Bofors tionde raka seger!

Detta efter en grym vändning i Södertälje. Hemmalaget hade 3-1 på tavlan, men i 3:e perioden reducerade först Gustav Torell med 7 minuter kvar att spela. Kvitteringen kom när det återstod 2:34 och så avgörande 3-4 med 58 sekunder kvar. Carl Berglund stod för de båda sistnämnda målen och det betder alltså att BIK tar sin 10:e raka seger och att Södertälje tappar 3 ack så viktia poäng där i bottenstriden...

I övrigt gick det såhär:

Asplöven - Karlskrona 3-5

Malmö - Västerås 2-3

Rögle - Oskarshamn 4-1

Timrå - Björklöven 3-5

Mora - Almtuna 3-2

Det var inte bara Bofors som dramatiskt nog vände i slutperioden. Björklöven gjorde 0-4 i sista perioden och gick därmed från 3-1-underläge efter 40 spelade minuter till 3-5-seger efter 60 spelade minuter. Emil Lundberg påbörjade vändningen redan efter 8 sekunders spel i 3:e perioden när han smällde in 3-2. Han assisterade sedan också Mark Hurtubise, som smackade in kvitteringen för Löven. Då bytte Timrå målvakt, ut med unge Johan Lantz och in med Mika Norja. Lucas Sandström gjorde trots målvaktsbytet 3-4 för Björklöven och då tog Timrå timeout, men det hjälpte inte, för i tom kasse kunde William Quist sätta spiken i kistan med 3-5.

Också Mora vände och vann. Almtuna tog ledningen genom Tobias Hage i 1:a perioden, en ledning som Christopher Fish kviterade i den 2:a perioden. I powerplay kunde Almtuna sedan återta ledningen i 3:e perioden, ett mål som såg ut att bli matchvinnande, ett mål som kom ur ingenting, för powerplaet hade inte alls varit bra. Mål blev det iaf, men Mora ville annat och med 3:07 kvar av matchen gjorde Christopher Fish sitt 2:a mål för matchen när han återigen kviterade Almtunas ledning och dryga minuten senare kunde Alexander Hilmersson sätta matchavgörande 3-2 i nät bakom Honken, som nu var tillbaka i Almtunakassen, efter en tids skada.

I Malmö tog hemmalaget ledningen, men precis på slutsignalen av den 1:a perioden kom Västerås kvittering. Ett minst sagt psykiskt mål, för i upptakten av den 2:a perioden kom sedan 2 snabba mål som ledde fram till 1-3, en ledning som Malmö aldrig lyckades äta ikapp, även om man pressade på rejält mot slutet av matchen för att försöka forsera in en kvitering. Jonas Fransson och övriga Västerås höll dock emot och det där var en väldigt viktig seger för VIK. Dels visar man att man kan slå även toppkonkurenterna i tabellen, dels mentalt för spelarna, som känner att man verkligen har chansen, även i Malmö arena, om lagen nu möts senare i vår i den Allsvenska finalen, dels för att man nu närmar sig toppen och ja, det finns hur många positiva aspekter som helst av den här segern för Västerås. Otroligt viktigt.

Någon Allsvensk finalplats klättrade man dock inte upp på, eftersom att Karlskrona också vann uppe i Haparanda, där Asplöven jagade en kvittering mot slutet, men där KHK kunde hålla undan och istället göra 3-5 i öppen kasse. Det innebär att både Karlskrona, Västerås och Rögle knaprar in 3 poäng på Malmö i toppen och att Björklöven var det enda lag av de 6 utanför slutspelsserieplatserna som vann och man var därmed stora vinnare i den bottenstriden, poäng som kan visa sig ha oerhört stor betydelse sen när det börjar dra ihop sig.