1 poäng mot Djurgården räcker tyvärr inte...

Det var en fartfyld inledning av matchen på hovet under fredagskvällen, en match där Leksand var tvunget att vinna för att ha chansen att klättra över sträcket och undvika kval. Det var en match där Leksand var ruskigt nära på att ta ledningen efter bara några minuters spel, i boxplay, men Tellqvist fick på något sätt tag i den pucken och det var fortsatt 0-0.

Det var dock bortalaget som skulle ta ledningen efter drygt 7 minuters spel. Mattias Ritola fick pucken mellan 2 djurgårdare, gjorde inga misstag och slog in den i nät bakom Tellan.

Djurgården svarade doc ganska omgående, när Tobias Hage passade Damien Fleurrie framför kassen som spräckte Alsenfelts nolla. Inte alls orättvist sett till matchbilden, där Djurgården hade börjat lite tveksamt, men där man trampade igång ordentligt i och med sitt 1:a powerplay i matchen och hade sedan ett väldigt högt tempo, försökte åka ifrån leksingarna, vilket man bitvis lyckades med och 2-1 skulle också komma, i powerplay. En puck som studsade på både djurgårdare och leksingar framför kassen innan den nådde fram till Damien Fleurry som stod placerad vid ena stolpen och bara hade att lägga in den i öppet mål, för alsenfelt var inte där.

Järnkaminerna gjorde vad de kunde för att stötta sitt djurgården och skapade som vanligt ett enormt tryck och drag på läktarplats, men trots det var det Leksand som kunde kvittera, efter att Markus Nordlund tappat pucken mellan de egna tekningscirklarna framför Tellqvisst och där var Tomi Sallinen som inte gjorde några misstag. Han snärtade upp pucken i nättaket bakom tellqvist och det var utjämnat på nytt, 2-2, vilket också var resultatet efter den 1:a perioden, som jämnade ut sig mot slutet och slutade 11-11 i skott.

I 2:a perioden var det dock återigen Djurgården som skulle ta ledningen. efter 4:13 kom Robin Norell helt ren framför alsenfelt och gjorde iinga misstag och det var 3-2 för djurgården.

Det var fortsatt Djurgården som hade ett litet spelmässigt övertag, men Leksand åt sig in mer och mer i perioden och stack upp bra när man fick chansen till kontringar och hade några halvfarliga lägen, men ingen puck som ville in i nät bakom tellqvist. Nej, matchen stod och vägde litegrann och nästa mål skulle bli väldigt viktigt. Det var Leksand som var närmst med 2 frilägen, när först Linus Hultström frispelade Patrik Cellin, men den gången var Tellan med på noterna, och sedan var det Ritola som kort senare fick läget, men också då var Tellqvist med på noterna och Djurgården hade alltjämt 3-2.

Känslor fanns det doc gott om, särskilt efter Ritolas friläge, när han efter skottet åkte på Tellqvisst, som fick riktigt ont och låg och vred sig på isen, men kunde fortsätta matchen. Publiken buade dock ordentligt och ville givetvis ha en utvisning på Ritola, men det blev inga åtgärder.

Nej, det var ganska hafsigt spel, inte alls samma offensiva hockey som i 1:a perioden, men nästa mål skulle som sagt fortfarande bli väldigt viktigt och Leksand fick in pucken i mål, men då var målburen flyttad, så det blev inget mål där. Cellin var sedan väldigt nära att på nytt kvittera, men Tellqvist var med på noterna även denna gången, men det var helt klart Leksand som låg närmst nästa mål, men inget mål kom i den 2:a perioden och det var Djurgårdsledning efter 2 spelade perioder.

Leksand fick börja 3:e perioden med 58 sekunders powerplay, men man fick inte ut något av det och istället fick Djurgården chansen några minuter senare, men den slarvade man bort när man själva drog på sig en utvisning och det blev spel 4 mot 4, men det gav ingen utdelning för något av lagen, även om Leksand på nytt vara nära, men tellqvist var återigen storleken större än leksingen i den duellen.

Sedan var det Djurgården som klev upp i banan och tryckte på för ett ytterligare mål, vilket var väldigt nära, när pucken studsade på Leksandsskridsko och var nära på att gå in bakom Alsenfelt, men han hann få tag i den.

3-2 stod sig alltjämt och tiden rann iväg väldigt fort för de blåvita, men drygt halvvägs in i perioden kom äntligen nästa mål och det var Leksand som gjorde det. Robin Gartner fick iväg en handledare, samtidigt som Cellin effektivt skymde Tellqvist, och det var 3-3.

Därefter fortsatte man att trumma på och bara minuten senare var 3-4 väldigt, väldigt nära, när man rundade Tellqvist, men pucken tog i stolpen, men det var fortsatt Leksandspress, nästan panik i Djurgårdsförsvaret, men till slut redde man ut stormen och det var fortsatt 3-3, även om Leksand fortsatte att trumma på ordentligt, skapade chans på chans och det var nästan Tellqvist som ensam höll kvar Djurgården i matchen där ett tag.

1 poäng var givetvis bättre än 0 för de blåvitas del, men man skulle ju behöva 3 i det här läget, men tiden rullade på och mindre än 5 minuter återstod av matchen och det var numera också 1-1 i ramträffar, för Djurgården var lika nära som Leksand var att göra 3-4 på att göra 4-3, men Leksand hade marginalerna med sig den gången.

Tiden ticade på, 4 minuter kvar, 3 minuter kvar, 2 minuter kvar och det var fortsatt 3-3 på tavlan. Som sagt, bra med 1 poäng, men man skulle ju behöva 3.

Det blev inga fler mål under ordinarie tid och matchen gick till förlängning, där Djurgården kunde avgöra efter dryga minutens spel.

1 poäng blev det för Leksand. 1 poäng är bättre än 0, men jag är väldigt tveksam till om det räcker. Det är 6 poäng upp till Brynäs och Leksand har mycket sämre målskillnad, så för att det ska gå vägen får inte Brynäs vinna någon av de kvarvarande 3 matcherna och Leksand måste vinna sina 2 hemmamatcher, + att man måste ta poäng mot LHC, vilket jag som sagt inte tror man gör. Nej, det hade behövts 3 poäng här för att ha chansen. Nu blev det 1 och det kommer bli playoffspel för Leksands del...

Övriga resultat:
HV71 - Brynäs 4-1
Modo - Frölunda 1-6
Örebro - Färjestad 3-1
Skellefteå - Linköping 2-1
Växjö - Luleå 2-1

Som sagt, Brynäs förlorade, liksom Modo, i en match när Peter Forsbergs tröja hissades i taket på Fjällräven center, men där publiken inte var allt för nöjda med matchen i stort.

Striden kring 6:e platsen kan också ha avgjorts, för nu är färjestad 6 poäng bakom Örebro och HV. Viktig match imorgon där, när Färjestad tar emot Modo. Den tar man gissar jag. Örebro och HV kan förlora om man har tur, för Örebro möter Skellefteå hemma och HV åker upp till Luleå.

Slutligen kan vi konstatera att Djurgården i och med de 2 poängen är klara för SHL nästa säsong. Man är 10 poäng före Leksand och det är 9 kvar att spela om. Grattis får vi väl säga då...