Kvalserien till Allsvenskan - omgång 10

Allt var ju redan agjort i kvalserien upp till Allsvenskan ib inför den 10:e och sista omgången. AIK, Pantern, Sundsvall och Tingsryd var klara för Allsvenskan. Västervik fortsätter i Hockeyettan och Södertälje åker ur Allsvenskan.

Just Södertälje ställdes nu mot Pantern i sista omgången. en match som nästan hade varit given hur den skulle sluta innan säsonge deog igång. Vem hade ens kunnat tro att anrika Södertälje SK, med ambitioner att gå upp i SHL, istället skulle få kvala sig kvar i Allsvenskan, mot ett IK Pantern, som året innan fick vala sig kvar i Hockeyettan? snacka om 2 klubbar som gått åt rakt motsatt håll. SSK, med visioner uppåt, men som istället åker ner en divition i systemet. Pantern, som aldrig ens har varit i närheten av att få kvala upp till allsvenskan. Nu går man plötsligt hela vägen. Det är häftigt. Lika tragiskt som det är med Södertälje.

När spelarna nu gled ut på isen i Axa sports center möttes de av burop och banderoller från fansen, banderoller med budskapet "Ni kom, ni förstörde, ni drog". Tydligare än så blir inte missnöjet.

Matchen slutade dock precis som man hade gissat innan säsongen. storseger för Södertälje. Plötsligt var det proppen ur. Om det berodde på att Pantern bara spelade av matchen, eller om Södertälje, som ju egentligen besitter en mycket, mycket högre kvalitet än Pantern, nu kunde spela ut sitt register när pressen var helt borta och allt ändå var förlorat, det var svårt att säga, men det var i vilket fall ett Södertälje som till slut kunde vinna komfortabelt med klara 6-2, även om det var Pantern som inledde målskyttet med att göra 0-1 drygt 3 minuter in i 2:a perioden. SSK kvitterade dock bara 2 minuter senare och bara minuten efter det kunde Robin Press göra 2-1 i powerplay. 01:36 in i 3:e perioden ökade sedan Mattias Beck på till 3-1 och sedan fortsatte det att rinna iväg. 4-1 kom nästan direkt efter det och sedan petade man också in 5-1 innan Panten kunde reducera. Jakob Dahlström avslutade sedan säsongens målskytte med att göra 6-2 01:35 från slutet. En fin seger för Södertälje, men det hjälper nog ingenting. Det är nog bara ett bäcksvart mörker i Södertälje just nu...

Samtliga resultat från sista omgången av kvalserien upp till allsvenskan:
Södertälje - Panntern 6-2
Tingsryd - Sundsvall 5-2
Västervik - AIK 3-4 str

I det som nästa år blir ett Allsvenskt möte i Småland blev nu en säker Tingsrydsseger när hemmalaget enkelt vann med 5-2. Markus Persson gjorde sitt 8:e! mål för Tingsryd i kvalserien redan efter 24 sekunders spel. Oj så viktig han har varit för detta Tingsryd! Sundsvall kvitterade visserligen halvväg in i 1:a perioden, men sedan gasade Tingsryd på i 2:a perioden. Gjorde 2-1 efter 03:20. 3-1 kom på straff efter exakt 11 minuter och 36 sekunder senare kom 4-1 och matchen var i princip körd. Mär Kari Sihvonen satte 5-1 drygt 7 minuter in i 3:e perioden var det definitivt avgjort.

I Västervik var det AIK som tog ledningen redan efter 01:25, men sedan vände hemmalaget till 2-1 innan perioden var över. 03:24 in i 2:a perioden ökadw man sedan på till 3-1, men sedan spikade Gustaf Lindvall igen. Han hade nu fått chansen i kassen när kontraktet redan var klart. Det var flera klubbar som resonerade så. Både i Sundsvall och Pantern stod andrakeepern i mål den här dagen. Lindvall spikade hursomhelst igen efter 3-1-målet och när Fredrik Hynning och Daniel Olsson-Trkulja nätade för Ganget var det 3-3 och matchen gick till sudden och straffar, där AIK drog det längsta strået, efter att Hynning och Sandberg nätat för AIK och bara Tom Nordin hittat nätet för Västervik.

Den slutgiltiga tabellen skrivs därmed såhär:

1, AIK 20p +12
2, Tingsryd 17p +9
3, Pantern 17p -3
4, sundsvall 15p -3
5, Västervik 11p -12
6, Södertälje 10p -3

Det enda spännande inför omgången, av akademisk betydelse, var om Pantern skulle lyckas fullborda succen med att vinna hela kvalserien. Man var 1 poäng bakom AIK, men i och med förlusten och AIK's 2 poäng står AIK som vinnare av kvalserien.

Tingsryd klättrar förbi både Sundsvall och Pantern i och med segern och slutar också 2:a. Tänk om det hade varit "som vanligt", då hade Tingsryd, piskat att vinna sista matchen, samtidigt som Södertälje var tvunget att göra sitt med Pantern, tagit den sista Allsvenska platsen och klättrat från 4:e till 2:a plats i sista omgången. Så jämnt var det. Då hade det blivit ett rejält race in i kaklet. Nu blev det inte det, vilket nog var skönt för de inblandade klubbarna.

Tingsryd gör flest mål under de här 10 omgångarna. 37st. AIK gjorde näst flest med sina 35. Minst mål gjorde Västervik, 17st. Noterbart är också att 3/6 lag släppte in 29 mål. Pantern, Västervik och Södertälje. Minst mål släppte Sundsvall in, 22st, men man gjorde å andra sidan näst minst mål, 19st.

Med detta sagt avslutas säsongen för dessa 6 lagen och nu återstår bara SM-slutspelet innan den här säsongen kan sumeras och läggas till handlingarna. Grattis säger vi till Tingsryd, sundsvall och framförallt Pantern, som nu innehar ett Allsvenskt kontrakt till nästa säsong. AIK gjorde det som krävdes och Västervik tycker jag ändå kan gå härifrån med flaggan i topp. Även om det var väldigt stor chans att ta steget upp när man nådde så långt man ändå gjorde och man inte gjorde det så tycker jag att man har gjort det grymt bra och som sagt, man kan nog se sig som favoriter i Grupp E till hösten. Den största förloraren är givetvis Södertälje. ett totalt fjasko. troligen den största missräkningen i modern tid. Man siktade mot sHL och åkte ner i Hockeyettan. Efteråt luftade fansen sin besvikelse genom att vandalisera spelarnas bilar osv. Jag kan förstå deras frustration och besvikelse, men det kan jag med stolthet ändå säga att det är något vi blåvita fans aldrig, aldrig skulle göra. Klart besvikelsen och tomheten är enorm, men vi kommer ändå sluta upp tillsammans och stå där nästa säsong och sjunga fram våra älskade blåvita krigare, precis som den här säsongen. Vad som än händer står vi bakom skölden i blått och vitt, för, tillsammans är vi starka. Att lufta sin besvikelse mot den egna klubben, mot det man älskar högst av allt, det hjälper ingenting. Ingenting. Dumt och idiotiskt är det, men det är upp till var och en. Spännande blir det i vilket fall att följa SSK i Hockeyettan nästa säsong...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0