Malmö körde över Hästen

Malmö fullständigt malde ner Vita hästen under tisdagskvällen. Vilken kross det blev. Eric Himelfarb, som nu återigen har lämnat Leksand, behövde dessutom bara 14 minuter för att göra sin 1:a poäng när han assisterade till Malmös 2-0-mål. Hästen reducerade visserligen i 2:a perioden, men Malmö replikerade ganska direkt. Man trampade igång igen och efter fint klappklappspel satt 4-1 i nät bakom Henrik Lundberg i Hästenkassen och 5-1 kom bara minuten senare, återigen efter fint anfallsspel, och 6-1 innan 2:a perioden var slut. I 3:e behövde Hästen ett mål omgående för att det skulle kunna bli något som helst match av det hela, men det fick man inte. Istället var det Malmö som lekte ute på isen. Man gjorde onödiga finter, trixade för mycket och försökte göra snygga grejer, ja, nästan förnedrade stackars Hästen. 7-1, 8-1 och 9-1 kom också i slutperioden och sådana här siffror har vi inte sett i HA sedan typ 07/08-08/09, då det var betydligt större glapp mellan toppen och botten i serien. Numera är det betydligt jämnare rakt igenom, vilket inte minst tabellen skvallrar om, men ikväll var det klasskillnad, milt uttryckt. Stackars Henrik Lundberg i Hästenkassen skrapade bara ihop en räddningsprocent på 68,97%.

Övriga matcher:
Mora - Timrå 5-2
AIK - Asplöven 1-3
Karlskrona - Oskarshamn 3-1
Västerås - Södertälje 3-1
Rögle - Björklöven 4-3 str

I Mora tog hemmalaget ledningen redan efter knappa minutens spel. Strax därefter gjorde man också 2-0. Timrå var dock inte alls sämre rent spelmässit, men här tog man timeout och var strax därefter nära en reducering, men Ludvig Byströms skott gick strac utanför krysset. Istället studsade pucken ut till Daniel Hermansson, som på egen hand åkte upp och istället satte 3-0 till Mora. Reduceringen för Timrå kom dock innan perioden var slut och matchen var långt ifrån avgjord, för det var trots allt 2 jämna lag och mycket riktigt, i upptakten av 2:a perioden kom 3-2 för Timrå, men Moras replik lät inte vänta på sig. 4-2 kom strax därefter och det var riktig vindrutehockey. Nej, Timrå hade verkligen inte marginalerna med sig. Mora hade kanske ett litet spelövertag, men Timrå var absolut inte dåliga. Ändå gjorde Mora 5-2 innan perioden var över och läget såg väl ganska hopplöst ut för Timrå, trots 15-6 i skott för Timrå. Man var faktiskt bättre rent spelmässigt, men det var Mora som gjorde målen.

På Hovet small det också efter knappa minutens spel. Firma Legace/Henrion slog till igen. AIK var nära en kvittering under periodens gång, men inget mål, vilket också speglar de 5 senaste matcherna, då AIK bara har mäktat med just 5 mål framåt, alltså 1 mål/match. Asplöven å andra sidan har vräkt in mål, hela 20st på de 5 senaste matcherna, men man har samtidigt släppt in hela 22 mål bakåt. Det senare borde alltså tala lite för att AIK trots allt borde få in någon kasse, men efter 1:a perioden var det alltjämt 0-1 för Asplöven. Kvitteringen kom dock i 2:a perioden, precis efter att man blivit fulltaliga, ett PP som förövrigt var urdåligt, men efter detsamma small det som sagt bakom Sebastian Idoff i Asplövenkassen. I 3:e perioden avgjorde dock Asplöven, först med 1-2 genom Malte Strömvall, som gjorde sitt 1:a mål i Asplöven, och så 1-3 i öppen kasse av Jacob Lagace. 3 mycket, mycket viktiga poäng, som gör att Asplöven klättrar förbi Almtuna i tabellen. Hade inte Björklöven hämtat upp 3-1 till 3-3 i Ängelholm hade man också passerat dem i tabellen och varit uppe på slutspelsserieplats, men nu är Björklöven över sträcket, 1 poäng före Asplöven och 3 poäng före Almtuna, som spelar sin match imorgon borta mot Bofors. Allt talar för Boforsseger på förhand, men någon gång måste ju förlusten komma för BIK...

I Västerås var det lite som i Mora. Matchen var spelmässigt ganska jämnt, något övertag för Västerås kanske, men Södertälje var inte utspelade på något sätt. Ändå stod det 2-0 efter den 1:a perioden och man ökade på i 2:a perioden till 3-0. SSK rducerade i 3:e perioden, men kom aldrig närmre än så. Man är dock kvar på 11:e plats, eftersom att både Timrå, AIK och Oskarshamn förlorade.

Björklöven fortsatte att vara ett spöke för Rögle när man tog ledninhe i 1:a perioden, men i 2:a perioden vände faktiskt Rögle till 2-1, så kanske var spökt bortskrämt? Ja, man utökade ledningen till 3-1 bara 40 sekunder in i 3:e perioden och det såg länge ut som att man skulle ta 3 viktiga poäng, men Björklöven ville annat och med drygt 5 minuter kvar att spela reducerade man till 3-2 och med 2:03 kvar av matchen var det utjämnat till 3-3. Rögle tog visserligen bonuspoängen när nyförvärvet Jordan Smootherman avgjorde på straff. Han var den enda som satte sin straff.

Som sagt, omgången kompletteras imorgon med Bofors - Almtuna.