. Nu pricksköt han själv in 2-1 bakom Adam Reideborn i Modokassen, efter att Niklas Torp slarvat litegrann. Ett kostsamt misstag av den gode Torp.

Kort därefter var 3-1 väldigt nära, men den gången var Reideborn med på noterna.

Firma Forsberg/Händemark/Knuts fortsatte sedan att pressa på och hade en dubbelchans där 3-1 återigen var nära, men Modo hade marginalerna med sig även den gången, men Leksand fick med sig ett 3:e powerplay, men återigen var det ett ganska blekt sådant och Modo klarade av det på nytt utan några störe problem. Precis när man blev ffulltaliga small det dock bakom Reideborn. Modo misslyckades med att rensa ut pucken, Tobbe forsberg fick tag i den och stänkte in 3-1 till leksand.

Efter målet ökade stämningen i arenan. Superrstars öste på och Leksand kontrollerade matchen ganska bra, även om det i huvudsak var slarv ssom hittills hade fällt Modo. Det fortsatte man med och man hade tur att Martin Grönberg inte gjorde 4-1, för han var helt sopren framför Reideborn i det läget.

4-1 skulle dock komma innan perioden var slut. Modo hade strax innan ett powerplay, där man faktiskt pressade på ganska bra, men det var för mycket slarv och Leksand kunde klara av det och strax därefter göra 4-1, när Reideborn lämnade en retur, som Ryno var först på.

Modo ville ha en förändring. Man var tvungna att göra någonting, så man satte in Donald Brashear. Hans uppgift var att bråka med någon, vem som helst, men ingen leksing antog utmaningen och istället åkte Niklas Torp ut igen och strax därefter var det en hög klubba i ansiktet på sallinen, vilket innebar spel 5 mot 3 för Leksand i slutet av den 2:a och början av den 3:e perioden.

Powerplayet var något bättre än spel 5 mot 4, men det var inte särskilt farligt och Modo klarade av det utan några större problem. Direkt efteråt var Kähkönen dock nära på att göra samma sak som Tobbe Forsberg gjorde i 2:a perioden, sno åt sig pucken och göra mål, men han lyckades inte riktigt och det var fortsatt 4-1, trots att Modo kort senare hade en ramträff bakom Alsenfelt, men inget mål. Inte den gången, men kort senare var det 4-2 ändå, när jonas Anelöv drog iväg ett skott som letade sig igenom all trafik framför Alsenfelt, han fick inte riktigt handsken på den och det var 4-2.

Efter målet hade Modo helt klart växlat upp och pressade på ganska bra, bättre än man gjort på i stort sätt hela matchen, så nu fick Alsenfelt kliva fram och visa sina skills.

4-3 kom dock kort senare. Gustav Possler fiskade upp en retur från Alsenfelt och veteranen Samuel Pålsson kunde peta in den i mål.

Leksand tog timeout direkt, för det här var allt annat än en bra start på 3:e perioden. 4-1 inför densamma och dessutom spel 5 mot 3. Istället var det nu 4-3 efter drygt 5 minuters spel. Så ja, nu blev det späning i matchen trots allt och det var helt klart Modo som hade momentum och i stort sätt allting i spelet nu.

Leksand fick dock en gratischans att komma in i matchen igen när Modo återigen slarvade och Adrian Kempe gjorde ett riktigt juniormisstag när han försökte dra av Jonas Frögren hjälmen och åkte givetvis ut 2 minuter för det. Inte nog med det. I en rensning lyfte Niklas Torp pucken över plexit och Leksand fick därmed nästan spela 5 mot 3 i 2 minuter.

Powerplay hade ju inte varit särskilt bra den här matchen, skulle det bli det nu? Ja, man satte hyfsat tryck iaf, men inte så som man kan tycka att det ska vara i spel 5 mot 3 och Modo kunde klara av även detta 5 mot 3-spel, för 2:a gången i matchen. Stärkande för Modo, minst sagt och nu var det 9 långa minuter kvar för Leksand, som dock fick förlängt powerplay, efter att Peter Öberg åkte på 2 minuter för osportsligt uppträdande. Leksand fick dock inte alls till sitt powerplay och Modo klarade av även detta.

Istället var det Modo som vaskade fram en utvisning med knappt 5 minuter kvar att spela. Viktigt läge för båda lagen. Modo tryckte på ganska bra, faktiskt mer än vad Leksand gjorde i sina powerplay, men leksingarna gjorde det bra och man klarade av det och det var fortsatt 4-3 med knappt 3 minuter kvar att spela.

Spännande blev det, inte minst när Robin Gartner tappade pucken och friställde en Modospelare, men då klev Alsenfelt fram och räddade situationen.

Modo plockade målvakten och pressade vidare. händemark var nära på att lägga pucken i öpen kasse, men fick inte tag i den och Modo hade fortsatt chansen att kvittera. Tiden rann dock iväg för Övikslaget och Leksand kunde till slut ta ytterligare 3 blytuna poäng i bottenstriden!

3 poäng blev det, men det blev kanske lite onödigt spännande kan jag känna. Har man 4-1 inför sista perioden, då ska man inte släppa iväg det till 4-3 med 15 minuter kvar att spela. Det gör det onödigt spännande, men man höll iaf undan och det är det viktiga. 3 nya poäng, samtidigt som Brynäs härligt nog förlorade stort hemma i Gavlerinken arena mot serieledande Skellefteå, som tycks ha hittat formen på nytt. Det innebär alltså att de båda lagen står på samma poäng efter 39 spelade matcher, men att Leksand fortfarannde är under sträcket i och med 9 måls sämre målskillnad. På torsdag är det Leksands tur att ta sig an Skellefteå, uppe i Skellefteå, och på fredag spelar Brynäs borta mot Växjö, varefter de båda lagen möts i Tegera arena på lördag. Det blir spännande!

I övriga matcher gick det såhär:
Luleå - Växjö 3-1
Brynäs - Skellefteå 2-7
Färjestad - Örebro 3-2
Djurgården - HV71 5-2
Linköping - Frölunda 2-3

Luleå utnytjade Växjös tuffa dygn. Igårkväll spelade man nere i Jönköping. Knappt 1 dygn senare spelade man uppe i Luleå. Klart att det tär på spelarna. Det är inte optimalt någonstas, men så låg spelschemat och det utnytjade Luleå, som vann välförtjänt.

I Karlstad hade hemmalaget 2-0, när Örebro plockade målvakten med nästan 4 minuter kvar. Då kom 3-0 i öppen kasse, men det blev inte det avgörande som man kanske trodde. Örebro och Martin Johansson, som återigen höll sig framme och nätade, reducerade fram till 3-1 och sedan fick man också in 3-2, ett mål som granskades länge och väl innan det godkändes. Sedan var örebro en straff från att kvittera. Med bara sekunder kvar fick man med sig ett straffslag, men pucken gick strax över ribban och Färjestad parkerar nu på samma poäng som Örebro i tabellen.61 poäng, samma som Växjö. Växjö och Örebro är över sträcket, Färjestad under.

Frölunda har nu återigen klättrat upp på 2:a plat i tabellen efter 2 raka segrar. Ikväll slog man LHC i Saab arena, trots att LHC hämtade upp 0-2 till 2-2 drygt halvvägs in i 3:e perioden. Med knappt 5 minuter kvar satte dock Andreas Jonsson det avgörande 2-3-målet, ett mål som som sagt tar Frölunda upp på 2:a plats igen.

Brynäs rasade ihop fullständigt hemma mot Skellefteå. Man öppnade bra, men sedan släppte man in 2 snabba mål, Tommy Jonsson tog timeout efter 8 minuters spel, men det hjälpte inte. Kort därefter kom 0-3 och sedan 0-4 och 0-5 innan 1:a perioden var över. Matchen var i princip redan avgjord där och då och i den 2:a perioden kom också 0-6 innan Brynäs fick reducera. Nattsvart för Brynäs, som nu bara är 9 mål före Leksand i tabellen...