Klart för Allettorna och fortsättningsserierna

Okej, då är det dags att ta en titt på hur det har gått i Hockeyettan under hösten. särskilt intressant är det ju att se hur Södertälje har stått sig,men vi börjar med Hockeyettan Norra och går därefter neråt i landet.

Hockeyettan Norra

1, Östersund 58p +77
2, Piteå 56p +67
3, Kiruna 52p +53
4, Kalix 43p +31
5, Örnsköldsvik 43p +16
6, Sollefteå 29p -14
7, SK Lejon 28p -14
8, Vännäs 26p -27
9, Teg 24p -12
10, Kovland 19p -39
11, Brunflo 12p -53
12, AIK hockey Härnösand 6p -85

De 4 främsta går alltså till Allettan till våren och det är alltså Östersund, Piteå, Kiruna och Kalix som gör det. Det enda lag, förutom dessa 4, som ens har kunnat mäta sig med just de här 4, är Örnsköldsvik, som missar Allettan med 15 måls sämre målskillnad än vad Kalix har. Det avgjordes i näst sista omgången kan man säga, då Örnsköldsvik förlorade med 4-3 mot Sollefteå. Hade man vunnit där hade man slutat 4:a i serien, eftersom att Kalix förlorade sista matchen med 1-0 mot SK Lejon, samtidigt som Örnsköldsvik slog Brunflo med 4-2. I övrigt är de andra 7 lagen i serien ganska långt efter och vi ser också att de 2 nykomlingarna, Brunflo och Härnösand, ligger ganska ordentligt sist resp. näst sist. Det lär bli fokus på att hålla sig kvar i Hockeyettan för de båda lagen till våren och Örnsköldsvik är givetvis superfavorit till att vinna fortsättningsserien i vår och den vägen ta en plats i playoff mot Allsvenskan. Jag tror nog inte det är helt omöjligt att man har en större chans att nå dit än vad Kalix har, så, precis som jag har varit inne på flertalet gånger tidigare, behöver det inte vara en nackdel att missa Allettan. Tvärtom.

tittar vi slutligen på statistiken för Hockeyettan Norra så är det bara Östersund och Piteå som har jort över 100 mål. 110st på Östersund och 107st på Piteå. Minst mål har givetvis Härnösand gjort, 40st. Intressant är dock att Teg, som slutade 9:a i tabellen, ändå har gjort 69 mål, vilket är 6:e bäst i serien, 22 mål fler än vad Vännäs mäktat med, ändå slutar Vännäs före teg i tabellen. Östersund har också släppt in minst antal mål i serien, 33st, följt av Piteå på 40 och Kiruna på 44. flest mål har också där Härnösand släppt in, 125st. Det är bara Härnösand och Brunflo som har släppt in över 100 mål, 105st på Brunflo.

Kort sagt kan man säga att Hockeyettan norra är väldit ojämn. Det skiljer väldigt mycket mellan toppen och botten.

Hockeyettan östra

1, Södertälje 57p +78
2, Visby 48p +27
3, huddinge 46p +39
4, Hudiksvall 43p +34
5, Åker/Strängnäs 33p +7
6, Hammarby 33p -2
7, Vallentuna 32p -9
8, Haninge 31p 0
9, Väsby 25p -9
10, sollentuna 24p -22
11, wings 20p -29
12, tierp 4p -114

Här var det inte särskilt spännande. Södertälje vinner inte helt oväntat serien. Man var länge obesegrade och det pratades om att man t.o.m. skulle kunna gå rent genom hela serien, men det gjorde man inte. Till slut blev det 3 förluster för SSK, men det är först nu, efter jul, som den här säsongen börjar på riktigt för Södertälje och det ska bli spännande och intressant att se hur man står sig mot övriga topplag i Hockeyettan och om man når hela vägen till kvalserien.

De 4 främsta var ganska klara här. Hudiksvall slutar 9 poäng före Åker på 5:e plats och det var inte så mycket snack om saken över huvud taget. Noterbart är dock att Tierp är tvärsist och faktiskt inte har vunnit en enda match under ordinarie matchtid i höst. Man är 16 poäng bakom närmsta lag, på 22 spelade omgångar och man är det enda lag i serien som har släppt in över 100 mål, 152st, att jämföra med Södertälje, som har släppt in minst mål, 37st. skaplig skillnad. SSK har också gjort flest mål och är det enda lag som har gjort över 100 mål, 115st, att jämföra med Tierps 38st.

tierp lär med andra ord få kriga för att hålla sig kvar i hockeyettan framåt våren, men favorit till att vinna fortsättningsserien är faktiskt svårt att säga. Det har varit väldigt jämnt mellan Åker, Hammarby, Vallentuna och Haninge, så något av dessa 4 gissar jag också vinner fortsättningsserien. Haninge gjorde det förra året, kan man göra det igen?

Hockeyettan västra

1, Borlänge 49p +43
2, Kumla 47p +29
3, mariestad 47p +18
4, tranås 45p +27
5, Lindlöven 43p +19
6, Arboga 38p +4
7, Skövde 37p +8
8, Forshaga 28p -11
9, Enköping 25p -24
10, köping 15p -41
11, Grästorp 14p -26
12, surahammar 8p -46

En väldigt jämn serie det här. Det skiljer 6 poäng mellan 1:an Borlänge och 5:an Lindlöven. Små marginaler som avgjorde huruvida man skulle spela Allettan eller inte till våren. Lite överraskande att Borlänge vinner serien ändå får jag säga, man brukar förvisso vara med och slåss där uppe, men tror aldrig man har vunnit serien. Återstår att se hur man står sig i Allettan till våren och om Tranås kan studsa tillbaka, för här var man som sagt väldigt nära på att t.o.m. missa Allettan. Hade man gjort det, då hade man varit stora favoriter till att vinna fortsättningsserien. Tror dock inte att lindlöven är lika stora favoriter till det som Tranås hade varit, eller Mariestad heller för den delen. Nej, jag tror nog att Skövde blir farliga där till slut ändå trots allt. Skövde, Lindlöven eller Arboga tror jag tar hem fortsättningsserien och går till playoff.

Vi kan också notera här att nykomlingen Köping klarade sig relativt bra under hösten och slutade 10:a i tabellen, 1 poäng före Grästorp och 7 poäng före Surahammar. Tror dock man kan bli indragna i bottenstriden i fortsättningsserien till våren, men tror samtidigt att man har en bra chans att undvika kval. Man förlorade visserligen både mot Grästorp, 5-3, och Surahammar, 2-4, i de 2 sista omgångarna, men jag tror ändå man har en god chans där.

Hockeyettan södra

1, Västervik 57p +55
2, troja 53p +48
3, Vimmerby 46p +14
4, Kallinge 42p +24
5, Kristianstad 41p +19
6, HC Dalen 29p -10
7, Halmsta 29p -14
8, Helsingborg 25p -29
9, tyringe 24p -10
10, Nybro 21p -29
11, Varberg 16p -36
12, Mörrum 13p -32

Västervik fick ju byta grupp, från västra till södra, inför den här säsongen. Södra, som länge har varit den tuffaste serien i Hockeyettan, men Västervik klarade som synes av även det med bravur och vinner serien 4 poäng före Troja. Inte helt oväntat att dessa båda skulle vara i toppen av serien. Vad som däremot förvånar litegrann är det faktum att Kristianstad hamnar utanför topp 4. När både Västervik och Vimmerby, 2 starka lag från västra serien, kom in här, räckte man helt enkelt inte till och man får nu spela fortsättningsserie till våren, där jag tror man är gigantiska favoriter till att vinna serien och ta sig till playoff.

Innan vi sumerar läget tar vi en tillbakablick på hur det gick förra året, hur serierna slutade då jämfört med nu.

I Norra vann Sundsvall före Kalix, Piteå och Östersund. Sundsvall räckte sedan hela vägen till Allsvenskan. Östersund vann serien i år, Piteå slutade 2:a. Kiruna, som tog sig vidare till Allettan i år igen, hade ett dåligt och svagt år förra säsongen, då man bara slutade 6:a med 29 poäng. SK Lejon och Sollefteå var slagpåsar förra året, men båda räddade sig kvar i serien och har gått betydligt bättre nu i höst.

Östra serien vanns av Huddinge, före Visby, Hudiksvall och Wings. Ganska likt höstens serie med andra ord. Södertälje har kommit in och vann serien, men i övrigt är det fortfarande Huddinge, Visby och Hudiksvall som är i toppen av östra serien. Wings har dock haft en blytung höst. Förra året gick man till Allettan. Nu slutar man näst sist på 11:e plats.

Västra serien vann Västervik då, före Tranås, Vimmerby och Skövde. 2 av dessa spelar numera i södra serien, så räknar man bort Västervik och Vimmerby var topp 4 Tranås, Skövde, mariestad och Kumla. Ganska likt höstens serie med andra ord. Det är bara Skövde som har fått lämna plats för Borlänge. Sist då var Grästorp, nu slutade man 11:a.

Södra serien vanns av Kristianstad, före Pantern, troja och Tingsryd. 2 av dessa, Pantern och Tingsryd, nådde hela vägen till Allsvenskan och Tingsryd, som alltså slutade 4:a i södra serien förra hösten, leder nu Hockeyallsvenskan efter 33 omgångar. Är inte det en häftig resa om något?

Sammanfattningsvis kan vi alltså säga att Allettorna kommer att bestå av följande lag till våren:

Allettan norra

Östersund
Piteå
Kiruna
Kalix
Södertälje
Visby
Huddinge
Hudiksvall

Allettan södra

Borlänge
Kumla
Mariestad
Tranås
Västervik
Troja
Vimmerby
Kallinge

Topp 5 i resp. Alletta spelar vidare efter avslutad serie, precis som förra året, och jag tror Södertälje, Östersund, Piteå, Huddinge och Kiruna/Hudiksvall tar de 5 främsta platserna i Allettan norra och att västervik, Troja, Tranås, Mariestad och Vimmerby/Borlänge tar de 5 främsta platserna i Allettan södra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0